Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2020. godine u odnosu na jul 2020. godine u prosjeku su više za 0,1%. To je saopšteno iz Uprave za statistiku- MONSTAT.

Savjet roditelja Druge osnovne škole razmotrio je Plan organizacije nastave za školsku 2020/2021. godinu.

Imajući u vidu da kupališna sezona traje do 1. oktobra, te da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji u odnosu na COVID 19 od strane nadležnih zdravstvenih organa procjenjena kao veoma nepovoljna,

Najmanji udio pozitivnih u rekordnom broju testiranih osoba od početka pandemije zabilježen je u Švedskoj prošle sedmice, kada je koronavirus potvrđen kod samo 1,2 posto testiranih, objavio je u utorak švedski Zavod za javno zdravstvo, dok u drugim zemljama širom Europe raste broj dnevno zaraženih. Kako prenosi HINA Švedska je prošle sedmice sprovela više od 120 hiljada testiranja na koronavirus, a samo je nešto više od 1300 testova bilo pozitivno

Ministarstvo prosvjete pripremilo je za škole detaljnu informaciju o organizaciji nastave od prvog oktobra, koja bazu ima u jasnim preporukama Instituta za javno zdravlje, složenoj epidemiološkoj situaciji i potrebi da se zaštite djeca, ali i da im se obezbijedi znanje.

Specijalno državno tužilaštvo spremilo je novu optužnicu protiv biznismena Duška Kneževića zbog sumnji da je preko firme “Expo Budva“, Opštinu Budva ali i manjinske akcionare u “Jadranskom sajmu“ oštetio za oko 28 miliona eura, potvrđeno je nezvanično “Vijestima” u SDT-u.

PUTNICI koji se vraćaju u Englesku sa sedam grčkih ostrva, ali ne i iz ostatka zemlje, moraju u karantin, objavila je britanska vlada, a prenosi HINA.

U decembru 2019. godine tokom trajanja 74. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 7. septembar je proglašen za međunarodni dan čistog vazduha i prvo obilježavanje ovog ekološkog praznika dešava se ove godine. Za koordinaciju događaja na globalnom nivou zadužena je Svjetska zdravstvena organizacija i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), kao i globalna Koalicija za klimatske promjene i čist vazduh (CCAC) pod parolom „Čist vazduh za plavo nebo“.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i KOJI nije stariji od 30 dana.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je juče javni poziv za zakup/korišćenje obale u cilju realizacije projekata izgradnje i opremanje novih kupališta u skladu sa planskim dokumentima, na sledećim lokacijama:

Predstava “Upotreba čoveka”, po romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, koprodukcija JU „Grad teatra” Budva, Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i East West centra iz Sarajeva, u petak, 4. septembra 2020. godine, otvara festival „Novi tvrđava teatar“ u Čortanovcima

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu 2020. godine u odnosu na jun 2020. godine u prosjeku su niže za 0,3%.To ej saopštila Uprava za statistiku.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da dozvoli povećan broj građana na javnim priredbama i kulturno-umjetničkim manifestacijama u odnosu na ograničenje za ostale skupove.

Morska voda na crnogorskim kupalištima je veoma dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To je pokazala najnovija analiza kvaliteta morske vode koju je predstavilo JP” Morsko dobro”.

Da je ljetnja sezona u julu doživjela krah, svjedoče i podaci Uprave za statitiku.

Od 1. Septembra 2020.godine , važiće sledeće cijene naftnih derivata:

Na juče održanim izborima u Budvi opozicija je ostvarila istorijsku pobjedu.

03.09. nam stižu NOVI FILMOVI, a uz svaku kupljenu kartu Cadmus Cineplex vam poklanja KOKICE!

Sa nadom da će period pred nama biti srećniji, bezbjedniji i uspješniji za sve naše građane i goste koje očekujemo, osvrćemo se na dosadašnji tok umnogome krizne sezone i godine.

Direktne benefite će imati 70.000 građana Herceg Novog, Tivta, Bara, Ulcinja i Kotora

Kompanija Kompanija "Megapromet" – Budva priključila se humanitarnoj akciji prikupljanja novca za liječenje osamnaestogodišnjeg Damjana Ranitovića, đaka generacije, vaspitanog i plemenitog dječaka kojeg krase, kako kažu njegovi drugari, najljepše ljudske osobine.

UNWTO raspisuje četiri nova poziva čiji je cilj pružanje pomoći u ponovnom pokretanju turizma, a jedan od njih je i tzv. „Ugostiteljski izazov“.

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država pripremaju nove digitalne alate kojima će pospješiti i ojačati borbu protiv epidemije korona virusa.

 

Godišnja berlinska konferencija Falling Walls koja za cilj ima povezivanje istraživača iz čitavog svijeta, ove godine će se održati u drugačijem formatu, usljed okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19. Naime, ovogodišnji događaj, pod nazivom Falling Walls Remote 2020: The Breakthroughs of the Year, održaće se 9. novembra 2020. godine, u vidu onlajn izložbe na kojoj će učesnici imati priliku da prezentuju i diskutuju o većem broju otkrića u rangu naučnog proboja.

U cilju unapređenja savremenih vidova promocije bogate turističke i kulturne ponude jednog od najstarijih gradova na Jadranu, a ujedno i najvažnijeg turističkog centra Crne Gore, Turistička organizacija opštine Budva je, ispred zidina Starog grada, preko puta hotela “Mogren”, postavila “interaktivni outdoor info totem”.

ZA HOTELE širom Turske 2020. godina pretvorila se zbog koronavirusa u borbu za opstanak, a ishod će biti presudan za turistički sektor na kojem tamošnja vlada gradi i stabilnost domaće valute i bilance plaćanja, prenosi HINA

U SLOVENIJU se u protekla tri dana iz Hrvatske vratilo više od 60.000 Slovenaca kako bi izbjegli obveznu 14-dnevni karantin, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, a prenosi index.hr.

Javno preduzeće "Morsko dobro" raspisalo je javni poziv za zakup dijela obale u cilju realizacije projekata izgradnje i opremanje novih kupališta na Slovenskoj plaži i rtu Zavala

I dok crnogorski turizam u postsezonu gleda kao spas kako bi se koliko toliko mogli dočepati magične brojke od 30 odsto prošlogodišnjeg prometa, središnja Istra već se hvali svojim turističkim brojkama u avgustu.

Građani Crne Gore na sajtu Uprave za nekretnine (www.nekretnine.co.me) mogu pronaći svu dokumentaciju koja je potrebna za izdavanje Lista nepokretnosti kao i Uvjerenja o (ne)posjedovanju nepokretnosti.

U Budvi trenitno boravi oko 11 hiljada gostiju, šest puta manje nego lani. Zvanično u Crnoj Gori boravi 27.200 turista

Slovenija i Velika Britanija stavile su Hrvatsku na crvenu listu.

Redakcija portala RTV Budva obratila se saopštenjem javnosti povodom neopravdanih napada na svoje novinare na društvenim mrežama, kao i u raznim krugovima društva , koji su postali skoro svakodnevni, sada kada se nalazimo u samom finišu izborne kampanje:

Kako je portal Tango Six prenio pre dva dana, beogradska kompanija Damiba Trade pobijedila je na tenderu crnogorskog ministarstva odbrane za nabavku četiri komercijalne bespilotne letelice sa video kamerama posebne namjene. Vrednost raspisanog tendera iznosi 322.000 evra a letjelice koje budu isporučene biće korišćenje kako za obuku pripadnika Vojske Crne Gore tako i za pretragu i spašavanje.

Objavljen tender za izgradnju drugog (paralelnog) cjevovoda na dionici Prekidna komora „Prijevor“ – Lastva Grbaljska kojim će se povezati Prekidna komora sa budućim cjevovodom koji će biti položen u okviru projekta izgradnje bulevara Jaz – Aerodrom „Tivat“ čime će se podići kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Boke Kotorske sa postojećih 330 na do 750 l/s. Tender je objavljen na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i može se naći na adresi:

Kompanija “Beppler & Jacobson Montenegro” , koja gazduje budvanskim hotelom " Avala" podnijela je kotorskom Osnovnom tužilaštvu tri krivične prijave protiv direktora “Casino Avala” Gorana Lazovića jer nije izvršio sudsku presudu.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u I kvartalu 2020. godine iznosila je 940 eura i manja je za 8,2% u odnosu na I kvartal 2019. godine, dok je za 17,2% manja u odnosu na IV kvartal 2019. To je saopšteno iz MONSTST-a 

Morska voda na crnogorskim kupalištima je veoma dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To je pokazala najnovija analiza kvaliteta morske vode koju je saopštilo JP “ Morsko dobro”.

Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje, odgođen je za 1. oktobar, zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još uvijek složena.

“Vanredna stanja su prošla, ali daleko od toga da se sve vratilo u normalu za ljude koji žele da negdje otputuju. Štaviše, nisu Srbi sami u tom sosu niti jedini kojima su susjedi sve donedavno branili ulazak, već i evropske zemlje i dalje jedna drugoj uvode i ukidaju restrikcije za ulazak”, prenosi portal nova.rs

Italijanski list Il Giornale objavio je tekst u kojem navodi kako se Hrvatska našla pod lupom Evrope nakon rasta broja novozaraženih koronavirusom, iako su hrvatske brojke znatno ispod broja novih slučajeva u Italijil, prenosi tportal.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je konstatovalo da su proteklih dana evidentirani slučajevi nedozvoljenih privatnih proslava u restoranima i na plažama bez pridržavanja epidemioloških mjera, prije svega broja osoba čije je okupljanje dozvoljeno i nepoštovanja mjere fizičke distance.

Gradski vodovod sanirao je oštećenje na kanalizacionoj cijevi u Rafailovićima.

Tokom poslijepodneva, na dijelu šetališta u Rafailovićima /lokacija ispod hotela "Naftagas"/ došlo je do havarije na kanalizacionoj cijevi.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama našeg regiona omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima svih država regiona kao i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država iz odgovarajući PCR ili ELISA test i da omogući ugostiteljskim objektima da kraj radnog vremena pomaknu sa 24:00 na 01:00.

Direktor Insitituta za javno zdravlje Boban Mugoša najavio je jutros gostujući na TV Vijesti da se sjutra otvara granica sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom.

Oprema je donirana u saradnji sa Rotari klubom München Englischer Garten iz Njemačke i Upravom carina Crne Gore.

Novi udarac hrvatskom turizmu zadala je Italija. Pred sam Ferragosto italijanski ministar zdravstva Roberto Speranza potpisao je uredbu kojom se zahtijeva test na koronavirus za sve koji stižu iz četiri države: Grčke, Malte, Španije i Hrvatske.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu 2020. godine u odnosu na maj 2020. godine u prosjeku su više za 0,1%. To se navodui u analizi Uprave za statistiku - MONSTAT.

Ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot objavila je juče da za ovu godinu potpuno ukida redovni saobraćaj na svojim linijama iz Moskve za Tivat.

“Sa zadovoljstvom želim da istaknem da je 2020-ta godina razvoja Regionalnog vodovoda za koji je Vlada dala podršku kroz odobrene državne garancije u visini od 24 miliona eura da se iz kredita EBRD-a po veoma povoljnim uslovima : 1% kamatne stope i sa grace periodom od tri godine realizuje projekatspajanja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, i izgradnja novog bulevara i cjevovoda zajedno sa Upravom za saobraćaj, što je nakon izgradnje autoputa najvrijednijainfrastrukturna investicija u Crnoj Gori ukupne vrijednosti od 40 miliona eura.

Opština Budva je tokom minulih sedam dana inkasirala 226 hiljada eura.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za period od 03. do 07. avgusta 2020. godine pokazali su da je morska voda na crnogorskim kupalištima veoma dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To je saopštilo Jano preduzeće “ Morsko dobro”

Turistička organizacija opštine Budva je u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” realizovala drugu fazu projekta Signalizacije i obilježavanja važnih građevina unutar i oko Starog grada i postavila moderne banere na još 14 važnih građevina.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je preporučilo Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje da pripreme i definišu pretpostavke za početak školske godine u redovnom terminu i u punom kapacitetu.

Primorske novine objavljuje redosljed partija i koalicija na biračkim listićima za lokalne izbore, koji se održavaju 30. avgusta Budve. Pročitajte i kompletne izborne liste:

Turistička organizacija opštine Budva je kreirala novi paket Viber stikera koji korisnici već danas mogu besplatno preuzeti sa Sticker Market-a aplikacije Viber.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je ovog ljeta plasiralo novu mobilnu aplikaciju “Montenegro Beaches” a svi ljubitelji mora i sunaca samo jednim klikommogu stići do svojih omiljenih plaža.
Aplikacija je namjenjena prvenstveno turistima, posjetiocimacrnogorskog primorja, kako bi lakše odabrali željenu plažu, alii mještanima koji žele da bolje upoznaju crnogorsku obalu.

Na mjestu gdje su se nekad nalazile diskoteke na otvorenom, Javno preduzeće Morsko dobro izgradilo je park sa igralištem za djecu.

Ministarstvo prosvjete je saopštilo da se obrazovni sistem priprema za redovan početak školske godine. Navode da je pojava koronavirusa sasvim jasno pokazala da nije ozbiljno davati dugoročne planove i obećanja, jer se situacija može izmijeniti u nekoliko dana

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je dobilo saglasnost Glavnog gradskog ahitekte iz Tivata na Idejno rješenje za izgradnju pješačke staze neposredno uz magistralni put Tivat – Lepetane u dužini 2,3 km.

Iako je Morsko dobro snizilo cijene zakupa, cijena plažnog mobilijara je ostala nepromijenjena, pa tako komplet dvije ležaljke i suncobran gotovo na većini kupališta je deset eura, dok najskuplje je na  Kraljičinoj plaži 130 eura

Na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović ažurirana je lista država čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru tako što će rezidentima Ruske Federacije i Republike Azerbejdžana biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova.

Kompanija Tradeunique instalirala je na ulazu u šoping centar „TQ Plaza“ prvi Sanit BOX tunel za dezinfekciju. Riječe je o „tunelu“ u poke se za par sekundi izvrši potpuna dezinfekcija , čime ga u vrijeme pandemije koronavirusa čini najefikasnijim načinom u borbi protiv virusa u bakterija. 

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i mnogim drugim državama, skrati vrijeme samoizolacije i institucionalne izolacije lica koja su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa inficiranim licima, oboljelima bez kliničke slike ili sa blagom kliničkom slikom, kao i vrijeme institucionalne izolacije lica koja su bila na bolničkom liječenju od novog koronavirusa, sa sada propisanih 21 dan na 14 dana.

Uz prethodno dobijenu saglasnost Vlade Crne Gore, Uprava za saobraćaj i DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ su tokom prethodnog perioda usaglasili sve neophodne elemente u cilju potpisivanja Sporazuma o saradnji na zajedničkoj investiciji vrijednoj oko 40 miliona eura na izgradnji modernog bulevara sa četiri trake na potezu od Jaza do aerodroma Tivat i postavljanja drugog cjevovoda Regionalnog vodovoda u dužini od 15 km čime se kapacitet Regionalnog vodovoda za opštine Herceg Novi, Tivat i Kotor povećava za oko 130%, zbog veće potražnje za vodom izazvane globalnim klimatskim promjenama, ali i razvojem novih prestižnih turističkih projekata u ovim opštinama. Projekti se realizuju uz podršku Vlade i iz povoljnog kreditnog aranžmana EBRD uz kamatnu stopu od 1% i rok otplate kredita 15 godina uz 3 godine grejs perioda.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je, u cilju umanjenja negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa, donijelo odluku prema kojoj se korisnicima/zakupcima koji obavljaju djelatnost sezonski ili tokom čitave godine, i to u ugostiteljskim objektima- restoranima, na kupalištima, privremenim lokacijama i pristaništima godišnja ugovorena naknada za korišćenje morskog dobra umanjuje za 50%.

Da je pandemija novog koronavirusa dovela do kolapsa sezone, potvrdjuju i podaci Uprave za statistiku - MONSTAT.

Povodom predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora zakaznih za 30. avgust 2020. godine, podsjećamo da je Ustavom Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Takođe, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 68b, propisano je da je prilikom dolaska na biračko mjesto birač dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora, kao neophodan uslov za ostvarivanje biračkog prava.

Iz Turističke organizacije opštine Budva obavještavaju građane da su, u cilju boljeg informisanja naših sugrađana i gostiju, izradili flajere sa preporukama i uputstvima IJZCG u vezi sa obolijevanjem od aktuelnog korona virusa, kao i sa načinom postupanja u slučaju pojavljivanja istoimenog virusa kod turista tokom boravka u Crnoj Gori.

Javno preduzeće Morsko dobro prijavilo Ministarstvu održivog razvoja i turizma , kao i Upravi za inspekcijske poslove nelegalno postavljene privremene objeke u zoni kojom gazduju. 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Crnogorski Telekom, Telenor Crna Gora, Društvo za telekomunikacije „Mtel“ i Telemach d.o.o. Podgorica, usaglasili su realizaciju aktivnosti projekta: ,,Reforma sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori“, u dijelu uspostavljanja jedinstvene info linije za potrebe opštinskih Centara za socijalni rad, čiji će broj biti 19977.

”Jučerašnje izlivanja fekalija na lijevoj Svetostefanskoj plaži najslikovitije opisuje efikasnost "novoizabrane opstinske administracije" i njihov 30-todnevni rad". To je naveo u saopštenju član Savjeta Mjesne zajednice “Sveti Stefan” Blažo Radjenović.

To je tunel za dezinfekciju, gdje u uistom momentu se sanitizuje osoba, garderoba i obuća.

Dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola su ogromni, uz dugoročne implikacije po učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece zbog čega UNICEF poziva da škole budu među prvim javnim prostorima koji će biti otvoreni nakon COVID-19”, prenosi portal roditelji.me

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je proteklog vikenda, putem izabranog izvođača radova, “Vučetić VIP” d.o.o. iz Bara, izvršilo sanaciju oštećenih polja na zaštitnoj ogradi uz pješačku stazu ka plaži Mogren I.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da ukine sve posebne mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama u Sjevernom regionu, da izjednači dopušteno radno vrijeme ugostiteljskih objekata na cijeloj državnoj teritoriji i da dozvoli živu muziku u ugostiteljskim objektima.

Dragi ljubitelji odmora na crnogorskoj obali, kako bi vaš boravak na moru bio što kompletniji i kvalitetniji, podsjećamo na mjere i preporuke za siguran i ugodan boravak na moru i kupalištima koje je pripremio Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Uprava za nekretnine zbog proglašenja epidemije koronavirusa na cijeloj teritoriji Crne Gore, od 23.07.2020.godine privremeno suspenduje rad sa strankama u svim Područnim jedinicama i u Upravi.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) produžilo je na još nedjelju dana primjenu mjera protiv širenja novog koronavirusa u Glavnom gradu Podgorici.

“Budva je ono što gosti iz Bjelorusije traže od destinacije”

Turistička organizacija opštine Budva je sredinom jula ugostila šesnaest predstavnika medija i turoperatora iz Bosne i Hercegovine, koji su posredstvom Nacionalne turističke organizacije boravili u studijskoj posjeti Crnoj Gori.

"U postupku izrade Plana generalne regulacije biće sagledani i analizirani i detaljni urbanistički planovi „Budva – Centar“ i „Bečići“"

Uz preporuke i poštovanje propisanih mjera Instituta za javno zdravlje Crne Gore, od četvrtka 23. jula bioskop će biti otvoren svakog dana od 17h do 22h.

