Evo ko prisluškuje vaše pametne telefone!

Evo ko prisluškuje vaše pametne telefone!

 

Brojni korisnici pametnih telefona i interneta šokirali su se kada su prije nekoliko mjeseci saznali o aktivnostima Agencije za nacionalnu bezbijednost koja prati najpopularnije mail servise i društvene mreže, ali jedno je posljednje istraživanje pokazalo da, kada je prisluškivanje i praćenje mobilnih telefona u pitanju, korisnici imaju puno većih briga od NSA, BIA i njima sličnih.

Ovo istraživanje je uradila američka kompanija Lacoon Mobile Security koja je istraživala promet podataka jednog evropskog mobilnog operatera i otkrili su da brojni 'obični ljudi' na svojim telefonima imaju instaliran neki oblik softvera za nadzor. Lacoon je, uz pristanak mobilnog operatera, analizirao mobilni promet kako bi otkrio koliko uređaja komunicira sa serverima koji su povezani s kompanijama za špijuniranje te je skoro polovina smartphonea koje su imali takav softver bila povezana sa serverima programa za nadzor telefona SpyToMobile koji je namijenjen nadzoru telefona privatnih korisnika.

Govoreći o softveru za nadzor koji je pronađen na telefonima, izvršni direktor ove kompanije Michael Shaulov rekao je novinarima Bloomberga kako nije riječ o malwareu kojeg su korisnici sami skinuli (odnosno skinuli su ga na prijevaru misleći da skidaju neki drugi softver), već su na telefonima pronađene različite verzije komercijalno dostupnih alata za špijuniranje koje su instalirale osobe koje imaju direktan pristup telefonima.

Takav softver, bez ikakvog znanja vlasnika telefona, bilježi sve podatke o SMS porukama, telefonskim pozivima i kontaktima te neke verzije čak omogućavaju prisluškivanje razgovora. Shaulov kaže kako je najčešće riječ o ženama, odnosno muževima koje na partnerov telefon instaliraju programe za nadzor kako bi pratili s kim njihovi partneri komuniciraju, a zatim i o privatnim detektivima, ljubavnicima pa čak i poslovnim rivalima.

Šef ove kompanije dodaje da, s obzirom na sve sofisticiraniju i rašireniju tehnologiju za nadzor, za očekivati je da će broj prisluškivanih korisnika u budućnosti biti sve veći.

Iako korisnici ne vole biti pod prismotrom NSA, informacije o telefonskim pozivima i mailovima većine ljudi njima su potpuno nebitne te je puno veći problem ako na vašem telefonu imate instaliran softver za špijuniranje putem kojeg će neko (možda čak i vama poznata osoba) moći pratiti cijelu vašu komunikaciju. 

VEZAN TEKST: Savjeti koje morate pročitati: kako se zaštititi na internetu

izvor Bloomberg, Dnevnik.hr

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti