Print this page

Kada se očekuje normalizacija putovanja

Potražnja za putovanjima u Evropi je direktno uslovljena stopom vakcinacije stanovništva, pa potpuni oporavak i normalizaciju ne treba očekivati prije 2024. godine.

U posljednjem tromjesečnom izvještaju “Evropski turizam 2021. – trendovi i perspektive” Evropske komisije za putovanja (ETC) navodi se da su sve aktivnosti vezane za putovanja i oporavak turističkog sektora direktno u vezi sa programima vakcinacije stanovnika širom Evrope.

Evropa trenutno ima najvišu stopu vakcinacije od svih svjetskih regiona, pa se sa razlogom očekuje povećana potražnja za putovanjima. Evropske destinacije u ljetnjoj sezoni su već ostvarile veću potražnju od očekivanog zahvaljujući uspešnim programima vakcinacije. U narednom periodu, ističe predsednik ETC-a Luís Araújo, imperativ je da Evropa dodatno obnovi slobodu kretanja primenom humanijeg i koherentnijeg pristupa za putovanja unutar i izvan Evropske unije.

Stvaranje EU digitalnog sertifikata bilo je osnova za sigurna putovanja širom regina i to je pomoglo u pojednostavljenju prekogranične pokretljivosti. Najveći rast dolazaka u odnosu na stopu iz 2019. godine zabilježen je u Hrvatskoj koja je uspjela da čak i produži ljetnju sezonu ostvarivši čak 1,9 miliona turističkih dolazaka u septembru, dok je Češka je zabilježila najoštriji pad sa strogim mjerama protiv pandemije produženim tokom cijele godine.

Ukoliko se pozitivan trend vakcinacije nastavi, sasvim je realno očekivati da će se stanje u turizmu normalizovati tek negdje u 2024. godini, sporije uvođenje vakcinacije u istočnoj Evropi i na nekim velikim tržištima može potencijalno odložiti oporavak, što predstavlja dugotrajni negativan rizik.

Izvor: tumagazin.rs

PODIJELI

Tagged under