Print this page

Brod Palinuro od subote u Kotoru, otvoren za građane u ponedjeljak i utorak

Brod Palinuro od subote u Kotoru, otvoren za građane u ponedjeljak i utorak

 

 

Nakon dvije godine od posljednje posjete u avgustu 2011. godine, brod Palinuro, školski jedrenjak Vojne mornarice Italije, uploviće u Kotor u subotu 10. avgusta, u okviru druge faze ovogodišnje obuke kadeta, polaznika  Škole za podoficire u Tarantu. Brod će biti usidren u luci Kotor sve do srijede 14. avgusta, prije nego što se otisne ka Ortoni - Italija, i biće otvoren za posjete građana 12. i 13. avgusta, od 15 do 19 časova, saopšteno je iz Ambasade Italije.

Brod Palinuro će napustiti Kotor 14. Avgusta u 8 sati.

Nakon isplovljavanja iz luke La Spezia u junu, školski brod Palinuro je prešao više od 2.700 nautičkih milja i posjetio šest luka. U istom periodu, tokom boravka u pomenutim lukama, posjetilo ga je više od  28.000 ljudi.

Posadu broda čini 129 mornara, od kojih su 47 kadeti podoficiri koji proživljavaju svoje "morsko krštenje", suočavajući se sa veoma važnim djelom svog obrazovanja i obuke. Na brodu Palinuro će svako od njih usvojiti osnovne pomorske vještine i upoznati se sa načinom života na brodu Vojne mornarice Italije, ali će biti vremena i za vojno-etičke aspekte obuke, kao i sportske aktivnosti.

Istorija: Porinut 1934. u Francuskoj pod imenom “Commandant Louis Richard”, bio je namijenjen ribolovu u Grand Banks-u, djelu sjevernoameričkog epikontinentalnog pojasa, jugoistočno od Njufaundlenda. Kupljen je za potrebe Vojne mornarice Italije 1950, kada je dobio ime “Palinuro”. Nakon radova na rekonstrukciji broda, ušao je u službu 1955. god. i od tada se koristi za obuku podoficira Vojne mornarice Italije.

Karakteristike: Brod Palinuro je "škuna", što u pomorskoj terminologiji označava brod sa tri vertikalna jarbola: prednjim jarbolom - sa četvrtastim jedrima, glavnim jarbolom, krmenim jarbolom i kosnikom - kratkim kosim jarbolom na pramcu jedrenjaka. Ukupna površina 15 jedara iznosi oko 1.000 m2. Visina najvišeg jarbola, prednjeg, je 35 m.

Trup, pogon i energija: Trup broda je izrađen od čelika. Brod je dugačak 59 m, 69 m uključujući i dužinu kosnika, i širok 10 m. Njegov deplasman iznosi 1.341 tonu, a maksimalni gaz je 4,8 m. Kao pogon koristi dizel motor sa 6 cilindara i 600 ks, sa propelerom sačinjenim od 4 lopatice. Proizvodnju električne energije obezbjeđuju tri dizel agregata ili alternatora, od kojih svaki daje po 150 KW.

Posada: Posadu broda čine 84 mornara: 6 oficira, 25 podoficira i 53 vojnika. Tokom školskog krstarenja stalnoj posadi se priključuje i tehničko osoblje, pa je tako uz kadete i osoblje Škole za podoficire ukupan broj lica na brodu oko 130.

Ime i moto: U Virgilijevoj „Eneidi”, Palinuro je bio kormilar od povjerenja na Enejinom brodu. Neptun je uspjeo da ga odvoji od kormila tek uz pomoć lukavstva. Morfej, bog sna, ga je uspavao kupajući ga u Leti, rijeci zaborava.

Moto broda je “Faventibus Ventis”, kao nada da će povoljni vjetrovi pratiti plovidbu.

Zadaci: Brod Palinuro predstavlja ponos Vojne mornarice Italije. Među institucionalnim ciljevima ovog broda svakako su najvažniji obrazovanje i obuka kadeta Škole za podoficire u Tarantu. Od 1955. brod svake godine ide na školska krstarenja tokom kojih kadeti prolaze kroz intenzivan program obuke iz oblasti pomorstva, nautike, kao i bezbjednosti i vojne etike.

Još jedan od osnovnih zadataka Palinura jeste predstavljanje Italije u inostranstvu i promovisanje  vrijednosti starog jedrenjaka: tradicije, veze s morem, brige o brodu i timskog rada. Ovaj zadatak se ispunjava različitim aktivnostima, od posjeta brodu tokom čestih zaustavljanja u lukama, preko učestvovanja na čuvenim regatama i okupljanjima, do mogućnosti koja se pruža mladim ljudima da nauče osnove plovidbe i pomorskih nauka i upoznaju se sa životom na brodu Vojne mornarice.

Osim toga, brod Palinuro često ima i važnu društvenu ulogu, naročito kada je riječ o najmlađima, i učestvuje u naučnim istraživanjima i promociji zaštite životne sredine, sarađujući sa značajnim organizacijama kao što su  Svjetski fond za prirodu (World Wildlife Fund), Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju i Hidrografski institut Vojne mornarice Italije.

Najzad, među zadacima koji su povjereni ovom brodu je i nadgledanje mora koje bi trebalo da spriječi nelegalne aktivnosti i omogući pravovremeno prijavljivanje oblasti koje su u opasnosti od zagađenja.

Od 1955. brod je preplovio više od 270.000 nautičkih milja i posjetio stotine luka u Italiji i u inostranstvu, u službi Vojne mornarice i države.

izvor: http://www.portalanalitika.me/pocetna.html

 

PODIJELI

Tagged under