Za Vladu je i ova sezona bila rekordna

Vlada je juče usvojila Informaciju o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turističke sezone 2019. godine koja ukazuje da je ovogodišnja ljetnja turistička sezona nadmašila prošlogodišnju rekordnu i to za 10,97 odsto po broju turista, i za 7,30 odsto po broju noćenja. Poseban uspjeh predstavlja činjenica da je rekordna posjećenost zabilježena u predsezoni i postsezoni.

U aprilu i maju je Crnu Goru posjetilo 25,7 odsto turista više nego u predsezoni 2018, a u septembru i oktobru 20,2 odsto turista više nego u postsezoni 2018. godine. Tokom prvih devet mjeseci ove godine našu zemlju je posjetilo oko 7 odsto turista više nego u cijeloj 2018. godini.

 

Na sjednici je zaključeno da informacije o turističkim rezultatima ubuduće uključuju i predsezonu i postsezonu budući da rezultati pokazuju smanjenje trenda sezonalnosti, odnosno činjenicu da naša zemlja postaje cjelogodišnja turistička destinacija.

 

U Informaciji je navedeno da su prihodi Crne Gore od inostranih gostiju povećani u prvih devet mjeseci 2019. za 9,27 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. Aerodromi Crne Gore su u istom razdoblju opslužili 8 odsto više putnika, dok je Nacionalne parkove posjetilo do 20. oktobra 2019. godine 32 odsto više gostiju nego u istom periodu prethodne godine. Informacija sadrži podatak da je rast prometa u planinskim opštinama u prvih devet mjeseci 2019. porastao je za 24,12 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018.

 

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti