10 Najvećih pljački dijamanata u istoriji

10 Najvećih pljački dijamanata u istoriji

Da li je ekipa Pink Pantera napala ponovo prošlog vikenda? Internacionalna banda je uspjela da pobjegne sa 136 miliona vrijednim plijenom iz kanskog Carlton Intercontinental Hotel-a prošle nedjelje u jednoj od najvećih pljački ikad viđenih.

Dovoljno da nas pokrene da pregledamo spisak 10 najvećih pljački u skorom sjećanju:

 

10. Decembar 2002, Muzej Nauke, Hag – 12 miliona

Muzej Nauke nije prvo mjesto na koje bi uzeli u obzir za krađu dijamanata, ali to je upravo što se desilo u muzeju u Hagu, dok je bila aktuelna postavka naslova „Dijamanti – od grube stijene do nakita“

Pljačka sama po sebi je bila jedna od najneobjašnjivijih svih vremena, ostavljajući policiju još uvijek u misteriji kako su lopovi uopšte odnijeli 12m u dijamantima, zajedno sa mnogim komadima iz kraljevske kolekcije.

Provala se desila u toku vikenda, kad su pljačkaši razbili staklo vrata glavnog ulaza, a zapanjujuće, nije ih niko čuo, niti su ih zabilježile sigurnosne kamere. A otvorili su 6 od 28 kabina pod alarmom u glavnoj izložbenoj prostoriji i neopaženo izašli.

A pljačka nije bila otkrivena do sledećeg utorka, kako muzej nije radio tog ponedeljka, a nije bilo razloga da iko sumnja da se išta desilo.

9. Mart 2007, ABN Amro Bank, Antverpen – 28 miliona

Negdje u 2006-oj, prijatan sjedokosi gospodin imena Carlos Hector Flomenbaum je počeo da posjećuje pomenutu banku u Antverpenu. Postao je blizak prijatelj sa osobljem banke, predstavljajući se kao uspješan preduzetnik, i često im poklanjajući čokolade i luksuzne sitnice.

Naivno osoblje vremenom se potpuno opustilo u komunikaciji sa gospodinom. Uostalom ko bi posumnjao u elokventnog starijeg gospodina sa manirima, američkim naglaskom i argentinskim pasošem?

„Flomenbaum“ je uspio da vremenom neprimjetno iskopira bančine ključeve od trezora, i jednostavno se posluži – prazneći pet kutija neobrađenih dijamanata i išetavši sa 28 miliona. Kasnije se otkrilo da mu je pasoš bio ukraden.

8. Februar 2008, Damiani showroom, Milano – 32 miliona

Policija je ignorisala pozive jedne žene iz komšiluka, koja se žalila na buku sličnu bušenju od koje nije mogla da spava.

Ekipa lopova je kopala tunel prema podrumu juvelirnice mjesecima. A zaposleni su se tog ponedeljka spremali za privatnu pokaznu prodaju, što je značilo da je prodavnica bila zatvorena za obične kupce.

Pljačkaši su vezali zaposlene i lako se izvukli sa otprilike 32 miliona u nakitu. U svakom slučaju plijen je mogao biti daleko veći, jer su mnogi od top komada nakita bili na pozajmici filmskim zvijezdama na dodjeli Oskara.

7. Februar 2013, Briselski aerodrom – 50 miliona

Osam maskiranih i naoružanih pljačkaša, obučeni kao policajci, jednostavno su izrezali rupu u aerodomskoj ogradi i dovezli se do aviona sa vrijednom pošiljkom kamenja za Cirih. Pošto su zaustavili avion, pretovarili su 130 torbi u svoj kombi i prosto se odvezli.

Od tada, tridesetak osumljičenih su bili privedeni širom Evrope, a manja količina dijamanata je vraćena.

6. 1994, Carlton Hotel, Kan – 60 miliona

Izgeda da Carlton Hotel u kanu stvarno treba da unaprijedi svoje obezbjeđenje. Ne samo da su bili žrtva kao i prošle nedelje, već ih je „odradila“ ista ekipa, Pink Panteri, te daleke 1994-te.

Efikasno odrađeno, tri maskirana muškarca su ušla u vrijeme zatvaranja, pucajući po lokalu, pokupili su 60 miliona u dijamantima i nakitu, ostavljajući juvelirnicu u haosu.

Tek je kasnije otkriveno, jer nije bilo rupa od metaka, da su pucali ćorcima.

5. 2009, Graff Diamonts, London  - 65 miliona

Ovo je najveća pljačka dijamanata u Britaniji, i još jedna izvedena od Pink Pantera, za koje se pretpostavljalo da su sastavljeni od bivših vojnih lica iz našeg regiona.

Dva muškarca, elegantno obučena u skupa odijela su ušetala u prodavnicu i mašući oružijem, spakovali 43 najreprezentativnija primjeraka nakita.

Sigurnosne kamere su im dobro uhvatili lica, ali to nije bilo puno od pomoći policiji. Neposredno prije pljačke, profesionalni šminker im je, koristeći i implantate, potpuno promijenio fizički izgled.

Ipak, omaklo im se da su ostavili mobilni teefon u kolima za bijeg i uskoro su bili identifikovani kao Salomon Bejen i Kreg Kaldervud.

4. Decembar 2008, Harry Winston Store, Pariz – 107 miliona

I dalje se ne zna da li su u pitanju bili Pink Panteri. U decembru 2008, četri muškarca, obučeni kao žene, ušetali su u renoviranu juvelirnicu u centru Pariza, preko puta lokalne policijske stanice.

Jednako efikasno, odmah su oružjem izprepadali osoblje, znajući im imena. Takože znali su lokacije svih tajnih sefova u radnji, i za manje od 20 minuta, izašli su sa 107 miliona u nakitu i dijamantima.

3. Februar 2003, Antwerp Diamond Centre, Anverpen – 118 miliona

Inteligentan plan se pravio pune četiri godine, iznajmljujući poslovni prostor preko puta centra, učeći kompleksni alarmni sistem i načine premošćavanja. Takođe nabavili su kopije ključeva trezora, i izbrisali sve snimke nadzornih kamera, ostavljajući nešto više od nagovještaja da su imali doušnika „iznutra“.

Ali iako su nadimci pljačkaša bili „Kralj lopova“ i „Mađioničar s ključem“, napravili su početničku grešku – jedan je ostavio polupojeden sendvič, što je većinu pljačkaša ostavilo iza brave.

2. Jul 2013 Carlton Hotel, Kan – 136 miliona

Tako je, pljačka od prošlog vikenda (28 jula) koja se desila u nesretnom Carlton Intercontinental Hotelu u Kanu među najvećim pljačkama za koje se zna. A, šta više, u pitanju je posao individualca.

Čovjek je, noseći kapu, ušetao u prizemlje hotela, gdje se izložba dijamanata održavala, i uskoro izšetao sa torbom koja je sadžavala 136 miliona u dijamantima izraelskog milionera Lev Levieva.

Policajci sumnjaju na bosanskog državljanina Milana Poparića, koji je skoro pobjegao iz švajcarskog zatvora, pošto su pripadnici Pink Pantera razvalili glavna ulazna vrata zatvora i otvorili vatru na čuvare, dajući mu prostor da pobjegne.

1. 2000, Millennium Dome, London – 700 miliona (skoro)

Ok, ova pljačka nije uspjela do kraja, ali je došla na vrh liste ne zbog vrijednosti predmeta, već zbog James Bond stila sa kojom je izvedena.

Pljačkaši su nosili gas maske, sve sa konopcima i bagerom, upali u londonski tek otvoreni Millenium Dome, pokušavši da ukradu svjetski poznat Millenium Star dijamant (203 karata) i 12 plavih dijamata, u vlasništvu De Beers-a.

Ubacili su gomilu suzavaca, što je trebalo svakoga da spriječi da uđe u zgradu, ali je specijalna jedinica policije bila već unutra. Dobili su dojavu i bili su obučeni kao čistači, spremni da reaguju čim pljačkaši urade dovoljno da bi bili osuđeni.

Pljačkaši su zamalo i uspjeli da pobjegnu sve sa plijenom, ali i da su uspjeli – svi dijamanti su bili zamijenjeni lažnjacima.

 

 

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti