Print this page

Marović: Prevencijom protiv raka grlića materice

„Rak grlića materice može se spriječiti samo ukoliko žene odluče da se bar jednom godišnje posvete svom reproduktivnom zdravlju i posjete ginekologa. To je jučle poručila ginekološkinja budvanskog Doma zdravlja dr Milica Marović na konferenciji „Pitaj zbog onih koji te vole“, koja je održana u „TQ Plazi“ u organizaciji kompanije Tradeunique, opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti – Kancelarije za mlade i Doma zdravlja Budva.

Konferencija organizovana povodom godinu dana od kada je započet Nacionalni program za rano otkrivanje raka grlića materice ( skrining).
„ Skrining predstavlja pregled zdravih žena radi otkrivanje onih koje su u rizičnoj grupi.


Skrining obuhvata žene u životnoj dobi od 30 do 65 godine, s tim što se u našoj državi pregledaju samo žene u životnoj dobi od 30 do 35 godine . Vremenom će se uključivati i druga godišta. Zasniva se na identifikaciji HPV koji ukoliko nasele sluznicu grlića materice izazivaju promjene i kao krajnji rezulata u sprezi sa sniženim imonim sistemom mogu da dovedu do karcinom“, istakla je dr Marović.
Napomenula je da se skrinig obavlja u prostorijama dispanzera za žene u Domu zdravlja .
Do sada je kako je kazala pregledano oko 330 pacijenata.


O tome lkoliko je pacijentkinja oboljelo , ne postoji jasna statistika, jer mnoge pacijentkinje kod kojih se utvrde da su pozitvne na HPV virus u panici odlaze u privatne ordinaciije ili u bolnice u okruženju.
Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje za 2013. godinu, ukupan broj novooboljelih žena od raka grlića materice u Crnoj Gori je 109, što je četvrta pozicija na rang listi broja oboljelih žena od svih vrsta karcinoma.
U Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najviše osoba oboli i umre od raka grlića materice.
Ukoliko se na vrijeme otkrije velika vjerovatnoća, je da budu izliječene.

PODIJELI

Tagged under