Print this page

Poetska predstavljanja Sofije i Hajdane Simović

Veče pod nazivom Poetska predstavljanja Sofije i Hajdane Simović u organizaciji Narodne biblioteke Budve biće upriličeno u četvrtak, 28. oktobra u holu Akademije znanja sa početkom u 19 časova. O stvaralaštvu dvije pjesnikinje, njihovim pjesničkim zbirkama Pisma iz ogledala i Ante Rem, govoriće i sa autorkama razgovarati novinar i publicista Vanja Kovačević, a moderatorka večeri biće Stanka Stanojević.


Sofija Damjanović Simović, diplomirana pravnica, književnica, poetesa posebnog stila, rođena u Rudinicama, u Pivi, koju okrivljuje što još uvijek misli da bitisati znači pisati.
Kaže da piše iz čiste potrebe duha, da izađe iz sebe dok skida sjenke iznutra i gubi se ispod kože.
Objavila je tri knjige poezije i proze: Kad tuge miruju, Od grijeha mlađa, Pisma iz ogledala.
Dobitnica je nagrade "Zaloga" koju dodjeljuje književna zajednica Vladimir Mijuškovic, uvrštena je u antologije "Snene Evine kćeri", "Durmitorski pjesnički vijenac“ i „Olujna polja poezije".
Sofija je takođe organizatorka kulturnih događaja i autorka brojnih objavljenih tekstova.
Prepoznatljiva po peru i po dubokoj misli, ne samo u poeziji i prozi, već i u pisanju pravnih akata, tužbi, žalbi i drugih pravnih podnesaka.
Hajdana Simović nosi pisani gen i voli drumovanje. Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, a magistirala na Evropskom univerzitetu u Beogradu. Oštrila je pero kao novinarka i autorka je brojnih tekstova i kolumni. Dobitnica je velikog broja književnih nagrada, a proglašena je i najboljim mladim literatom Crne Gore. Uvrštena je u antologiju crnogorskih mladih stavralaca kao i antologiju "Olujna polja poezije".

Njen književni prvijenac, pod nazivom “Ante Rem”, prema riječima kritičara je savšen prikaz crnogorskog društva. U njenom djelu, religija i filozofija se prepliću, a estetika i etika jedna drugu dopunjuju. U najavi je i njena druga knjiga, pod radnim nazivom “Post Rem”. Hajdana je iz Nikšića, a živi i radi u Podgorici, u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

 
 

PODIJELI