Cijene u junu skočile u odnosu na maj, ali niže u odnosu na lani

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu 2020. godine u odnosu na maj 2020. godine u prosjeku su više za 0,1%. To se navodui u analizi Uprave za statistiku - MONSTAT.


"Potrošačke cijene u junu 2020. godine u odnosu na jun 2019. godine, u prosjeku su niže za 0,2%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: goriva i maziva za motorna vozila; voća; mesa; mineralne vode, bezalkoholnih pića, sokova od voća i povrća. Potrošačke cijene u u periodu januar-jun 2020. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 0,1%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u junu 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama: Prevoz (2,1%); Hrana i bezalkoholna pića (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-1,5%); Hoteli i restorani (-0,3%); komunikacije (-0,2%); Rekreacija i kultura (-0,1%).
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale", navodi se u analizi.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti