Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prijavilo je Komunalnoj inspekciji i policiji Opštine Budva da je došlo do incidenta- more je zamućeno na Slovenskoj plaži ispumpavanhem mulja sa obližnjeg gradilišta u atmosferski kanal nakon čega je završio u kore. Sačinjena je službena zabilješka.

Zbog planiranih radova na mreži, danas će bez  bez napajanja električnom energijom će ostati u terminu od 8 do 15 sati ulica Ive Lole Ribara / Stambene zgrade Ivanovići.

Na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja nagrađena je i Narodna biblioteka Budve Posebnim priznanjem za vizuelno oblikovanje prostora Sajma izložbom "Budva živi istoriju". Ovu izložbu su priredile Gordana Ljubanović i Maja Simonović, zaposlene u JU Narodna biblioteka Budve.

Komunalno preduzeće upozorilo je da je paljenje kontejnera nezakonito i opasno.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar Kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović odobrio je plan interesorne vježbe “Jadran 22” i održao radni sastanak sa predstavnicima resora koji su uključeni u organizaciju događaja, čime je današnji dan zvanično i započet.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prijavilo je Komunalnoj policiji i inspekciji da je na šetalištu u Budvi i Bečićima postavljeni privremeni objekti za prodaju suvenira , a za koje nisu izdata odobrenja.

Prevoz putnika u prvom kvartalu 2022. ,kako navode iz Uprave za statistiku,  u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast u željezničkom za 85,3%, drumskom za 47,1%, lokalnom drumskom za 3,6%, prevozu putnika na aerodromima 159,0%.

U Budvi je danas otvorena trodnevna konferencija IFATSEA ERM koja okuplja predstavnike vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe iz cijele Evrope.

Na zahtjev Mjesne zajednice “Stari grad” Komunalno preduzeće je uredilo dio trga na Brijegu od Budve, ispred takozvane plaže Ričardova glava.

U sklopu 21 kola rukometne lige Crne Gore Rukometni klub Budvanska rivijera će se u petak 13 aprila na svom terenu sastati sa ekipom RK Mornar sa početkom u 17 časova.

Saglasno redovnim aktivnostima, Služba za kontrolu i održivi razvoj zone morskog dobra je izvršila kontrolu na području opštine Tivat, lokacija Krašići i sačinila Službenu zabilješku.

Predstavnici Unije srednjoškolaca Crne Gore uručili su juče zahvalnicu Opštini Budva za učešće u projektu „Akcioni dan 2022“, koji se organizuje uz podršku SHL (Schuler Helfen Leben) fondacije iz Berlina.

8. humanitarni swimming maraton Open water biće održan polovinom jula. To su saopštili organizatori.

”Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine dali učešće i doprinos u projektu ”Akcioni dan“ koju petu godinu za redom sprovodi Unija srednjoškolaca Crne Gore, čijom prilikom smo u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore ugostili naše drage srednjoškolce iz Budve”, saopšteno je iz JP “ Morsko dobro”.

Povodom informacije da je vodoizvorište Bolje Sestre, kojim upravlja Regionalni vodovod Crnogorsko primorje doo, ostalo bez nadzora prilikom incidenta sa polomljenom termalnom kamerom Nacionalnih parkova Crne Gore, osjećamo obavezu da, u cilju ispravnog informisanja javnosti, pojasnimo da onesposobljavanje ove kamere ne ugrožava zaštitu i nadzor vodoizvorišta sa koga se snabdijeva vodom pet opština Crnogorskog primorja.

Prekjuče je održano finalno takmičenje na olimpijadi znanja iz ekonomije, biznisa i finansija na Univerzitetu "Mediteran", u Podgorici.

Udruženje ugostitelja Budve i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “ Radivoje Pima” organizuju danas veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će biti organizovana od 8 do 14 časova na prvom spratu šoping centra TQ Plaza.

Ugroženost vodoizvorišta Bolje Sestre dovodi u pitanje održivost Regionalnog vodovodnog sistema, realizaciju svih započetih i novih razvojnih projekata i predstavlja ozbiljnu prijetnju daljem razvoju turizma kao vodeće privredne grane u Crnoj Gori.

Nakon isteka roka za prijavu na  ReLOaD Konkurs u Klasteru Coastal Mates (opštine Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi) i administrativne provjere izvršene od strane ReLOaD Komisije, koja se sastala 28-29. aprila 2022. godine, sastavljena je lista organizacija i projekata kojima nedostaje dio projektne dokumentacije ili nijesu usaglašeni sa osnovnim ReLOaD principima i pravilima i po mišljenju Komisije.

Promet robe u trgovini na malo u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na prvi kvartal 2021. godine veći je za 30,0% u tekućim i 19,3% u stalnim cijenama- saopšteno je iz Uprave za statistiku.

Nakon dobrovoljnog davaoca krvi iz Plužina koji je prošlog mjeseca osvojio luksuzan aranžman za dvoje na crnogorskom primorju, ovoga mjeseca na put će ići davalac iz Podgorice.

Udruženje ugostitelja Budve i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “ Radivoje Pima” organizuju u subotu 7. maja veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi.

U okviru redovnih aktivnosti, Služba za kontrolu i održivi razvoj zone morskog dobra je izvršila kontrola područja opštine Ulcinj, lokacija Borova Šuma i sačinila Službene zabilješke.

Prosječna zarada (bruto) u martu 2022. godine u Crnoj Gori iznosila je 868 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 704 eura. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Obavještavamo sve građane da će tokom predstojećih praznika biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa nekim od naših dežurnih tržišnih inspektora kako bi prijavili eventualna kršenja zakonskih propisa. To je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove.

Turistička organizacija opštine Budva i ovogodišnji Dan planete Zemlje obilježava lijepim, ekološkim aktivnostima, sadnjom stabala masline u zoni tvrđave Mogren i Starog grada. Zbog loših vremenskih uslova prethodne nedjelje, aktivnosti su pomjerene i realizovane u petak, 29. aprila.

Delegacija Opštine Kamnik (Slovenija), u sastavu Mateja Slapara, predsjednika Opštine Kamnik i Luke Svetca, direktora Zavoda za turizam i sport Opštine Kamnik, boravila je u neformalnoj posjeti Turističkoj organizaciji opštine Budva u petak, 29. aprila.

Komunalno preduzeće intezivno sprovodi akciju uredjenja grada.

Odbor povjerenika, njih pet, danas će održati drugu sjednicu, na čijem dnevnom redu su predlozi odluka o budžetu, planu investicija i programu uređenja grada za ovu godinu.

Službenici Uprave policije su postupili po svim prijavama upućenim tokom današnjeg dana, a koje su se odnosile na navode o eksplozivnim napravama u vaspitno – obrazovim ustanova i drugim objektima.

Predsjednica budvanskog Odbora povjerenika Sonja Vukićević zakazala je za petak sjednicu na čijem će dnevnom redu biti ključni dokumenti za deblokadu opštinske administracije.

Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova, a u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima u susret turističkoj sezoni, predstojećim izborima za odbornike, te usljed povećanog broja zahtjeva, u područnim jedinicama i filijalama za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a u primorskim gradovima radno vrijeme će biti produženo.

Eurosuper 98 i Eurosuoer 95 od danas su skuplji za po tri centa, pa cijena za litar iznosi 1,77, odnosno 1, 73 eura, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ministarstvo kapitalnih investicija pokrenulo je ove sedmice novu kampanju pod sloganom: “Prijavi korupciju, nema nedodirljivih”.

Zbog pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre, ne može se garantovati zadovoljenje svih potreba za vodom u toku ljetnje sezone 2022. godine, upozorio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

Opština Budva zaključila je ugovor sa kotorskom firmom “Monte verde” kojoj je povjerila uredjenje novog parka kog Stednje mješovite škole “ Danilo Kiš”.

U skladu sa redovnim aktivnostima, Služba za kontrolu i održivi razvoj morskog dobra, izvršila je kontrolu područja opštine Tivat, lokacija Seljanovo i sačinila Službenu zabilješku.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na prvi kvartal 2021. godine bilježe rast od 6,0%. To je saopšteno iz MONSTAT- a.

Zbog planiranih radova na mreži,danas će, kako su saopštili iz CEDIS- a, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Ministartsvo kapitalnih investicija obavještava građane da sve informacije o prohodnosti puteva, meterološkim uslovima značajnim za odvijanje saobraćaja, o obavezi upotrebe zimske opreme, obustave saobraćaja na mjestima gdje se vrši rekonstrukcija ili izvode drugi radovi, cijeni goriva, cijeni putarine, međunarodnim vozačkim dozvolama kao i stanju saobraćaja na graničnim prelazima, mogu dobiti kod Auto-moto saveza Crne Gore, sa kojim Ministrarstvo kapitalnih investicija ima zaključen Ugovor za pružanje predmetnih usluga.

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedeljak 25. aprila, kako je saopšteno iz CEDIS-a, bez napajanja električnom energijom će ostati:

U susret Danu planete Zemlje, Hotelska grupa Budvanska rivijera juče je zajedno sa JUSMŠ Danilo Kiš i JP Morsko dobro Crne Gore organizovala izložbu radova srednjoškolaca, predavanje Nemanje Malovrazića na temu zaštićenih područja u  Crnoj Gori uz emitovanje filma „Budvanska Tunja“, nakon čega su učenici sa radnicima zelenila HG Budvanska rivijera zasadili drvo limuna u atrijumu TN Slovenska plaža.

Univerzitet Crne Gore i Opština Budva definisali su saradnju potpisivanjem Memoranduma koji ima za cilj podsticanje zajedničkih aktivnosti i razmjenu informacija u kontekstu BLUEMED Plus projekta koji vrednuje podmorsko kulturno nasljeđe Mediterana.

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika turističko-informativni biroi na teritoriji našeg grada raditi po sledećem rasporedu:

Isplata podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svim poljoprivrednim proizvođačima kroz vaučere u iznosu od 200 eura kreće od danas.

Turistička organizacija opštine Budva realizovala je projekat označavanja ruralnog područja sredstvima vizuelne komunikacije na teritoriji Maina i Pobora, uz označavanje Velje masline u Ivanovićima.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za mart 2022. godine iznosila je 715,5 eura. To je saopšteno iz Uprave za statistiku.

Radnici Radne jedinice “Čistoća” Komunalnog preduzeća zajedno sa našim sugrađanima, a u susret Danu planete Zemlje (22. aprila), očistili su dio Slovenske plaže.

Crveni krst Crne Gore poziva spasioce na vodi da se prijave za narednu provjeru sposobnosti za ovjeru licenci spasilaca na vodi.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević i u ovoj godini nastavio je sa praksom doniranja zarade porodicima i pojedincima koji su u teškoj životnoj situaciji pa je martovsku platu donirao sugrađanki kojoj je novac bio potreban za nastavak liječenja.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donio je odluku o neradnim danima organa lokalne uprave i samouprave za vrijeme vjerskih praznika.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je tender za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta za izgradnju pristaništa Sveti Toma.

Prvi davalac trombocita uz pomoć separatora krvnih ćelija u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore je dvadesetpetogodišnji Zoran Vujačić iz Podgorice.

“Ja sam dobrovoljni davalac od 18. godine. Ovo mi je petnaesti put da dobrovoljno dajem krv. Radostan sam što sam u prilici od danas da doniram trombocite jer naše malo nekome puno znači. Ova procedura je bezbolna, osjećam se sasvim dobro”, izjavio je Vujačić.

Na poziv Regionalnog predstavništva HOUT, direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Josip Đurašković, je, zajedno sa ostalim članovima delegacije iz Crne Gore, bio gost i učesnik radne posjete fabrici vode HOUT u francuskom gradu Sen-Mijelu, u periodu od 11-14. aprila 2022. godine.

Kontrolori Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom obavijestili su Komunalnu policiju i inspekciju da izadju na lice mjesta i provjere ko je izdao dozvolu za gradnju drvene konstrukcije na šetalištu kod hotela Park. To je Primorskim novinama rečeno u ovom javnom preduzeću.

Na sajtu Vodovod Budva , omogućeno je da pored provjere zaduzenja racuna za vodu, potrošači mogu izvršiti i uplatu platnom karticom a sve u cilju olakšavanja načina plaćanja. To je Primorskim novinama rečeno u gradskom Vodovodu.

U organizaciji Opštine Budva i Evropske komisije 11. i 12. aprila 2022. godine u Budvi je održana TAIEX radionica o upravljanju otpadnom plastikom i smanjenju uticaja na zagađenje mora.

Saglasno redovnim aktivnostima, Služba za kontrolu i održivi razvoj zone morskog dobra je izvršila kontrolu terena na području opštine Kotor, lokacija Dobrota i sačinila Službenu zabilješku.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “ Radivoje Pima” i kompanija “ Megapromet” uspješno su u subotu organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom “ Prijatelj humanosti”.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2022. godine u odnosu na februar 2022. godine u prosjeku su više za 3,4%. To navode iz MONSTAT-a.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore apeluje na sve zakupce plaža i kupališta u zoni  morskog dobra, ali i na nadležne opštinske komunalne službe da u što kraćem roku pristupe čišćenju i uređenju zone morskog dobra, kako bi spremno dočekali goste koji već u predsezonskom periodu posjećuju našu obalu.

Uprava policije je, u saradnji sa dugogodišnjim partnerima u oblasti prevencije u drumskom saobraćaju Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom, realizovala kampanju pod nazivom „Stop za neregistrovana vozila“.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj izdao je urbanističko tehničke uslove Sekretarijatu za investicije za izradu tehničke dokumentacije za gradnju dvije pješačke saobraćajnice i pješački most.

Saglasno redovnim aktivnostima, Služba za kontrolu i održivi razvoj morskog dobra izvršila je kontrolu područja opštine Budva, lokacija Jaz i sačinila Službenu zabilješku broj: 0103-261/2 od 22.03.2022. godine.

Povodom vjerskog praznika Uskrsa, za zaposlene rimokatoličke vjeroispovjesti, Ministarstvo ekonomskog razvoja, daje saopštenje za javnost:

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore poziva sve zakupce/korisnike kupališta i privremenih objekata na teritoriji opštine Budva da u narednih 10 dana pristupe zaključenju Ankesa ugovora za tekuću 2022. godinu, a sve u cilju blagovremene pripreme predstojeće turističke sezone koja zvanično počinje 1. maja.

U cilju spriječavanja širenja i suzbijanja bolesti avijarne influence – ptičjeg gripa, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, najbližoj veterinarskoj ambulanti ili veterinarskom inspektoru.

Od danas u narednih 14 dana biće jeftinije sve vrste goriva. Eurosuper 98 biće jeftiniji za jedan cent i litar će iznositi 1, 74 eura. Eurosuper 95 takođe je jeftiniji jedan cent, pa će u narednih 14 dana biti 1, 70 eura po litru.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani predstavio je godišnje rezultate rada Uprave za inspekcijske poslove. Izvještaj prenosimo u cjelosti:

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, u čijoj nadležnosti je održavanje spomenika i spomen–obilježja, rekonstruisao je pet najugroženijih spomenika na teritoriji opštine Budva, za šta je izvojeno 7.400,00 EUR.

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom firmom "Aqua engineering", kojoj je povjerila projektovanje, sanaciju vodovodne, fekalne i elektroenergetske infrastrukture u Starom gradu.

Odbor povjerenika danas će zasijedati, a na dnevnom redu je predlog Poslovnika o radu , kao i izbor predsjednika Odbora.

Direktor Turističke organizacije opštine Budva, Nemanja Kuljača, i direktorka Turističke organizacije grada Banja Luka, Dragana Vukliš, u okviru prvog dana 2. Međunarodnog sajma turizma u Banja Luci, potpisali su Sporazum o saradnji dvije turističke organizacije.

U prvih tri mjeseca ove godine Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta zaključila je svega pet ugovora sa gradjevinarima.

Stručni kapaciteti Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija biće na raspolaganju organima lokalne samouprave, u cilju obezbjeđivanja kvalitetnog i zakonitog rada tih organa u periodu do konstituisanja nove Skupštine Opštine.

Istraživački arheološki tim Polimskog muzeja u četvrtak, 7. aprila, započinje arheološka istraživanja i snimanja na lokalitetu tvrđave Mogren. Radovima rukovodi čuveni crnogorski arheolog, Predrag Lutovac, koji naglašava značaj arheoloških istraživanja ovog lokaliteta gdje je, prema njegovim riječima, moguće očekivati pokretni arheološki materijal.

Dom zdravlja Budva u saradnji sa Odbojkaškim klubom Budva je obilježio Svjetski dan zdravlja 7. April.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prijavilo je budvanskoj Komunalnoj policiji i inspekciji betoniranje u Pržnu, koje se izvodi mimo odobrenja.

Opština Budva raspisala je juče  javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova koji će sanirati odron u XX ulici.

Radnici Radne jedinice “Zelenilo” Komunalnog preduzeća nadtavili su proljećnu rekonstrukciju gradskih parkova.

Prvi dobitnik nagradne igre Nacionalne turističke organizacije koja podrazumijeva vikend aranžman na Primorju za dvije osobe na bazi polupansiona je dobrovoljni davalac krvi iz Plužina. On/a je to osvojila nasumičnim izvlačenjem u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore gdje je u martu dobrovoljno dao/la krv.

Odbor direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” AD Budva (Društvo) na XIV sjednici, održanoj 06.04.2022. godine, donio je odluku o davanju saglasnosti na tekst Nacrta ugovora o regulisanju pravnih odnosa Društva i „Euromix Trade“ DOO u cilju rješavanja višegodišnjeg poslovnog odnosa.

Opštinsko preduzeće “ Otpadne vode” saopštilo je da je postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica tokom prošle godine preradom otoadnih voda obradilo ukupno 2910 tona kanalizacionog mulja, koji je odvezen u Albaniju. Primorske novine objavljuju detaljan godišnji izvještaj.

Radnici Radne jedinice “ Zelenilo” Komunalnog preduzeća juče su uredili travnjak u parku ispred vrtića, malom parku i parku prema Starom gradu.

Ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori na dan 31. mart iznosi 53. 409, saopštio je Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Fond za inovacije Crne Gore počinje sa aktivnostima finansiranja inovacija kroz dodjelu bespovratnih grantova za inovacione vaučere, vrijednosti do 8.000 EUR. Javni poziv za dodjelu inovacionih vaučera objavljen je na sajtu Fonda (www.fondzainovacije.me) i biće otvoren do utroška opredijeljenih sredstava, a ukupan budžet za ovaj program podrške iznosi 100.000 EUR.

Odbor povjerenika danas će održati prvi sastanak, koji će biti, kako je potvrdjeno Primorskim novinama u prostorijama Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Radovi na rekonstrukciji Solunske ulice intezivirani su. U toku je iskopavanje i postvaljanje instalcija.

Mnistarka zdravlja  Jelena Borovinić Bojović  obišla je juče Dom zdravlja u Budvi da bi se uvjerila kako teku pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Postrojenje za tretman otpadnih voda kojim upravlja preduzeće “ Otpadne vode” tokom prošle godine pretafilo je ukupno 4.430.474 kubika vode. To se navodi u godišnjem izvještaju koji detaljno objavljujemo u Primorske novine.

Radna jedinica “Čistoća” Komunalnog preduzeća  obavještava javnost da su dani kojima možete odložiti  kabasti otpad i staro pokućstvo, na kontejnerskim stanicama, utorak i četvrtak.

Na budvanskom zatvorenom bazenu “ Dragan Trifunović” završena je peta provjera spodobnosti spasilaca na vodi koju organizuje Crveni krst Crne Gore.

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 1.aprila, bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Buljarica (Krš Midžora). Struje neće biti u terminu od 8 do 14 časova, najavio je CEDIS.

Paralelno sa European Maritime Day konferencijom koja će biti održana u Raveni od 19 do 20.maja, u cijeloj Evropi će se obilježiti European maritime day in my country od aprila do oktobra ove godine.

Nevladina organizacija „Građanski glas Crne Gore“ iz Budve realizovala je projekat „Grad beba – Budva, naš grad za bebe i mame“ koji je podržan i finansiran od strane Opštine Budva na Javnom konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2021. godinu.

Radnici Radne jedinice “ Zelenilo” Komunalnog preduzeća ozelenili su danas dvorište zgrade u ulici 13. Jul, u centru grada.

Radnici Komunalnog preduzeća jutros su gasili zapaljeni kontejneru pored magistrale u Buljarici.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica , kojim gazduje preduzeće Otpadne bode, tokom prethodnih sedam dana preradilo je ukupno 75.800 kubika vode. To je saopšteno Primorskim novinama. Kako je naglašeno u ovom periodu obradjeno je ukupno 585 kubika mulja.

Opština Budva zaključila je ugovor sa podgoričkom kompanijom Ramel koja je prvorangirana na tenderu za izbor najpovoljnijeg ponudjača za postavljanje javne radvjete na budućoj uredjenoj parkovskoj površini ispred JU SMŠ “ Danilo Kiš”.

Ministarstvo kapitalnih investicija objavilo je da od ponoći važe sledeće cijene naftnih derivata:

U organizaciji Udruženja profesora filozofije Crne Gore u subotu je u podgoričkoj gimnaziji "Slobodan Škerović" održano Državno takmičenje iz filozofije, ujedno i kvalifikaciono za Filozofijadu u Portugaliji.

KONKURS NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PREDAJU PRIJEDLOGA PROJEKATA U SKLOPU REGIONALNOG PROGRAMA LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU 
(ReLOaD2)

Menadžment budvanskog Komunalnog preduzeća donijelo je odluku da svim domaćim proizvođačima omogući besplatne tezge na tržnici kod Autobuske stanice.

Crveni krat Crne Gore organizovao je na zatvorenom bazenu u Budvi provjeru za ovjeru licence za spasioce na vodi.

Ekipe CEDIS-a, posljednjih dana, suočavaju se sa novim problemom koji im otežava, ionako težak posao u održavanju elektrodistributivne mreže Crne Gore.

Sat za planetu Zemlju je globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF). Događaj se održava svake posljednje subote marta, podstičući pojedince, zajednice i preduzeća da ugase električnu rasvjetu koja nije neophodna, na jedan sat, kao simbol posvećenosti planeti.

Budvanska kompanija Megapromet , vladnik lanca supermarketa objavila je konkurs za prijem velikog broja radnika u svojim trgovačkim objektima.

Radnici Radne jedinice “ Čistoća” Komunalnog preduzeća reagovali su nakon prijave gradjana i uklonili gomile smeća, šuta i raznog otpada, koje je neko deponovao nedaleko od kompleksa Dukley gardens na Zavali.

Vlada Crne Gore usvojila je dodatno liberalizovane mjere koje će biti na snazi do 8. aprila.

Predsjednik Odbora direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović saopštio je da će to preduzeće ukoliko opštine Herceg Novi i Tivat nijesu u mogućnosti da preuzme trajektnu liniju Kamenari Lepetani.

Projekat 'Budi dobar komšija – pokupi za svojim ljubimcem' koji je finansiran od strane Opštine Budva preko javnog poziva za finansiranje NVO, a o čemu je javnost i ranije bila upoznata, postiže određene rezultate ali još uvijek nedovoljno zadovoljavajuće.

Predstavnici Ministarstva zdravlja prezentovali su međunarodni projekat DigNEST - DIGITALNO PREDUZETNIČKO GNIJEZDO I INDUSTRIJA 4.0 U CRNOJ GORI, menađžmentu i zaposlenima Doma zdravlja Budva, 23.03.2022. godine.

Komunalno preduzeće objavilo je fotografije deponije na brdu iznad Poštanskih zgrada u naselju Babin Do.

Povodom obilježavanja 22. marta, svjetskog Dana voda, izvorište i postrojenje za proizvodnju vode ,,Bolje Sestre“ je posjetila grupa đaka iz osnovnih škola koje gravitiraju ovom području, za koje su zaposleni u Regionalnom vodovodu organizovali edukativni čas.

Radnici Komunalnog preduzeća završili su sedmodnevnu veliku akciju čišćenja korita rječice u Petrovcu (između marketa "Voli" i Pošte).

Zbog planiranih radova na mreži, kako e saopšteno iz CEDIS-a, danas će od 9 do 14 časova bez napajanja električnom energijom ostati dio naselja Markovići u blizini škole.

Proteklog vikenda na crnogorskim putevima evidentirano je 27 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba smrtno stradala kao pješak, dok je jedna zadobilo teške tjelesne povrede, a sedam osoba je zadobilo lake tjelesne povrede.

Kako navode iz MONSTAT-a ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za februar 2022. godine iznosila je 693,7 eura.

Crna Gora se trenutno nalazi u kategoriji zemalja koje bilježe najmanji broj novooboljelih od korona virusa na dnevnom nivou. Ipak, u zemljama Zapadne Evrope opet se primjećuje porast novih slučajeva,
što je, kako poručuje ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović još jedan od razloga zbog kojih moramo da budemo dodatno oprezni, da brinemo o svom i o zdravlju svojih najbližih.

Zbog planiranih radova na mreži danas će, bez napajanja električnom energijom ostati u terminu od 9 do 14 sati dio naselja Markovići u blizini škole. Takodje, bez struje će u terminu od 9 do 13 sati biti i dio naselja Rafilovići (dio Vitodolske ulice u blizini hotela “Šumadija”)

Komunalno preduzeće pozvalo je gradjane da prijave probleme koji su u nadležnosti tog preduzeća.

Uprkos pandemiji korona virusa lani u teritorijalno more Crne Gore ušlo je 4 176 stranih plovila za razonodu, sport i rekreaciju.

Srednja mješovita škola “ Danilo Kiš” pohvalila se uspjesima učenika.

Predsjednik Opštine Budve Marko Carević jutros je otvorio kružni tok u Boljačin dolu na gradskoj zaobilaznici, projekat vrijedan 393 hiljade eura. Na otvaranju se okupio veliki broj građana kao i čelni ljudi Opštine Budva.

Obavještavamo spasioce na vodi da će sljedeća provjera sposobnosti za ovjeru licenci, biti organizovana 27.  marta, na bazenu “Dragan Trifunović” u Budvi.

Kancelarija za mlade u saradnji sa NVO InterLigua organizuje tribinu o karijernom savjetovanju za mlade, koja će se održati u petak (18.03), u Omladinskom klubu Budva sa početkom u 17:30h.

Zadnjih par dana su učestalili medijski natpisi i izjave vezani za realizaciju kapitalnog investicionog projekta koji se najavljuje i čeka dugi niz godina i čija vrijednost prilazi milionskom iznosu. U pitanju je uređenje prostora Velike skele u Ulcinju.

Književni konkurs „Bio jednom jedan...“ koji su u okviru 9. festivala književnosti za djecu „Male morske pjesme i priče“ raspisali  JU Narodna biblioteka Budve i NVO Dramski studio Budva, završen je 5. marta.

Aktivnosti na pripremi regionalnog vodovodnog sistema (RVS) za održiv rad u toku ljetnje turističke sezone 2022. godine se odvijaju planiranom dinamikom, i pogonska spremnost RVS je u kontinuitetu na veoma dobrom nivou u odnosu na količine vode koje se isporučuju.

DOO Komunalno Budva, još jednom apeluje na nesavjesne građane da vode računa o prirodnim resursima i da budemo dio zajednice koja brine o životnoj sredini.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su značajno skuplje.

Učenik IX1 Druge osnovne škoke Andrej Barba osvojio 4. mjesto na Državnom takmičenju znanja iz engleskog jezika, koje je održano 26. februara u Podgorici.

Kancelarija za EU integracije i saradnju poziva sve zainteresovane da se prijave na dvodnevnu radionicu koju organizuje Opština Budva kroz TAIEX program podrške koji je omogućila EU.

"Maslina je kao majka, kad god joj se vratiš, ona te prihvati", navode u budvanskom Komunalnom preduzeću čiji su radnici orezivali masline na lokaciji Pijace u Petrovcu.

Svake godine, 15. mart se obilježava kao Svjetski dan zaštite potrošača sa ciljem podizanja svijesti o pravima potrošača, njihovoj zaštiti i osnaživanju. Ovogodišnji Dan zaštite potrošača posvećen je fer digitalnoj trgovini.

 „Donošenjem novog Zakona o zaštiti potrošača Crna Gora će urediti oblast online trgovine kroz prenošenje aktuelnih direktiva EU i na taj način ojačati prava potrošača i prodavaca u online trgovini, koja je, kao što znamo, doživjela ekspanziju i postala najsigurniji način trgovine tokom pandemije COVID-19“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić u kampanji povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača – 15. marta.

Predsjednik MZ Sveti Stefan Vladislav Mitrović i član Savjeta Mladen Kažanegra oglasili se povodom postavljanja ograde na Kraljičinoj plaži od strane Adriatic properties-a.

Uslijed pažljivo praćene epdiemiološke situacije, koja je sve povoljnija, Vlada Crne Gore je odlučila da  do 25. marta, dodatno ublaži mjere.

Zbog prespajanja novog cjevovoda, nekoliko naselja u Bečićima, danas će  , kako su saopštili iz Vodovod i kanalizacija, u vremenu od 8 do 15 časova biće bez napajanja.

Svim studentima Univerziteta Crne Gore omogućeno je besplatno korišćenje digitalne platforme Jobiri, namijenjene za edukaciju i zapošljavanje mladih.

Budva dobija još jedno mjesto u prirodi za uživanje, šetnju i odmor, novi turistički proizvod koji će unaprijediti ponudu i uljepšati boravak ljubiteljima prirode i aktivnog odmora na budvanskoj rivijeri.

Projekat DIGITALNA MEMORIJA BUDVE realizuje nevladino udruženje ZA DRUGA iz Petrovca. Projekat će objediniti staru fotografsku građu sa područja Budve, Sv.Stefana i Petrovca.

Domaćinstva su u februaru potrošila 121.396.613 kWh električne energije, što je oko 14 odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u januaru, a u odnosu na februar 2021, potrošnja je veća za 2,6 odsto, saopštila je EPCG.

Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje održao je konstitutivnu sjednicu kojom je predsjedavala ministarka odbrane Olivera Injac.

Ambasador Narodne Republike Kine Liu Đin boravio je u zvaničnoj posjeti predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću.

Iz CEDIS- a su saopštili da će danas zbog planiranih radova na mreži,  bez napajanja električnom energijom ostati:

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija obezbijedilo je 142 hiljade eura za pomoć medijima, u skladu sa ekonomskim posledicama izazvanim pandemijom COVID-19, sa ciljem osnaživanja medija koji igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja dezinformacija i govora mržnje.

Uzimajući u obzir da socio-ekonomski indikatori ukazuju na postojanje velikih razlika u stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave i regiona, Ministarstvo ekonomskog razvoja radi na stvaranju mehanizama koji će intenzivirati aktivnosti u sprovođenju ciljeva koji su zasnovani na konkurentnosti, inovativnosti i novom zapošljavanju.

Broj nezaposlenih u Crnoj Gori poslednjeg dana februara iznosi 55. 462, saopštio je Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Tokom prethodnog vikenda inspektori turističke inspekcije kontrolisali su 81 ugostiteljski objekat u dva grada Crne Gore u kojima je bio povećan broj prijava po pitanju konzumacije duvana u zatvorenim prostorima.

Kontrolori Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobro prijavilo je nadležnim službama da se na magistrali iznad Jaza, nalaze bilbordi kojih nema u Programu orivremenih objekata.

Crveni krst Budva oglasio se povodom prikupljanja pomoći za Ukrajinu.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prijavilo je Komunalnoj policiji incident na plaži u Reževićima.

U okviru priprema  za predstojeću ljetnju sezonu održan je sastanak instruktora spasilaštva na vodi, kako bi dogovorili saradnju  o načinima djelovanja, promociji, vidljivosti, unapređenju i planovima djelatnosti, saopštio je Crveni krst Crne Gore.

U naredna dva dana vikenda, u okviru akcije 'Duvan', inspektori turističke inspekcije pojačano će kontrolisati konzumaciju duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima u svim opštinama Crne Gore.

Finalna utakmica Balkanske super lige u ragbiju 13 između beogradskih klubova Partizana i Crvene zvezde, biće održana u subotu 5. marta na stadionu Lugovi, sa početkom u 15h. Ulaz je besplatan.

Shodno sve povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, Vlada Crne Gore usvojila je nove mjere koje će biti na snazi od 4. do 17. marta.

Vlada Crne Gore, usvojila je  Informaciju o osnivanju palijativne njege u zdravstvenom sistemu Crne Gore čiji je cilj produžena bolnička njega, rehabilitacija i palijativno zbrinjavanje oboljelih u terminalnoj
fazi bolesti.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj izdao je Sekretarijatu za investicije Opštine Budva urbanističko tehničke uslove za izradu investiciono -tehničke dokumentacije za izgradnju kolsko pješačke i pješačke staze sa pratećom instalacijom.

Nacionalna turistička organizacija (NTO CG) i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore potpisali su Memorandum o saradnji u cilju aktivne podrške i podsticanja davalaštva krvi. Memorandum su potpisalale
direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dr Ana Tripković Marković i direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Dr. Tamara Šćepanović. Iz Nacionalne turističke organizacije su
nakon potpisivanja Memoranduma, zahvalili Zavodu na toplom i srdačnom dočeku.

Tržišna inspekcija će sprovoditi pojačan nadzor u oblasti zaštite prava intelektualne svojine u skladu sa Zakonom primjeni propisa kojima se uređuje zaštita prava intelektualne svojine – Zakon o žigu i Zakon o autorskim i srodnim pravima.

Opština Budva zaključila je ugovor sa budvanskom firmom "Consis" koja je prvorangirana na tenderu za izbor najboljeg ponuđača za usluge stručnog nadzora nad izgradnjom i rekonstrukcijom sportskih terena.

Prosječna bruto zarada u januaru  Crnoj Gori iznosila je 890 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 686 eura.

Od danas važe nove, rekordne cijene  naftnih derivata:

U sklopu kampanje Ministarstva zdravlja, na ulazu u budvanski Dom zdravlja je postavljen automatski eksterni defibrilator, uređaj za oživljavanje u slučaju srčanog udara.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar 2022. godine iznosila je 681 eura.

Turistička organizacija Budve raspisla je javni poziv za izbor najpovoljnije ponude za izgradnju i dizajn štanda za sajam turizma u Beogradu. Za izgradnju i dizajn štanda najbogatija crnogorska turistička organizacija izdvaja 20 hiljada eura.

Druga osnovna škola nadtavila je uspješnu saradnja sa Centrom bezbjednosti Budva.

Na vodoizvorištu Bolje Sestre danas je održan sastanak između predstavnika Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, izvršnog direktora Josipa Đuraškovića i tehničkog direktora Ivana Špadijera, i generalnog direktora Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dr Dušana Bugarina i direktora Agencije za zaštitu životne sredine, dr Milana Gazdića.

U saradnji sa lancem supermarketa, kompanijom “ Megapromet”, Druga osnovna škola danas organizuju veliku humanitarnu akciju prikupljanja pomoći porodici Vicković, kojoj je nedavno izgorjela kuća.

Povezano sa kopnom uskim dijelom pijeska ružičaste nijanse, malo ostrvo Sveti Stefan sa krovovima od terakote, slavu je steklo 1960-ih kao mjesto okupljanja bogatih i slavnih.“– ovako prestižni i veoma čitani magazin Conde Nast Traveller opisuje jednu od najljepših evropskih plaža, koju, po njihovom predlogu, morate neizostavno posjetiti.

Prevoz putnika u četvrtom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast u željezničkom za 28,6%, drumskom za 102,0%, lokalnom drumskom za 7,8%, prevozu putnika na aerodromima 179,9%, redovnom vazdušnom za 3,6%.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2022. godine u odnosu na decembar 2021. godine u prosjeku su više za 1,3%.

U Crnoj Gori u 2021. godini ostvareno je 1 670 879 dolazaka turista i 9 872 573 noćenja. Od ukupnog broja noćenja 95,5% ostvarili su strani, a 4,5% noćenja ostvarili su domaći turisti.

Uređena kupališta u zoni morskog dobra pružaju sve neophodne uslove kupačima i turistima, a jedna od ključnih je organizacija spasilačke službe.

Opština Budva ponovo je upisala hipoteku na „ As“ u Perazića dolu, potražujući da kompanija “Nega tours Montenegro”, vlasnik nedovršenog hotelskog kompleksa plati 175 hiljada eura hiljade eura na ime duga za porez na nepokretnost.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić uručio je rješenje o ovlašćenju Crnogorskom savezu oldtajmer vozila kojim se omogućava da vrše postupak vrednovanja i razvrstavanja vozila u kategorije starodobnih vozila i izdaje FIVA identifikacione kartice koje omogućavaju dalju proceduru registrovanja oldtajmer vozila.

Prva faza izgradnje Regionalnog vodovodnog sistema je kompletirana završetkom radova na projektu spajanja opštine Herceg Novi na RVS, kao jedine preostale opštine na Crnogorskom primorju koja nije bila direktno priključena na sistem Regionalnog vodovoda. Nakon gotovo godinu dana kašnjenja, projekat je završen, obavljena su i sva potrebna testiranja i priprema novopostavljenog cjevovoda za puštanje u rad. To je saopštio direktor regionalnog vodovoda Josip Đurašković i naglasio:

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 276.281.288 kWh električne energije, što je diskretno više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom istog perioda prethodne godine i na nivou decembarske potrošnje. Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2).

U Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), na Dan pozorišta i 75. godišnjicu osnivanja, 20. februara, dodijeljena su tradicionalna priznanja i nagrade članovima ansambla i zaposlenima.

Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Grupacije malih prehrambenih objekata održali su sastanak na kojem je razgovarano o mogućnostima dalje saradnje, u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta za preduzetnike i kompanije koje posluju u sektoru trgovine.

Protekle sedmice Tržišna inspekcija vršila je pojačani nadzor kod svih privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom na veliko i malo pekarskih proizvoda.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media, postavilo je postere „55. godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori”u Budvi.

Vlada je juče dala saglasnost na Plan korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za 2022.

Predstavnici Hotelske grupe  “Budvanska rivijera” učestvovali su na TU Sun & Sea B2B radionici gdje su se susreli sa predstavnicima turoperatora i turističkih agencija iz Srbije i regiona.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1 161 eura i manja je za 2,8% u odnosu na treći kvartal 2021. godine, dok je za 15,3% veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine. To je saopšteno iz MONSTAT- a.

Uslijed sve povoljnije epidemiološke situacije, Vlada Crne Gore dodatno je liberalizovala mjere u borbi protiv korona virusa koje će biti na snazi od 18. februara do 4. marta.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2022. godinu i Programom za inovacije 2021-2024, donio je odluku o raspisivanju dva javna konkursa tokom 2022. godine. U pitanju su Javni konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti za 2022. godinu i Javni konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova.

Turistička organizacija Budve ove godine će za realizaciju brojnih manifestacija izdvojiti 850 hiljada eura.

Omladinski klub Budva organizuje radionicu pod nazivom "Usavrši svoj govor tijela",  šta je to govor tijela, kako  prepoznati i “čitati” signale govora tijela, kako  identifikovati znakove kojim  tijelo kaže da je u stanju opuštenosti ili u stanju stresa.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obezbijedilo je sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za januar i februar školske 2021/2022. godine u iznosu 308.196,00 eura.

U susret ljetnjoj sezoni 2022. kompanija Adriatic Marinas koja realizuje projekat Porto Montenegro i hotel Regent Porto Montenegro organizuju sajmove zapošljavanja u Crnoj Gori i to u Bijelom Polju 22.
februara, Nikšiću 24. februara, Podgorici 25. februara. Završni sajam zapošljavanja biće održan u Tivtu 4. marta.

U skladu sa predviđenim planom i programom Uprava za inspekcijske poslove preduzela je dodatne mjere i koordinisane aktivnosti kada je u pitanju kontrola konzumacije duvanskh proizvoda u ugostiteljskim objektima i radnim prostorima.

Sve vrste goriva od danas su skuplje po tri i četiri centa, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.

Zbog planiranih radova na mreži, danas, bez napajanja električnom energijom će ostati dio Podkošljuna.

Gradski Vodovod pozvao je korisnike da izmire račune za utrošenu vodu, kako bi izbjegli tuženje.

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj predvođena direktorom za Crnu Goru Remonom Zakariom posjetila je  predsjednika Opštine Budva Marka Carevića.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prijavilo je nelegalnu gradnju na lokaciji Port Milena u Ulcinju.

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedjeljak 14. februara, bez napajanja električnom energijom će ostati dio Podkošljuna.

Proslava povodom trinaest godina rada Druge osnovne škole održana je sinoć u sali Akademije znanja.

Predsjednik Opštine Carević je uvaženu ambasadorku upoznao sa političkom, ekonomskom i društvenom situacijom u našoj opštini, prioritetima kao i o glavnim razvojnim projektima i budućim planovima za unapređenje opštine Budva.

Karijerni centar Univerziteta Crne Gore u saradnji sa kompanijom „Balance to business“ organizuje treći „Student Business Hub“, besplatan edukativni program namijenjen studentima druge i treće godine osnovnih studija, specijalističkih, jednogodišnjih ili dvogodišnih master studija Univerziteta Crne Gore.

U Crnoj Gori postoje 52 predškolske ustanove, od kojih 21 javna i 31 privatna, sa mrežom od 158 vaspitnih jedinica, u okviru kojih je organizovano 790 vaspitnih grupa.

Indeks prometa u uslugama u četvrtom kvartalu 2021. godine u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine veći je za 29,7%, dok je u odnosu na treći kvartal 2021. godine manji za 17,9%. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

U Tržišnoj inspekciji je 08.02.2022. godine, održan sastanak sa predstavnicima Direkcije za implementaciju politike energetske efikasnosti, Ministarstva kapitalnih investicija, povodom organizovanja pojačanog nadzora klima na tržištu uređaja sa aspekta energetske efikasnosti i eko dizajna.

Nevladina organizacija Ugostitelji Crne Gore saopštila je da mjere donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa "važe samo za ugostiteljske objekte" i da mjere "ne poštuju ni oni koji ih donose".

Tržišna inspekcija intezivno radi na suzbijanju sive ekonomije, pa je samo u posljednja dva mjeseca godine zbog neposjedovanja dokaza o nabavci robe u 8 slučajeva oduzela robu.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prijavilo je nelegalne radove u Rosama.

Gradski Vodovod pozvao je korisnike da izmire račune za utrošenu vodu, kako bi izbjegli tuženje.

NVO Udruženje ugostitelji Podgorice, NVO Udruženje ugostitelja Crne Gore, NVO Udruženje estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore i NVO Udruženje Event centra najavilu su protest ispred zgrade Ministarstva zdravlja Crne Gore, u Podgorici, za danas u 11.55 časova na kojem će izraziti svoje nezadovoljstvo i pozvati nadležne da do srijede, ukinu sve mjere koje se odnose na ugostiteljstvo i povezane djelatnosti.

JU Narodna biblioteka Budve i NVO Dramski studio Budva u okviru 9. Festivala književnosti za djecu „Male morske pjesme i priče“ raspisali su konkurs na temu „Bio jednom jedan...“ (moja omiljena životinja) za učenike osnovnih škola od 4. do 9. razreda.

Opština Budva i JU Dom zdravlja Budva potpisali su juče Ugovor o zajedničkoj nabavci ustpanja i izvođenja radova na odjeljenju Opšte prakse i fizijatrije budvanskog Doma Zdravlja. Vrijednost projekta koji podrazumijeva brigu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti građana Budve je 190.000 eura, a rok za završetak radova je početak juna.

"Opština Budva je preko Kancelarije za EU integracije i saradnju dobila podršku kroz TAIEX program. TAIEX je namijenjen jačanju kapaciteta lokalnih samouprava na WB.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, nakon održanih konsultacija sa Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore, dogovorilo da ugovor o zakupu imovine između ovog preduzeća i privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“ bude produžen za narednih pola godine.

Tržišna inspekcija će tokom februara vršiti pojačani nadzor kod svih privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom na veliko i malo pekarskih proizvoda, u skladu sa Zakonom o zanatstvu, Zakonom o unutrašnjoj trgovini i Zakonom o zaštiti potrošača.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobro predvidjelo je da ove godine u uredjenje parka sa dječjim igralištem na Slovenskoj obali uloži 70 hiljada eura.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obilježilo je Međunarodni dan močvarnih staništa.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović ocijenila je da su mjere uoči praznika dale rezultate jer bi, da nijesu bile takve, broj zaraženih bio mnogo veći. Shodno tome, ona sada očekuje ulazak u mirnije vode.

Na predlog Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) održan je sastanak u prostorijama Uprave za inspekcijske poslove (UIP), na kojem je bilo riječi o primjeni odredbi programa Evrope sad, suzbijanju obavljanja nelegalnih djelatnosti odnosno sive ekonomije, Zakonu o inspekcijskom nadzoru, kao i o problemima ugostitelja u kontekstu dužeg perioda neobavljanja djelatnosti usljed epidemioloških mjera koje su u prethodnom periodu bile na snazi.

Direktor regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Josip Đurašković kazao da je globalna pandemija, kao krizni period , se odrazila i na stanje  na stanje u sektoru komunalnih usluga.

Pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju na putevima u Crnoj Gori je  evidentiran povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima je u posljednih pet dana, nažalost, život izgubilo šest osoba, od kojih su čak tri stradala lica bila mlađa od 26 godina.

U prostorijama  JU OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Budva, British Council Montenegro je organizovao svečanu dodjelu opreme za programiranje osnovnim školama iz Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog i Cetinja u okviru projekta “Nastavnik za 21. vijek”.

Kako je saopštilo Ministarstvo kapitalnih investicija od ponoći važiće sledeće cijene naftnih derivata:

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u srijedu sa početkom u 10h, će organizovati likovnu radionicu, takmičenje u posmatranju ptica kao i kratak kviz znanja za učenike OŠ „Branko Brinić” iz Radovića u posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila”.

Dio naselja Budva centar u blizini NLB banke, Lovćenska ulica, Petrovačka ulica, dio ul. Gospoština  i dio ul. 13 Jula biće danas bez napajanja električnom energijom u terminu od 10 do 13 časova, najavljeno je iz CEDIS- a.

Novogodišnja dekoracija i dalje je na gradskim bulevarima, iako je pun mjesec prošao od Nove godine.

Zajednička akcija budvanski opštinskih preduzeća “ Otpadne vode” i Vodovod- ne bacajte vlažne maramice u WC šolje.

Na osnovu opsežnih studija koje su sprovedene u 2021. , jasno proizilazi predmetni zaključak kojim su dvije nezavisne hidrogeološke analize konstatovale da je glavni uzročnik pada izdašnosti izvorišta smanjenje nivoa podzemnih voda u zaleđu izvorišta, a isto je prouzrokovano prekomjernom eksploatacijom šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače. To piše u saopštenju Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

Dobitnik glavne nagrade Dacia Sandero Stepway  je:

Kalina i Nina Knežević

Dio naselja Budva centar u blizini NLB banke, Lovćenska ulica, Petrovačka ulica, dio ul. Gospoština  i dio ul. 13 Jula biće u ponedjeljak, 31. januara bez napajanja električnom energijom u terminu od 10 do 13 časova, najavljeno je iz CEDIS- a.

Na području Crne Gore u 2021. godini je u saobraćajnim nezgodama poginulo 55, a povrijeđeno 3.003 lica. Procjena najnovijih istraživanja ukazuje da troškovi saobraćajnih nezgoda čine oko 2% bruto domaćeg proizvoda. Imajući u vidu date činjenice, na globalnom i nacionalnom nivou su pokrenute inicijative i formirani strateški okviri za unapređenje bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Izgradnja šetališne staze uz lijevu svetostefansku plažu, projekat koji čeka dvije decenije opštinske vladti da bude realizovan, preuzeće Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Javno preduzeće započeće ove godine izradu dokumentacije.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar – decembar 2021. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 2 941,4 miliona eura, što ukazuje na rast od 19,0% u odnosu na isti period prethodne godine.

MED OSMoSIS projekt je koji se finansira iz programa Interreg MED, a usmjeren je na razvoj modula koji se odnose na pomorski nadzor i razmjenu informacija koji podržavaju razvoj regionalne / lokalne pametne komponente koja osigurava regionalno raspoloživo mobilno povezivanje i podržava interoperabilne sektorske sisteme u pristupima Sredozemnog mora i Atlantika.

Novak Đoković  prvi i najbolji teniser svih vremena, boraviće sjutra u 10 časova u zvaničnoj posjeti Opštini Budva .

Na predlog Instituta za javno zdravlje, Ministarstvo zdravlja je odlučilo, a Vlada se usaglasila, da se, prije 3. februara, liberalizuju mjere u borbi protiv pandemije korona virusa.

Lokalne samouprave Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi i projekat ReLOaD pozivaju zainteresovane nevladine organizacije sa teritorije ovih opština na radionicu pod nazivom „Utvrđivanje prijedloga prioriteta ReLOaD2 konkursa“, koja će biti održana u četvrtak, 3. februara 2022. godine, sa početkom u 9 sati.

Fakultet za biznis i turizam Budva objavio je oglas za obuku za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča

Ako je suditi po najnovijem izvještaju MONSTAT- a, zarade u Crnoj Gori su već počele da rastu.

Predstavnici kompanije Adriatic Marinas - Porto Montenegro potpisali su Memorandum o saradnji sa Fondacijom Real Madrid, kako bi od ovog ljeta ponudili mladim fudbalerima iz Crne Gore i regiona, ali i čitavog svijeta, priliku da treniraju na „Realov način“.

Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Budva postao bogatiji za najsavremeniji ultrazvučni aparat marke Esaote Mylab x8.

Službenici Uprave policije su na teritoriji Crne Gore sproveli akciju „Alkohol“ i za dva dana trajanja ove nacionalne akcije sankcionisali 62 vozača od kojih je 27 lišeno slobode.

Republika Slovenija donirala je Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina protiv COVID-19 i time potvrdila da je veliki prijatelj naše zemlje i da je kao dobar komšija uvijek spremna da pomogne, posebno u ovako izazovnim vremenima pandemije izazvane koronavirusom. Ovo je saopštio  tokom primopredaje vrijedne donacije Slovenije Veljo Čađenović, držani sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar 2021. godine iznosila je 671,8 eura. To je saopšteno iz Uorave za statistiku.

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 26. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Ivanovići, iznad trafostanice "Komgrap". Struje neće biti u terminu od 9 do 13 časova”, saopšteno je iz CEDIS- a.

Radove na rekonstrukciji šetališta u Pržnu danas su zvanično otvorili predsjednik Odbora direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobro Blažo Rađenović i direktor Mladen Mikijelj.

Zaštitna ograda na bulevaru na dijelu u blizini stadiona Lugovi uništena je.

Surlaš nastavlja da uništava plame u gradu, na “meti” se našao i jedan od najljepših drvoreda, onaj pored šoping centra " TQ Plaza".

Saniranje loše finansijske situacije, suočavanje sa gotovo osamdeset odsto manjom izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre i obezbjeđivanje redovnog vodosnabdijevanja primorskih opština u jeku sezone, ali i nastavak započetih razvojnih projekta, samo su neki od izazova sa kojima se suočio direktor državne kompanije “Regionani vodovod crnogorsko primorje” Josip Đurašković.

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.723.763 kWh električne energije, što je za 10 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom istog perioda prethodne godine i gotovo 30 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donio je odluku o privremenom finansiranju kojom je predvidjeno da do 31. marta iz gradske kase bude potrošeno 8,23 miliona eura.

“Obavještavamo spasioce na vodi da će Crveni krst Crne Gore tokom ove godine, organizovati trinaest provjera za ovjeru licenci za spasioce na vodi. Prva ovjera planirana je 6. marta na bazenu "Dragan Trifunović" u Budvi.”, poručuju iz Crvenog krsta Crne Gore i dodaju:

S obzirom na činjenicu da je u posljednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na nedjelju ranije, Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. februara:

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 21. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati kompletno područje Petrovca, Buljarice i okoline. Struje neće biti u terminu od 10 do 15 časova, saopštio je CEDIS.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2021. godine u odnosu na novembar 2021. godine u prosjeku su više za 0,3 odsto.

Sekretar sekretarijata za investicije Joko Popović i predstavnici JP Morsko Dobro bili u nezvaničnoj posjeti MZ Sveti Stefan gdje se odvijaju radovi na sanaciji rive u Pržnu.

Vakcinalni pult biće ponovo otvoren za građanstvo ovog vikenda na sledeći način:

U odnosu na nejasnoće koje su se posljednjih dana pojavile u medijima vezano za EU COVID potvrde i aplikaciju SafeGoCG, Ministarstvo zdravlja objavljuje pojašnjenje u cilju pružanja blagovremenih i preciznih informacija u vezi prelaska na novi Sistem.

U Crnoj Gori od ponoći sve vrste goriva skuplje su  od tri do šest centi. To je saopštilo Ministarstvo kapitalnih investicija.

Opština Budva je partner u projektu BlueMed PLUS koji se realizuje kroz IPA - Interreg program EU u saradnji sa Univerzitetom u Kalabriji, regionima Apulia, Tesalija, konsultantskom agencijom Atlantis iz Grčke i Opštinom Valona.

Opština Budva raspisala je uoči Nove godine tender za izbor najboljeg ponuđača za izvođenje  radova na adaptaciji otvorenog bazena na Pizani kod Starog grada.

Kako je saopšteno iz CEDIS- a zbog planiranih radova na mreži danas u terminu od 9 do 11 čadova bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Rafailoivići (u blizini hotela “Ponta”), saopštio je CEDIS.

Na području budvanske opštine boravi 1. 848 gostiju, što je za 13 odsto više gostiju nego prošle godine u istom periodu. To su  podaci Turističke organizacije Budve.

Vikend je rezervisan za rad, uživanje i prvi planinarski vikend u ovoj sezoni počinjemo jednom odličnom ponudom!

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4. 421 uzorka na novi koronavirus.

Kako je saopšteno iz CEDIS- a zbog planiranih radova na mreži, u ponedjeljak 17. januara, u terminu od 9 do 11 čadova bez napajanja električnom energijom će ostati dio naselja Rafailoivići (u blizini hotela “Ponta”), saopštio je CEDIS.

Uprava za inspekcijske poslove napravila je informatičko rješenje za praćenje svih predmeta iz nadležnosti Inspekcije rada koji imaju bilo kakvu vezu sa projektom "Evropa sad", kako bi se isti prioritetno uzimali u rad.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Odluku o formiranju  Koordinacionog tijela za praćenje programa „Evropa sad”. Predsjednik Koordinacionog tijela biće ministar ekonomskog razvoja
Jakov Milatović, dok će zamjenik predsjednika biti savjetnik premijera Dejan Abazović.

Delegacija Opštine Budva boravi u Novom Sadu povodom titule Evropske prestonice kulture

To što su detaljni urbanistički planovi “ Budva centar” i “ Bečići” stavljeni van snage, odnosno na tim gradskim područjima nema gradnje, nije uticalo da Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta ostvari rekordnu naplatu.

U organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) održaće se Generation Connect Global Youth Summit 2022, koji će prethoditi Svjetskoj konferenciji o razvoju telekomunikacija (WTDC), na temu “Povezivanje nepovezanih za postizanje održivog razvoja”. Generation Connect je sveobuhvatna inicijativa ITU strategije za mlade.

Pogledajte koliko će vam januarska plata biti obračunata

Crna Gora je, zahvaljujući digitalnoj viziji, agendi i uloženim naporima na polju digitalne transformacije, dobila snažnu podršku PayPal-a na putu proširenja PayPal usluga, a i u narednom periodu biće ispunjena jasna i ambiciozna lista koraka, koji su neophodni u daljem procesu.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović predstavljajući mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 koje će biti na snazi narednih sedam dana - od 13. januara do 19. januara 2022. godine, na konferenciji za novinare saopštila je da se najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi na uslove prelaska crnogorskih granica.

Opština Budva raspisala je uoči Nove godine javni poziv za izbor naboljeg ponuđača zaizvođenja radova na uređenju i opremanju sportske infrastukture.

Mediji u Srbiji danima objavljuju fotografije računa gostiju u ugostiteljskim lokalima i hotelima u dva popularna tamošnja zimska centra - Kopaoniku i Zlatiboru, gdje se navodi da su cijene vrtoglavo
visoke.

Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva zbog jako ozbiljne epidemiološke situacije , jer trenutno aktivna 1.064 slučaja korona virusa, donio je set mjera

Služba budvanskog glavnog arhitekte odbila je zahtjev Morskog dobra za davanje saglasnosti na idejno rješenje izgradnje kamenog nabačaja/ napera na plaži Jaz, proglašavajući se nenadležnim.

Elektroprivreda Crne Gore organizuje nagradnu igru „Zlatni tim: dobra energija“, za sva domaćinstva, članove Zlatnog tima. Nagradna igra traje do 31. januara.

Broj nezaposlenih u Crnoj Gori na poslednji dan prošle godine, 31. decembar iznosi 57. 386.