Print this page

U Dubrovniku novi sistem grijanja i hlađenja morem

U Dubrovniku, u Kneževu dvoru, modernizovan je tridesetak godina star sistem grijanja i hlađenja koji koristi morsku vodu. Sistemom je obuhvaćena i Gradska uprava, Kazalište Marina Držića te Kino Sloboda.

Projekt obnove sufinansirali su evropski fondovi i veoma je važan za Dubrovnik jer je riječ o upotrebi obnovljivih izvora energije u istorijsko-kulturnom središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području.

Knežev dvor, koji ljeti obiđu stotine hiljada gostiju, i u zimskim mjesecima privlači posjetioce. Utisci su jednaki. No oni ne znaju da se upravo u Dvoru već 30-ak godina nalazi postrojenje za grijanje i hlađenje cijelog kompleksa, i to morskom vodom. Nedavno je cijelo postrojenje zamijenjeno novim, modernijim.

- Napravljen je novi sistem sa 6 dizalice topline koje koristi energent kao more. Grijanje i hlađenje objekata pozorišta, kina, dijela gradske uprave i Kneževog dvora. Specifično je što je jedina istorijska gradska jezgra koja koristi more kao energent za grijanje i hlađenje dijela objekata, kaže Srđan Todorovski iz Ureda za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika.

PODIJELI