U okviru sezonskog uređenja obale, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je izvršilo prihranjivanje plaža na 18 lokacija u Bokokotorskom zalivu, a koje su od strane stručnih lica i mještana evidentirane kao najdeficitarnije pijeskom.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 15. do 16. jula2020. godine, pokazali su da je na 91,0% lokacija morska vodabila odličnog kvaliteta, na 4,5% lokacija dobrog, dok je na 4,5% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultatipotvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima veomadobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da ponovo proglasi epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na cijeloj državnoj teritoriji. Od sjutra se uvodi više novih privremenih mjera čiji je cilj dalje sprečavanje širenja novog koronavirusa, dok se istovremeno ublažavaju mjere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik.

Tour-operator je dužan da obezbijedi da se putniku na aerodromu, a prije ulaska u avion, obavezno i najmanje jedanput izmjeri tjelesna temperatura. Putniku koji ima povišenu tjelesnu temperaturu ne dozvoljava se ukrcavanje u avion i polazak za Crnu Goru.

Na Univerzitetu Crne Gore se, tokom II upisnog roka za prvu godinu studija, u studijskoj 2020/2021. godini, putem elektronske prijave, sa učitanim i predatim dokumentima prijavilo ukupno 577 kandidata. Potvrđene su ispravne prijave za 518 kandidata, 14 čeka na verifikaciju, dok je 35 prijava vraćeno na doradu.

Kometa je prije dva dana imala bliski susret sa Suncem i prošla pored njega na udaljenosti od 44 miliona kilometara, što je prosječno 14 miliona kilometara bliže Suncu nego orbita planete Merkur

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke skinulo je Crnu Goru sa liste korona bezbjednih "trećih" zemalja.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu 2020. godine u odnosu na maj 2020. godine u prosjeku su više za 0,1%. To je saopštila Uprava za statistiku - MONSTAT.

Zbog saniranja vodovodne mreže, potrošači u Buljarici - naselje Kiselice, Djurdjevo brdo i dio stambenih objekata oko benzinske pumpe nemaju vodu danas od 09 do 12 časova.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore objavila je novi promotivni destinacijski TV spot u okviru kampanje “U društvu prirode”.

Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori za 2020/2021. godinu koje je 20. maja raspisalo Ministarstvo nauke završen je prošle nedjelje.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je danas na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da izmjeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju lica koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti.

Najava slabije turističke sezone zbog izazvane pandemijom virusa Vovid 19 će se odraziti i na poslovne rezultate Regionalnog vodovoda, ali vjerujemo da će opšti poslovni pokazatelji i u ovoj godini zadržati trend stabilnosti”, kazao je u intervjuu Glasniku Privredne komore vd izvršnig direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Goran Jevrić.

Analize 2.000 uzoraka poslatih u Njemačku su obrađene a rezultati se trenutno unose u bazu podataka Instituta.

Vlada na Tviteru objavila mapu Evrope na kojoj je prikazano iz kojih država i kako se može ući u Crnu Goru

Hotelska grupacija Evrope saopštila je da bilježi milionske gubitke i da su sve rezervacije otkazane do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

Evropska unija donirala je Crnoj Gori dodatnih 10 000 maski, kroz rescEU komponentu Mehanizma EU za civilnu zaštitu. U okviru istog kontigenta pomoći, maske su dobile i Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

Državljani Crne Gore, Srbije, BiH i Kosova od danas, kako prenosi agencija BETA, će za ulazak u Sjevernu Makedoniju morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. To je odluka tamošnje vlade.

Turistička organizacija opštine Budva, u neposrednoj blizini Starog grada, postavila je „pametnu klupu“ za punjenje mobilnih uređaja sa besplatnim internetom i senzorima za mjerenje parametara iz okruženja.

Novi grad na Jadranu Luštica Bay posjetiocima i gostima ponudiće ovog ljeta čak tri uređena kupališta, a već od sjutra vrata će otvoriti plaža Almara by Luštica Bay na Oblatnom.

Vlasti u Španiji, kako bi se spriječilo širenje virusa kovid-19, naredile su zatvaranje desetina plaža zbog ogromnih gužvi koje su se na njima stvorile tokom vikenda.

Nacionalno koordinaciono tijelo: Odlučeno je da se zbog visokog epidemiološkog rizika prekida vaspitno-obrazovni rad u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, bez održavanja sjednice na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, odlučilo da pooštri privremene epidemijske mjere na cijeloj državnoj teritoriji i posebno u više opština Sjevernog regona.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo o više epidemioloških mjera kako za cijelu Crnu Goru tako i za Sjeverni region posebno.

Obavještavamo prevoznike i putnike u drumskom saobraćaju da je dana 02. jula 2020. godine stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U utorak 7. jula u 21 čas u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u budvanskom Starom gradu biće upriličeno otvaranje izložbe “Preobražaj” umjetnice Jelene Papović.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 01. do 02. jula, pokazali su da je na 90,0% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4% lokacija dobrog, dok je na 3,6% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Od ukupno 450 analiziranih uzoraka, kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje na novi koronavirus je 61 rezultat bio pozitivan. iz Budve pet novih pacijenata je bilo pozitivno, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u našem gradu 21.

Zbog neodložnih radova na mreži, potrošači u jednom dijelu naselja Kamenovo i Pržno danas neće imati vodu u periodu od 9 do 14 čadova. Kako su saopštili iz gradskog Vodovoda bez napajanja biće korisnici naselja Vrijesno, Vala, Pržno kao i stambeni objekti porodice Kažanegra, te plaža Kamenovo i hotel “Maestral”.

Stupio je na snagu Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim su propisane oštre prekršajne novčane kazne za nepridržavanje mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila: Državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima preporučeno je da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostave mehanizme obavljanje poslova iz okvira svoje nadležnosti odnosno djelatnosti od kuće.

Nakon što je više-manje izignoriisala pismo Evropske Komisije koja je Hrvatsku upozorila da sistemom putničkih vaučera krši prava potrošača odnosno putnika, juče je Komisija pokrenula postupak zbog povrede prava protiv Hrvatske i još devet zemalja koje su na sličan način zamislile spašavati poslovanja svojih turističkih agencija i aviokompanija.

Od ukupno 444 uzorka na novi koronavirus, koliko je Institut za havno zdravlje analizirao u protekla 24 sata, 40 rezultata je pozitivno.

 

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je javni poziv za zakup kupališta:

Turistička organizacija opštine Tivat je, u saradnji sa JP „Morsko dobro”, a u okviru projekta Green Destinations, nominovala Tivat za 2020 Sustainable Top 100 Destinations. Proces apliciranja sproveden je kroz nekoliko ključnih koraka. Naime, kroz korišćenje platforme Green Destinations bilo je neophodno unijeti informacije i izvijestiti o 15 traženih kriterijuma, kao i dostaviti dobar primjer prakse. Kao dobar primjer prakse sa područja Opštine Tivat koja se fokusira na održivim principima, rješavanju problema i kreiranju dobrog ambijenta za prirodu, turiste i lokalnu zajednicu odlučeno je da budu Tivatska Solila. Neki od pomenutih 15 kriterijuma su:

Prosječna zarada (bruto) u maju 2020. godine u Crnoj Gori iznosila je 773 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 518 eura. To je saopštio MONSTAT.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da otvori granice za ulazak rezidenata država članica Evropske unije bez dodatnih uslova i dalo saglasnost na privremene mjera za teritoriju cijele Crne Gore čiji je cilj dalje sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar-maj 2020. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 980,0 miliona eura, što ukazuje na pad od 15,5% u odnosu na isti period prethodne godine. To je saopštila Uprava za statistiku- MONSTAT

Javno preduzeće Morsko dobro objavilo je javni poziv za zakup/korišćenje obale u cilju realizacije druge faze projekata izgradnje i opremanje novih kupališta u skladu sa planskim dokumentima, na lokaciji:

U Budvi je ukupno potvrdjeno 14 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom.

Mještani su danas na plaži na Svetom Stefanu pronašli topovsku granatu zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Budvanske žene, majke, sestre, ćerke su danas spremile pravu gozbu budvanskim vatrogascima u znak podrške nakon hapšenja sedam vatrogasaca u akciji Posebne jedinice policije.

Prvi ljetnji dani u hotelu „Palas“ u Petrovcu protiču u znaku 100 % popunjenosti kapaciteta. Jedan od najatraktivnijih hotela na Jadranu, još jednom se istakao najpovoljnijim odnosom cijene i kvaliteta kroz kampanju “Odmor koji ste zaslužili” koju je Hotelska grupa “Budvanska rivijera” pokrenula sa ciljem da po najboljim uslovima ponudi gostima mogućnost zasluženog odmora.

"U Crnoj Gori trenutno je aktivno 90 slučajeva #COVID19 i to po opštinama: Rožaje: 35, Podgorica: 19, Bijelo Polje: 10, Budva: 5, Bar: 4, Berane: 4, Ulcinj: 3, Danilovgrad: 3,Cetinje: 2, Pljevlja: 2, Tuzi: 1, Kotor: 1, Gusinje: 1", kaže se u saopštenju Institua za javno zdravlje

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanjena crnogorskom primorju u sezoni 2020. godine, koji realizujeJavno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u potpunosti je usklađen sa Pravilnikom o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list CrneGore”, br. 028/19), kao i sa odredbama EU Direktive o kvalitetuvode za kupanje. 

SMART4ALL je projekat finansiran od H2020 u cilju izgradnje kapaciteta među evropskim zainteresovanim stranama putem razvijanja samoodrživih, prekograničnih eksperimenata kojima se prenose znanja i tehnologije između akademske zajednice i privrede. Projekat, usmjeren ka prilagođenom niskomenergetskom računarstvu (CLEC) za Cyber-Physical Sisteme (CPS) i Internet stvari (IoT), kombinuje niz jedinstvenih karakteristika koje povezuje zajednička vizija različitih kultura, različitih politika, različitih geografskih područja i različitih primjena domeni.

Projekat „VR Montenegro“ (Virtual reality Montenegro), produkcijske kuće „Artikulacija“ iz Podgorice, koji je Ministarstvo kulture podržalo na prvom konkursu za kreativne industrije u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, već je dao izvanredne i višestruko značajne rezultate.

Kao pomoć budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima u pravilnom izboru zanimanja, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, pripremio je Informator "Kuda nakon osnovne škole".

Građanski pokret URA na nedavno održanom kongresu zelenih partija Evrope predstavio je petominutni video spot koji na fascinirajući način prezentuje prirodne ljepote Crne Gore ali detektuje probleme sa kojima se Crna Gora kao društvo susrijeće.

Polumatursko veče je održano u srijedu, 17. juna sa početkom u 20:30 časova.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je javni poziv za davanje u zakup kupališta u središnom dijelu Pržna.

Javno preduzeće “ Morsko dobro” raspisalo je juče

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević primio je danas u velikoj sali Opštine Budva najbolje učenike osnovnih i srednje škole, nosioce diplome "Luča".

Budvanin koji je zaražen koronavirusom hospitalizovan je danas u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i kako navode iz KCCG, trenutno je stabilnih vitalnih parametara.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2020. godine u odnosu na april 2020. godine u prosjeku su više za 0,1%. To je saopšteno iz Uorave za statistiku- MONSTAT.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na večerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, potvrdilo strateško opredjeljenje da odlučno nastavi da sprovodi politiku otvaranja Crne Gore uz zadržavanje epidemiološki stabilne situacije i paralelno preduzima sve mjere neophodne za očuvanje zdravlja građana Crne Gore, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista.

Analizom 34 uzoraka na novi koronavirus, Institut za javno zdravlje utvrdio je jedan novootkriveni slučaj iz Budve.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore potpisalo je Ugovor o reviziji Glavnog projekta za rekonstrukciju šetališta u Pržnom od zapadnog kraja hotelskog kompleksa „Maestral“ do istočnog kraja plaže Pržno. Reviziju radi preduzeće „All-ING“ iz Kotora. Javno preduzeće je inteziviralo aktivnosti na izradi kompletne projektne dokumentacije, kako bi se za vrijeme ljetnjih mjeseci raspisao tenderski postupak za odabir izvođača radova, a rekonstrukcija počela već na jesen tekuće godine.

Danas u 10 časova u velikoj sali Opštine Budva održaće se Info dan u vezi sa objavljenim Javnim konkursom za raspodjelu sredstava opredijeljenih za podršku ženskom preduzetništvu.

U tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je danas, u organizaciji DDDK "Radivoje Pima", organizovana povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u amfiteatru SMŠ "Danilo Kiš, prolikupljeno je 51 jedinica ove dragocjene tečnosti.

Radovi na kružnom toku kod autobuske stanice u Petrovcu u realizaciji Sekreterijata za investicije i Sekreterijata za komunalno stambene poslove zvanično su završeni danas.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je uputilo inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizmada, u saradnji sa sekretarijatima za privredu u šest primorskihgradova, zakupcima privremenih lokacija u zoni morskogdobra omogući izdavanje privremnih rješanja za rad za tekućusezonu.

Vlada je juče donijela Uredbu o bližim uslovima i načinu plaćanja administrativnih taksi elektronskim putem. Uredbom donijetom sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, propisano je plaćanje administrativnih taksi preko Nacionalnog sistema za naplatu administrativnih taksi elektronskim putem (NS NAT) kojim upravlja Ministarstvo javne uprave, što znači da će građani i privreda prilikom plaćanja administrativnih taksi preko NS NAT moći da na jednostavan način, uz uštedu vremena i bez odlaska u poštu ili banku plate administativne takse na šalteru organa kod kog su podnijeli zahtjev za ostvarivanje nekog prava ili preko portala za elektronske usluge.

Dana 15.06.2020. godine u 10h, u velikoj sali Opštine Budva održaće se Info dan u vezi sa objavljenim Javnim konkursom za raspodjelu sredstava opredijeljenih za podršku ženskom preduzetništvu.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore izražava zadovoljstvo što su aktivnosti na rekonstrukciji trga išetališta u Sutomoru dobile svoj epilog zaključenjem Ugovoraza izvođenje prve faze radova između Uprave javnih radova i podgoričkog preduzeća “Fdija”.

Zbog manjeg kvara na vodovodnoj mreži dio potrošača u jednom dijelu naselja Golubovina /iza ugostiteljskog objekta “Tabu”/ neće imati vodu do 12:00.

Na zahtjev Mjesne zajednice Komunalno preduzeće postavilo je klupe, čime je prostor oko zvona oslobođen i spriječeno parkiranje.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove započeo radove na montaži tribina za potrebe održavanja festivala Grad teatar.

svečana dodjela diploma “Luča” učenicima koji su nosioci ovog prestižnog priznanja za školsku 2019/2020. godinu održana je juče u Drugoj osnovnoj školi.

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori za 2020. godinu zavijorila se juče na tivatskom kupalištu “Kalardovo”, a svečano je podigla direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

Treći paket ekonomskih mjera, koji priprema Vlada, omogućiće očuvanje i restrukturiranje crnogorske ekonomije, održavanje postojećih investicija i stvaranje pretpostavki za podršku novim investicijama i diversifikaciju naše ekonomije – zaključeno je na konsultativnom sastanaku koji je održan sinoć.

Idejni projekat za uređenje obalnog šetališta u budvanskom naselju Pržno predat je krajem prošle sedmice Glavnom gradskom arhitekti Opštine Budva na saglasnost.

U periodu od 08. do 11. juna u Budvi, hotel Budva, održava se 9-ta Mediteranska konferencija o ugradjenim računarskim sistemima (9th Mediterranean Conference on Embedded Computing), poznata kao MECO.

Uklonjene stare i dotrajale tribine u isčekivanju da će ubrzo biti postavljene nove, teleskopske tribine renomiranog njemačkog proizvođača Layher AS.

Mjesna zajednica Gospoština u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne djelatnosti i Vodovodom Budva postavlja dva hidranta u ulici Primorskog Bataljona.

U toku radovi na obnovi pješačke ograde u neposrednoj blizini raskrsnice ul. Topliški put i Žrtava fašizma.

Na budvanskoj rivijeri trenutno boravi oko 300 gostiju, od čega u šest hotela visoke kategorije - 135, što je podatak koji ohrabruje, ističu u Turističkoj organizaciji opštine Budva. Gosti u hotelima su većinom iz Crne Gore, a u jednom objektu boravi i grupa turista iz Mađarske. U privatnom smještaju je najviše gostiju iz Bosne i Hercegovine ali su prisutni i gosti iz Njemačke i Albanije, kao i turisti iz Rusije i Ukrajine koji su se na odmoru u Budvi zatekli prije epidemije koronavirusa.

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ pripremila je specijalnu kampanju pod nazivom „Odmor koji ste zaslužili“ sa ciljem da po najboljim uslovima ponudi gostima mogućnost zasluženog odmora nakon pandemije korona virusa.

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori za 2020. godinu biće podignuta simbolično na “Dan okeana i mora” u ponedeljak 8. juna, na plaži “Kalardovo” u Tivtu, u 11.00 sati

Najvažniji aspekt turističke sezone 2020. ogledaće se u sigurnosti i poštovanju preporuka ljekarske struke, zbog čega je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) pripremio niz mjera, među kojima su i Preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID - 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja.

Vlada formirala koordinaciono tijelo za pomorce. Imajući u vidu potrebu da pitanja koja se odnose na pomorce budu što sveobuhvatnije analizirana i, shodno tome, predložena konkretna rješenja, prepoznata je i potreba da se kroz interresorsku saradnju pristupi sistemskom rješavanju pitanja koja se odnose na status pomoraca i unapređenju statusa.

Procjene Ministarstva finansija da će direktne strane investicije sa 7 odsto BDP-a u 2019, pasti na 5,4 odsto u ovoj godini, da će izvorni prihodi budžeta biti manji za 349,37 miliona eura, odnosno 17 odsto te da u ovoj godini planirani nivo deficita budžeta iznosi 335,89 miliona eura odnosno 7,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na prvobitno planirani.

U utorak 09. juna u Drugoj Osnovnoj školi biće održana ceremonija dodijele Luča najboljim đacima

Kada se nivo nadležnosti za pružanje usluga uporedi sa obuhvatom uslugama u sektoru voda, trend je jasan: Što je niži obuhvat usluga, to je viši nivo jurisdikcije zadužen za pružanje usluga.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma žele da podstaknu građane Crne Gore da ovog ljeta provedu odmor u svojoj zemlji i da se bolje upoznaju sa raznovrsnom i bogatom crnogorskom turističkom ponudom.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donirao je svoja mjesečna primanja Grbljaninu Dejanu Nikaljeviću koji je poslije teškog saobraćajnog udesa ostao invalid, živeći od minimalne socijalne pomoći.

Uređenje nove parkovske površine i nastavka postojećeg šetališta na Slovenskoj obali, prostora sa kojeg su krajem 2019. godine uklonjene otvorene diskoteke i objekti brze hrane, privodi se kraju.

“Do sinoć do 24h zahtjev za dodjelu subvencija podnijelo je 15.030 privrednih subjekata. Od ovog broja je isplaćeno, ili će biti isplaćeno danas u toku dana, 14.469 zahtjeva (ili 96,2%), za ukupno 61.402 zaposlena”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na današnjoj pres konferenciji koja je održana u cilju predstavljanja rezultata realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa.

Na osnovu člana 27 Odluke o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova („Službeni list CG – opštinski propisi“, br. 13/12), a u skladu sa članom 167 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list CG", br. 2/18 i 34/19), Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva objavljuje

Mladi koji su zainteresovani da se bave društvenim preduzetništvom i žele da osvoje podršku za razvoj i implementaciju svojih ideja mogu da se do 26. juna prijave na konkurs Social Impact Award.

U toku je podnošenje prekršajnih prijava zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru

Usljed situacije sa pojavom i širenjem COVID-19, donesena je odluka da se rok za prijave za drugo izdanje turističke nagrade „Marko Polo“ produži do 30. juna 2020. godine.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je danas odluku da od sjutra, 1. juna, Crna Gora otvori sve putne granične prelaze prema susjednim državama koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja koronavirusa.

Realizacija kružnog toka u Petrovcu ulazi u završnu fazu, radovi na infrastrukturi završeni, formiranje  ivičnjaka kao predradnja za pripremu podloge za asfaltiranje. Planiran završetak radova za 15.ak dana

Nacionalno kordinaciono tijelo odlučilo je na predlog Instituta za javno zdravlje “od 1. juna dozvoljen ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru, objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu Vlade Crne Gore.

Sve je spremno za održavanje tri skupštinske sjednice zakazane za 10, 12 i 14 časova na kojima će se razmatrati poništenje zakona o slobodi vjeroispovjesti, razrješenje predsjednika opštine Marka Carevića i razrješenje prdsjednika skupštine Opštine Krsta Radovića

Spomenik posvećen žrtvama i akcijama Drugog svjetskog rata u Bečićima, postavljen na platou u blizini novoizgrađenog kružnog toka u Bečićima danas je svečano otkriven.

Obavještavamo prevoznike koji obavljaju unutrašnji i međunarodni drumski prevoz da je Ministarstvo zdravlja donijelo, Naredbu o dopuni Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, broj 8-501/20-129/858 od 13. maja 2020. godine ("Službeni list CG", broj 43/20).

U saradnji Mjesne zajednice Sveti Stefan i Opštine Budva realizovan je još jedan kapitalni projekat.

“Budva i ovoga ljeta sa puno ljubavi i uz tradicionalnu dobrodošlicu želi da dočeka goste iz regiona, upravo one koji su nam mnogo više od gostiju i koji su našu predivnu obalu zavoljeli prethodnih godina i decenija. Goste koji nas dobro poznaju i koje mi dobro poznajemo. Sve one koji zajedno sa nama dočekuju nove godine, vesele se karnevalima i maskenbalima, sa kojima zajedno obilježavamo slave, proslavljamo praznike, mi kod njih ili oni kod nas... Naše prijatelje iz regiona ne treba da podsjećamo da smo tu i ne treba da dokazujemo svoje emocije, jer je naša ljubav i posvećenost preživjela sve izazove.“ – istakla je Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva promovišući kampanju: „Budva, ljubav koja traje“ i ove godine sa posebnom pažnjom osmišljene za tržište regiona, posebno za naše najbliže susjede: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Makedoniju, Hrvatsku, koje u ukupnom broju ostvarenih noćenja čine oko 35%.

Zbog pandemije bolesti COVID-19 u I kvartalu 2020. godine zabilježen je pad u prevozu putnika u svim vidovima saobraćaja. To je saopšteno iz Uprave za statistiku - MONSTAT

Za dodjelu podrške za promociju poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda, podršku razvoju ruralnog turizma, podršku razvoju proizvodnje voćnih zasada, podršku proizvodnji i razvoju maslinarstva, podršku proizvodnji i razvoju vinogradarstva, podršku povrtarskoj proizvodnji, podršku razvoju pčelarstva, podršku razvoju organske proizvodnje, podršku podizanju zasada ljekovitog bilja, podršku stočarskoj proizvodnji, podršku razvoju ribarstva i podršku unapređenju lovstva.

Opština Budva je i tokom pandemije koronavirusa redovno izmirivala obaveze prema političkim partijama , koje participiraju u lokalnom parlamentu. Pogledajte koliko je novca uplaćeno na račune stranaka.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Hotelsko turističkog preduzeća „Miločer” društvo sa ograničenom odgovornošću, Budva.

Specijalno državno tužilaštvo još izviđa kako je kompanija “Beppler & Jacobson” platila komunalije za budvanski hotel “Avala”.

Sekretar za investicije Mladen Mikijelj kazao je za Primorske novine da saradnji MZ Sveti Stefan i Opštine Budva realizovan je jos jedan važan kapitalni projekat. “Adaptacija turističke ambulante u Pržnu. Pored ambulante, sanirane su prostorije stomatoloske ordinacije i apoteke.

Sve radove izvode crnogorske kompanije - Hercegnovski dio poluostrva Luštica će dobijati 70 litara u sekundi vode za piće, što će ubrzati realizaciju razvojnih projekata u opštini

Radovi na izgradnji kružnog toka u Bečićima, koje sprovodi Sekretarijat za investiciju privode se kraju. Svečano otvaranje zakazano za 28.maj

U Crnoj Gori više nema osoba inficiranih novim koronavirusom – saopštio je Institut za javno zdravlje.

Zbog opravke na cjevovodu – pojedini potrošači u naselju Pržno, nemaju vodu. Bez urednog napajanja, do 13 časova biće potrošači iznad manjeg prodajnog objekta, odnosno nekoliko stambenih objekata i privatnih domaćinstava.

U okviru hortikulturnog oplemenjavanja glavnog šetališta koje realizuje Sekretarijat za investicije juče je posadjeno 25 sadnica primorskog bora.

Spomenik posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata u Bečićima, postavljen je na platou u nedalekoj blizini novoizgrađenog kružnog toka u Bečićima.

Zakupci poslovnih prostora u šoping centru TQ Plaza ovoga mjeseca, nakon što je centar otvoren stavljanjem van snage mjera od strane NKT za zarazne bolesti, platiće polovinu zakupnine.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, u okviru stvaranja pretpostavki za početak ljetne turističke sezone, donijelo odluku o otvaranju naših aerodroma za letove generalne avijacije ka Crnoj Gori i iz Crne Gore. Nadležni subjekti zaduženi su da sjutra donesu odgovarajuća uputstva i naredbe.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je tokom proteklog vikenda završilo radove na uređenju plaže “Pizana” nadomak budvanskog Starog grada, kako bi u potpunosti bila spremna za predstojeću kupališnu sezonu.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore inteziviralo je radove na uređenju plato na šetalištu ispod Pošte gdje su se nekada nalazile otvorene diskoteke. Ono je prije mjesec uvelo u posao izabranog izvođača radova za parterno uređenje 8.000 kvadarta državnog zemljišta ispod Glavne gradske pošte, sa kojeg su krajem prošle godine uklonjene otvorene diskoteke i privremeni objekti.

Ministarstvo prosvjete je, uz pomoć UN kancelarija u Crnoj Gori, u rekordnom roku pripremilo elektronsku platformu za upise vrtiće, osnovne i srednje škole, čime će upisna procedura biti značajno olakšana i usklađena sa epidemiološkom situacijom, poručili su ministar prosvjete dr Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Spomenik posvećen žrtvama i akcijama Drugog svjetskog rata u Bečićima, biće sjutra postavljen na platou u nedalekoj blizini novoizgradjenog kružnog toka.

Crveni krst Crne Gore je, usljed epidemije korona virusa i u skladu sa preporukama NKT-a, morao privremeno da obustavi aktivnosti vezane za program Spasilaštvo na vodi i pripremu za nastupajuću turističku sezonu.

U cilju postizanja veće efikasnosti na pripremi turističke sezone i stavljanja u punu funkciju plaža i ugostiteljskih objekata, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom produžava radno vrijeme zaposlenih do 18.00 sati.

Nakon gotovo dvomjesečne pauze , najveći šoping centar na primorju ponovo počinje sa radom

Na Pomorskom fakultetu Kotor Unverziteta Crne Gore onlajn promocije fakulteta za maturante se održavaju svake srijede, u 12.00 sati, putem Zoom aplikacije.

Opština Budva raspisala je juče javni poziv za ustupanje radova na izradi i uređenju otvorenog košarkaškog i dječijeg igrališta u Petrovcu.

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO obavještava zainteresovane da je, s obzirom na posebne okolnosti nastale usljed pandemije izazvane virusom COVID 19, produžen rok za podnošenje prijava za Jedanaesti godišnji konkurs UNESCO za finansiranje projekata iz Fonda za kulturnu raznolikost, i to do 16. juna 2020. godine.

Iz Sekretarijata za komunalno stambene obavještavaju javnost da je došlo do izmjene režima saobraćaja na raskrsnici ulica Filipa Kovačevića i pop Jola Zeca (raskrsnica kod Autobuske stanice) na način što je na uključenju u raskrsnicu iz ulice pop Jola Zaca postavljen saobraćajni znak „obavezno zaustavljanje“ odnosno „STOP“ koji označava mjesto pred ulazom u raskrsnicu na kome je vozač dužan da zustavi vozilo i ustupi prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću ulicom Filipa Kovačevića.

„Početak maja je uvijek rezervisan za Abrum koji najavljuje karneval, a karnevalom tradicionalno počinje ljetnja turistička sezona. Ove godine malo kasnimo. Sačuvajmo ono što imamo i sve će se nadoknaditi vremenom. U to ime mom gradu na poklon jedan spot koji sam snimio poslednjih 7 dana aprila. Malo društveno korisnog rada je uvijek dobro za zajednicu.“ – napisao je na svom Facebook profilu Slaven Vilus, renomirani crnogorski fotograf i snimatelj, poslednju deceniju i vlasnik portala montenegro360.me objavljujući promotivni video „Budva 2020“.

Spas sezone: Vodeći njemački touroperatori i aviokompanije žele dovesti Nijemce u Hrvatsku

U 2019. godini porušeno je 39 stanova. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na današnjoj tematskoj sjednici „Ekonomija Crne Gore u susret novoj realnosti“, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjenu odgovarajućih naredbi kako bi bile za još jedan stepen ublažene privremene mjere protiv širenja koronavirusa.

Kotor je u ovo doba godine obično pun turista, prodavnice rade kao u sezoni, a ove godine zbog virusa potpuno prazan. Foto blog našeg Jugoslava Belade:

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspislao je poziv za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta za tri primroske opštine

Predsjednik Opštine Marko Carević donio je naredbu kojom se normalizuje , nakon gotovo dva mjeseca, dolazak zaposlenih u opštinskim službama na radna mjesta. Od naredbe su izuzeti zaposleni koji imaju djecu mlađu od 11 godina a čiji supružnik nije u stanju da se stara. potrebno je donijeti potvrdu da se koristi ovo pravo

Obavještavamo prevoznike, autobuske stanice i putnike u drumskom saobraćaju da je Ministarstvo zdravlja donijelo 8. maja 2020. godine, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Naredbu o preduzimanju novog seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja koronavirusa (”Službeni list CG” broj 42/2020), kojom se omogućava obavljanje međugradskog javnog prevoza putnika u okviru definisanih regiona.

Upravni odbror Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je na 14. elektronskoj sjednici donio set novih olakšica za zakupce. Kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra staviće se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbi Ministarstva zdravlja, a zasada je procjena da će to biti 18. maja.

Poštovani roditelji predškolaci

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević i sekretar Sekretarijata za investicije Mladen Mikijelj prisustvovali su završetku radova na lokalitetu Svinjište kojim je trajno sanirano ovo klizište.

Turizam kao jedna od privrednih grana koja najviše puni budžete zemalja regiona, najugroženija je privredna grada usljed pandemijske krize.

Sekretar za investicije Mladen Mikijelj kazao je da je danas stavljen prvi sloj asfalta na novoizgrađenom bulevaru Dionisija Mikovića u Bečićima. 

Zbog manjeg kvara na vodovodnoj mreŽi, potroŠAČi u Starom gradu neĆe imati vodu danas do 12:30.

Šef parlamenta Krsto Radović zakazao je za sjutra u 10 časova kolegijum kome će prisustvovati predstavnici odborničkih klubova. Na dnevnom redu su inicijative za smjenu gradonačalnika Marka Carevića i predsjednika Skupštine opštine , a koje su inicirali odbornici Crnogorske , DPS, SD i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Štrabag i JP Regionalni vodovod su 2008. potpisali ugovor o gradnji cjevovoda vrijedan 17 miliona eura.

U cilju upoznavanja zainteresovane javnosti sa ciljevima i svrhom izrade Izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana “Pržno – Kamenovo II”, za dio Kamenovo –Vrijesno u Budvi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizuje:

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) poslala je preporuku svim agencijama članicama da se putovanja otkažu do 31. maja. To prenosi telegraf.rs

Uskoro otvaranje  II faze ulice S 40-40 u okviru DUPa Bečići koja povezuje ul. Dionisija Mikovića, preko Tršljikovice, sa naseljem Ivanovići saopšteno je Primorskim novinama u Sekretarijatu za investicije

Pandemija koronavirusa dovela je do potresa u ekonomijama mnogih država, a veliki broj ljudi ostalo je bez posla i to uglavnom u privatnom sektoru.

Specijalni poziv u okviru Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte, na temu Covid-19 iz oblasti zdravlja i ekonomije, završen je u ponedeljak 04. maja.

JU Narodna biblioteka Budve kao i područno odjeljenje u Petrovcu Biblioteka „Stefan Mitrov Ljubiša“će početi da rade od 05. maja 2020. godine sa korisnicima.

Svih sedam osoba iz Budve koje su bile zaražene koronavirusom, oporavile su se i nemaju simptome.

Prosječna zarada (bruto) u martu 2020. godine u Crnoj Gori iznosila je 786 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 524 eura.

Izgradnja kružnog toka u Bečićima privodi se kraju. Procjene su da će najkasnije za sedam dana biti postavljen asfaltni sloj .

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je javni poziv za davanje u zakup tri kupališta . Na tenderu su se našli:

Odlukom predsjednika Opštine Marka Carevića, Opština Budva nabavila je petnaest hiljada zaštitnih maski za sve građane koji žive i borave na području opštine Budva.

Nacionalno koordinaciono tijelo zarazne bolesti (NKT) je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene pojedinih naredbi i formulisanje obavezujućih uputstava kako bi se, shodno najavi, od ponedjeljka 4. maja omogućio:

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donirao je platu za ovaj mjesec petočlanoj porodici Tomičić koja je u stanju socijalne potrebe.

Odlukom predsjednika Opštine Marka Carevića, Opština Budva nabavila je petnaest hiljada zaštitnih maski za sve građane koji žive i borave na području opštine Budva.

"Novi načelnik Centra bezbjednosti Berane od danas je Darko Ćorac, koji je do sada obavljao poslove načelnika Centra bezbjednosti Budva.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom zatražilo je saglasnost na idejno rješenje II faze uredjenja staze na Jazu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković vjeruje da će naša država uspješno odgovoriti na izazov ekonomske krize izazvane posljedicama pandemije korona virusa, baš kao što je efikasno odgovorila i na ovu veliku zdravstvenu opasnost. Premijer je sinoć, gostujući u emisiji „Odgovorite ljudima“ na Federalnoj televiziji BiH, kazao i da se priprema ozbiljan paket za turističku privredu.

saopštenje za javnost sa današnje konferencije za medije predsjednika Opštine Marka Bata Carevića prenosimo u cjelosti

Ministarstvo ekonomije obavještava buduće korisnike Programa za pružanje podrške privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata izazvanih epidemijom novog korona virusa, da sva pitanja i nedoumice u vezi sa načinom apliciranja za subvencije mogu postaviti putem e mail-a: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima (“Sl. list RCG”, br. 27/07), Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja.

Sekretarijat za investicije i Sekretarijat za komunalno stambene poslove realizuju projekat asfaltiranja nekoliko ulica u samom jezgru grada:

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je javni poziv za davanje u zakup hotelskog kupališta na plaži Brijeg od Budve ispred hotela " Avala".

Mjesna zajednica "Gospoština" uputila je zahtjeve predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću i Sekretarijatu za pravnu zaštitu da lokalna uprava vrati u upotrebu javni put koje je korišten stotinama godina kao jedina komunikacija između Seoca, Komoševine i Prijevora sa Starim Gradom i morem, a koje je uzurpirao hotel " Avala"

Nažalost i dalje ima onih vlasnika kućnih ljubimaca koji ne vode računa i pokupe u kesama izmet, zbog čega nerijetko na malobrojnim zelenim površinama u gradu, ali i na plažama mogu se vidjeti ovakve slike

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je do danas uplatilo oko 300.000,00 € lokalnim komunalnim preduzećima u šest primorskih opština za održavanje čistoćezelenila i javne rasvjete na priobalju.

MONSTAT je objavio da je Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za mart 2020. godine iznosila 645,3 eura.

Mještani mjesnih zajednica Sveti Stefan, Bečići i Reževići pozvali nadležne da riješe višegodišnji problem koji imaju sa govedima u tim primorskim mjestima. Optužili su ministra poljoprivrede Milutina Simovića da sprječava inspekcijske službe da reaguju. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bilo omogućeno otvaranje naših marina uz poštovanje mjere samoizolacije, te ukrcavanje ili iskrcavanje pomoraca u crnogorskim lukama.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je predstavnicima turističke privrede i hotelijerima da će već od 4. maja biti stvorene pretpostavke za rad malih i srednjih preduzeća, a da je za drugu polovinu maja planirano omogućavanje rada u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, poštujući epidemiološka pravila i procedure.

Iako je 1.maj godinama unazad bio datum kada počinje kupališna sezona, pandemija koronavirusa učinila je da jedna od najljepših plaža - Bečićka plaža i dalje je pod “ katancem”. Plažni barovi zatvoreni, plaža neuredjena i pusta slika je Bečićke plaže, koja više podsjeća kao da je sezona odavno prošla, a ne da treba da počne za desetak dana.

Konkurs za podnošenje prijedloge projekata u okviru projekta EU4TECH otvoren je 21. aprila.

Opština Budva zaključila je juče ugovor sa podgoričkom firmom VD commerce za nabavku jednokratnoh zaštitnih maski namijenjenih gradjanima. Ugovorom vrijednim 11 hiljada eura biće obezbijedjeno 15 hiljada zaštitnih maski koje će besplatno biti podijeljeno gradjanima Budve u jeku pandemije koronavirusa.

“Obavještavamo Vas da je Opština Budva preko Sekretarijata za komunalno stambene poslove i Sekretarijata za investicije započela radove na sanaciji i asfaltiranju kolovoznih traka u ulicama Vojvođanskoj, Podgoričkoj, Zmajevoj, VII i Solunskoj. Planirani završetak radova je u nedelju 26. aprila. Mole se stanovnici navedenih ulica da svoja motoarna vozila izmjeste i besplatno parkiraju na parkiralištu kod Pošte”,

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje predsjednik Opštine Budva Marko Carević, zajedno sa predstavnicima lokalne uprave, zasadio je drvo masline u blizini kružnog toka u Bečićima. Predrag Ivanović, predsjednik mjesne zajednice Bečići, zahvalio se Opštini Budva u ime svih stanovnika ovog naselja za ovu i drugih devet sadnica masline koje su predviđene za zasađivanje.

Dan planete Zemlje, 22. april, obilježava se u svijetu ekološkim akcijama sa ciljem da se posveti pažnja očuvanju prirodnih resursa i životne sredine.

Koronavirus potvrđen je kod jedne osobe.

Nova kreditna linija za likvidnost namijenjena je preduzećima kako bi ublažila i smanjila posljedice izazvane pandemijom korona virusa. S obzirom na to da nisu sva preduzeća u istoj poziciji IRF će analizirati svako preduzeće i na taj način voditi računa o prioritetima.

Sekretarijat za privredu, Sektor za poljoprivredu pravi listu poljoprivrednih proizvođača koji imaju višak proizvoda koje u dogovoru sa kupcima mogu dostavljati na kućnu adresu, a sve u cilju snadbijevanja stanovništva domaćim proizvodima, u skladu sa važećim naredbama i mjerama NKT-a.

Fotografije budvanskog trga u ponedeljak ujutru

Vlada je uputila popodne Skupštini dokument „Odgovor na pandemiju COVID-19“ – materijal za pripremu poslanika za raspravu po prvoj tački dnevnog reda Druge sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2020. godini koja će biti održana u srijedu, 22. aprila, sa početkom u 11:00.

Izvršna služba Komunalne policije koja je prije mjesec i po porušila nelegalni plažni bar Zof fish na Kamenovu, ostavila je za sobom deponiju.

Opština Budva zaključila je ugovor sa firmom “Fidas” koja je prvorangirana na tenderu za izvodjenje radova na izgradnji potpornog zida u Petrovcu. Vrijednost radova je 19.500 eura

Pripadnici Sluzbe zaštite i spašavanja dezinfikovali su danas ulicu i stambenu zgradu u kojoj je boravila novozaražena osoba iz Budve. Vatrogasci svakodnevno su angažovani na dezinfikovanju prostora i javnih površina.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je novi Koronavirus potvrđen je kod još jedne osobe.

Opština Budva raspiala je javni poziv za izbor izvođača radova na gradnji hidrostanice Lazi, za šta je opredijeljeno 900 hiljada eura.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti formiralo je Operativni štab za turističku privredu.

Kod Rijeke Reževića došlo do zamućenja mora - velika mrlja se širi. Koliko će trebati moru vremena da ovo izčisti

Pčelarstvom su počeli da se bave iz čistog hobija i ljubavi prema pčelama. Kako je vrijeme odmicalo shvatili su da su se našli u ovom poslu i da je njihov mali hobi poprilično napredovao. Pčelarstvom se bave od 1995 godine, a onda je ovaj bračni par 2007 godine u Kotor iz Berana i donio par košnica koje su bile porodični poklon.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2020. godine u odnosu na februar 2020. godine u prosjeku su niže za 0,3%. To se navodi u izvještaju MONSTAT- a.

Nacionalno koordinaciono tijelo se saglasilo sa produžavanjem primjene više privremenih mjera donijetih tokom prošlog i početkom ovog mjeseca radi zaštite zdravlja i životâ građana.

Opštinski odbor DPS-a Budva je uručio donaciju u namirnicama budvanskom Crvenom krstu u vrijednosti od 3150 eura, a 105 doniranih paketa su formirani po preporukama i standardima Crvenog krsta. 

Budvanska kompanija “Megapromet, vlasnik lanca supermarketa, donirala je respiratore kotorskoj Opštoj bolnici i cetinjskoj bolnici Danilo I. Izvršni direktor Balša Mitrović kazao je da je ovo nastavak humanitarnih aktivnosti njihove porodične kompanije .

Uvažavajući Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i spriječavanje prenošenja novog koronavirusa koje je donijelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, kao i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ove godine uputilo je poziv svim partnerskim NVO organizacijama da zajednički organizuju web akciju obilježavanja međunarodnog Dana planete Zemlje 2020. godine.

Još jedna lijepa vijest stiže iz Instituta za javno zdravlje - od četiri osobe u Budvi koje su bile zaražene koronavirusom tri su se oporavile. Budva uspijeva već treću sedmicu da spriječi širenje zaraze i danima se u zvaničnim poadacima vodilo da su četiri osobe zaražene.

Za korisnike materijalnog obezbjeđenja boraca i ličnu i porodičnu invalidninu izdvojeno je 446.022,98 eura.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević potpisao je juče sa predstavnikom tivatske firme “Projektor” ugovor o izradi tehničke dokumentacije za iluninaciju starogradskih bedema. Za ovu uslugu lokalna uprava platiće 13.900 eura.

Sekretarijat za privredu, kao nadležan organ lokalne samouprave, koji vrši poslove obrade i donošenja rješenja o izdavanju licenci, izvoda licenci i taksi legitimacija za obavljanje javnog prevoza u unutrašnjem drumskom saobraćaju , obavještava privredna društava, preduzetnike i zaposlena lica koja obavljaju auto–taksi prevoz na teritoriji opštine Budva, da je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Ministarstvo zdravlja donijelo Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa (“Službeni list CG” br. 30/20 od 07.04.2020. god.), kojom je u u članu 1, stav 1, alineja 3 definisano da:

Epidemija novog koronavirusa i dalje se u Budvi drži pod kontrolom. O tome svjedoče i najnoviji podaci Institua za javno zdravlje, gdje nema novih slučajeva zaraze u Budvi.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je prije nekoliko dana uvelo u posao izabranog izvođača radova za parterno uređenje 8.000 kvadarta državnog zemljišta ispod Glavne gradske pošte, sa kojeg su krajem prošle godine uklonjene otvorene diskoteke i privremeni objekti.

Kompanija SBbet koja već 23 godine uspješno posluje u Crnoj Gori i u ovim teškim trenucima je stala uz svoj narod, korisnike i državu. Odgovorno poslovanje kompanije SBbet, jedne od lidera u oblasti priređivanja igara na sreću, smatra se dužnošću ali i obavezom da bi pomogli kako pojedincima i zajednici, tako i državi i zdravstvenim ustanovama da se što prije izbore sa pošasti koja je sustigla cijeli svijet.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja, na čelu sa načelnikom Draganom Božovićem, donirali su 2000 eura Crvenom krstu.

Imajući u vidu novonastale okolnosti prouzrokovane pandemijom izazvanom virusom Covid 19, Sekretarijat za privredu - Sektor za poljoprivredu, poziva sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače koji raspolažu viškom poljoprivrednih proizvoda, koje bi mogli prodavati dostavom na kućnu adresu, da se jave na kontakt telefon 067 881 571, ili putem mail adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

U ime Opštine Budva i u svoje lično ime, svim sugrađanima katoličke vjeroispovjesti i onima koji po gregorijanskom kalendaru slave ovaj radosni hrišćanski praznik, želim srećan i blagoslovljen Uskrs.

Nakon objave da ce u Montefarmovim apotekama od danas u prodaji biti zastitnih maski, od jutros su redovi ispred apoteka u Domu zdravlja

Svaki sportsko - rekreativni ribolov je izuzet od zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama, osim kada su u pitanju prostori nacionalnih parkova obuhvaćeni „Odlukom o privremenoj zabrani ulaza i boravka u nacionalnim parkovima u skladu sa Naredbama o sprovođenju mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim koronavirusom, donesenim od strane Ministarstva zdravlja“, koju je donijelo Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Vijest o trovanju ženke psa lutalice o kojoj brinu su na svojoj fb stranici objavili iz udruženja za zaštitu životinja Arka Montenegro, a o tome obavijestili i policiju.

Nakon objave da je zabranjen sportsko - rekreativni ribolov, uslijedila je burna reakcija. Oglasile su se juče parije - Demokratska Crna Gora i GP URA, a danas je protest o pismo NKT - u uputio i gradonačelnik Budve Marko Carević.

Humani Nikšićanin, koji je želio da ostane anoniman, donirao je Opštini Budva koncentrator kiseonika. Predsjednik Opštine Marko Carević proslijedio je aparat Domu zdravlja Budva. Iako je u pitaju korišćen aparat, u odličnom je stanju i može biti od velike pomoći u trenutnoj situaciji.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori konstatovalo da značajno povećanje broja građana na ulicama i javnom površinama juče i danas predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja, zbog čega je data saglasnost da već večeras budu dopunjene i izmijenjene pojedine privremene mjere, kako bi nove odluke važile od sjutra.

Realizacija važnih kapitalnih investicija Vlade Crne Gore teče u kontinuitetu, uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa.

Saopštenje opštinskih funkcionera i članova Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje prenosimo u cjelosti:

Predstavnice gradjevinske kompanije “Alart centar CG” i salona “Kamalaya” uručile budvanskom Domu zdravlja i kotorskoj Opštoj bolnici donaciju od 40 zaštitnih odijela i više od stotinu maski namijenjenih za zdravstvene radnike i osoblje ovih zadravstvenih ustanova.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove je započeo radove na obiljezavanju horizontalne signalizacije u MZ Sveti Stefan. Radovi će se izvoditi na Sv Stefanu, Miločeru i Pržnu.

Od jučerašnjeg presjeka u 17.45 časova pa do jutros, analizirano je 175 uzoraka od kojih je sedam bilo pozitivno na novi koronavirus. To je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ.)

Kao kompanija čije se poslovanje zasniva na najvišim principima društvene odgovornosti, Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ je među prvim privrednim subjektima u Crnoj Gori donirala iznos od 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za nabavku neophodne medicinske opreme u prevenciji i liječenju građana od bolesti COVID-19.

Opstina aktivirala servis kao pomoć građanima i privredi u toku epidemije:

Budva uspijeva već dvije sedmice da spriječi širenje epidemije novog koronavirusa. I jutrošnji, najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje govore da u metropoli turizma nema novozaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je privremeno uputstvo za sektor smještajnih kapaciteta, sa akcentom na kolektivne smještajne kapacitete.

Graditelji očigledno koriste epidemiju novog koronavirusa, i činjenicu da su snazi ogračinje kretanja za građane, da istovaraju šut i otpad sa svojih gradilišta na brojnim lokacijama na području opštine Budva. Takve deponije nikle su i u Kamenovu. Čitalac Primorskih novina nam je proslijedio fotografije na kojima se vidi da je potok koji vodi u more praktično zatrpan:

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević započeo pregovore sa kineskom korporacijom ZTE o projektu modernizacije javnog prevoza u Budvi

Direktor Mediteran reklama najavio olakšice i oslobađanja plaćanja za na građane i privredu koji ne obavljaju svoju djelatnost tokom i za vrijeme trajanja epidemije Covid 19

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, analizirajući dosljednost i efekte primjene usvojenih mjera, utvrdilo da su brojne benzinske pumpe zadržale pružanje ugostiteljskih usluga (kafemati, stojeći šankovi i dr.) i time podstakle okupljanje građana, što je suprotno donijetim mjerama.

Restoran: Home of Gyros by Naky’s - Specijalizovana kuca brze hrane Grckog specijaliteta Gyros (Giros). Nalazimo se u Poslovnom Centru Podkosljun, Budva; i u Podgorici na dvije lokacije, Studentska 29 City Kvart i Stanka Dragojevica 28 Centar.

Zbog kvara na cjevovodu u Bečićima, potrošači u naselju Čučuci neće imati vodu danas do 18:00.

Zdrava, tradicionalna jela, spremljena po najvišim standardima od pažljivo izabranih namirnica. Besplatna dostava hrane na kućnu adresu ili radno mjesto.

Budva jutros potpuno pusta, stanovnici poštuju mjere za suzbijanje širenja zaraze

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević predložio je set ekonomskih mjera kako bi se pomoglo građanima i privredi da prevaziđu krizu koja je nastala epidemijom koronavirusa.

Završena sanacija puta ka plaži Galija. Naselje Crvena glavica u MZ Sveti Stefan. Dužina saobraćajnice 1,5 km. Vrijednost radova 110.000 eura

Turistička privreda Budve je, usljed novonastale situacije, spremna na usaglašavanje i korekciju cijena kako bi bila konkurentna na tržištu, kaže direktorica TOB-a Maja Liješević. Marketinšku kampanju sada će usmjeriti na online komunikaciju i to prvenstveno ka prioritetnim tržištima i individualnim gostima.

Digitalna Narodna biblioteka Budve sadrži digitalizovane verzije dokumenata u vezi sa zavičajnim autorima i temama, kao i originalna izdanja Narodne biblioteke Budve.

Budvanska kompanija “Tradeunique” koja gazduje poslovno stambenim i šoping centrom “TQ Plaza” uplatila je donaciju od 10.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionomg tijela za zarazne bolesti.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost da mjera donijeta u ponedjeljak o zabrani izlaska građana iz objekta stanovanja vikendom bude ublažena.

Predsjednik Opštine Marko Carević donirao je svoju mjesečnu zaradu Crvenom krstu Budva.

Sve informacije o korona virusu, oboljenju Covid 19, te aktivnostima koje preduzima Vlada Crne Gore, Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti i drugi državni organi dostupne su na sajtu www.coronainfocg.me, koji je pripremilo Ministarstvo javne uprave u saradnji sa Vladinim Službom za odnose s javnošću i kompanijom Fleka.

Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskog dobra donio je odluku da se u periodu od 90 dana omogućava odlaganje plaćanje obaveze naknade. Primorske novine objavljujuju zaključke :

Opština Budva raspisala je javni poziv za usluge fizičko tehničko obezbjieđenje imovine i zaposlenih u Opštini Budva.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti saglasilo se o produženju do 15. aprila primjene privremenih mjera koje su donijete 15. marta i čiji je rok važenja bio 15 dana.

"Od sinoćnjeg presjeka u 18 časova pa do jutros u 8 časova analizirano je 86 uzoraka među kojima je bilo 11 pozitivnih rezultata”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Od jutrošnjeg presjeka u 08:00 časova pa do 18:00 analiziran je 51 uzorak među kojima je bilo 4 pozitivna rezultata.

U toku je izgradnja II faza saobraćajnice sa pločastim atmosferskim kanalom u naselju Podličak, Mjesna zajednica “Sveti Stefan”.

- U cilju obavljanja redovnih radnih zadataka i pružanja usluga od javnog interesa koji su nezamjenljiv uslov živata i rada građana, izuzimaju se od zabrane izlaska iz objekta stanovanja od ponedeljka do petka, u vremenu od 19 časova do 5 časova narednog dana, a subotom od 13 časova do ponedeljka u 5 časova, zaposleni u zdravstvu, inspekcijskim organima, sudstvu i tužilaštvu, policiji, vojsci, vatrogasnim službama, komunalnim službama, medijima-uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivrednim djelatnostima i privrednim subjektima koji vrše:

Sekretarijat za investicije naložio je izvodjačima da inteziviraju radove na gradnji kružnih tokova u Bečićima i Petrovcu, kako bi bili gotovi do ljeta

Zbog kršenja mjere samoizolacije Tivćanka K.F. (58) sa Ostrva cvijeća odvedena je juče u karantin u Ulcinju i protiv nje će biti podnijeta krivična prijava.

Klub odbornika opozicionog DPS u budvanskom parlamentu, koji broji 12 odbornika, uplatiće po 150 eura od odborničke mjesečne naknade Nacionalnom koordionacionom tijelu za zarazne bolesti.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je danas, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, u cilju zaštite zdravlja i životâ građana više privremenih mjera i iskazalo odlučnost da sve mjere sprovede bez izuzetka.

Predsjednik Opštine Marko Carević i načelnik Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović posjetili su Crveni krst Budva i njihove volontere koji su na usluzi građanima Budve uslijed novonastale epidemije virusa Covid-19. Volonteri Crvenog krsta pomažu starijim i onima koji su u obaveznoj izolaciji, kao i svim građanima kojima je u ovoj teškoj situaciji pomoć potrebna. Volonteri najugroženijim sugrađanima pomažu obavljajući umjesto njih kupovinu namirnica i ljekova, plaćanje računa kao i druge obaveze.

Predsjednik Vlade Duško Marković formirao je danas radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa.

Ministarstvo prosvjete objavilo je raspored emitovanja za drugu sedmicu “Uči doma” projekta.

“Usled loših vremenskih uslova ograda na sportskim terenima na Jazu je bila potpuno oštećena. I u ovim uslovima, radili smo vrijedno, kako bi nakon ovog vandrednog stanja zbog novonastale situacije izazvane epidemijom korona virusa, moći da se vratimo na staro pa opet na terenu čujemo glasove fudbalskih navijača “, naveo je direktor MSC Nikola Vučićević

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) protekle sedmice održala je online sastanak na visokom nivou, sa ključnim agencijama UN-a, predsjedavajućim Izvršnog vijeća i regionalnih komisija i liderima privatnog sektora.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja i životâ građana privremenu mjeru prema kojoj se:

 

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević donio je Odluku kojom se do daljnjeg suspenduje isplata prekovremenih radnih sati i naknada za komisije i radna tijela.

Opština Budva, Dukley marina, MZ Stari grad pokreću akciju čišćenja i dezinfekcije ulica u Starom gradu i gradskom parku. Čišćenjem glavne starogradske ulice danas počinje akcija.

Upravo je završena još jedna grupa analiza. Danas je ukupno testirano 75 osoba a pozitivan nalaz je otkriven kod njih 13. Saopšteno je upravo iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore ( IJZCG)

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, razmotrilo izvještaj Kriznog medicinskog štaba.

Iz mjesne zajednice Gospoština su pozvali svoje sugrađane, da u subotu uklone svoja vozila iz ulice Primorski bataljon i Lovćenska, kako bi moglo proći vatrogasno vozilo za dezinfekciju ulice

Kampanju povodom pandemije COVIDA-19 koju sprovodi Institut za javno zdravlje Crne Gore, Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore podržali Opština Budva, Mediteran reklame i AD Budvanska rivijera na svojim bilbordima u Budvi "OSTANI DOMA"!

Od jučerašnjeg presjeka u 18 časova, analizano je 44 uzorka. Novi koronavirus je potvrđen kod 14 osoba, dok je kod 30 nalaz negativan. 

Firma Auto šlep Budva ustupila je svoje usluge kriznom štabu Budve, Domu zdravlja, policiji , vatrogascima... i time sa svoje strane pomogla gradu u vanrednoj situaciji.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja danas po nalogu Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje dezinfikuju ulice i prostore oko stambnenih zgrada u Veljim Vinogradima i Babiloniji.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je sinoć na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dvije preporuke:

Studenti medicine, stomatologije i farmacije Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore volontiraju u Call centru Istituta za javno zdravlje, odgovarajući na jedinstveni besplatni broj 1616, svima onima koji sumnjaju da su bili izloženi korona virusu, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost.

Mjesna zajednica Sveti Stefan je protiv svakog vida divlje gradnje.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je danas na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, više odluka sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite života i zdravlja građana.

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Budve oglasio se danas pozivom gradjanima da pojačano održavaju čistoću u stbenim zgradama:

Ministarstvo održivog razvoja i turizma podržaće akciju Sat za planetu Zemlju gašenjem svjetla na jedan sat, u subotu 28. marta 2020., u periodu od 20.30 do 21.30h.

Sekretarijat za zaštitu imovine uputio je dopis gradonačelniku Budve Marku Careviću da se zakupci ugostiteljskih terasa i poslovnih prostora u vlasništvu Opštine Budva oslobode zakupnine u naredna tri mjeseca zbog teške situacije koju je izazvala epidemija novog koronovirusa.

Polazeći od obaveze svakog građanina i organizacije da doprinese u borbi protiv pandemije virusa korona, kao i od uloge Rotari organizacije da pomaže kada je najpotrebnije, Rotari klub Budva, vođen idejom nesebično služiti i u skladu sa svojim mogućnostima, donira iznos od 2.000 eura.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Tivta (OTZS) održao je sastanak na temu epidemiološke situacije u Tivtu. Sjednicom je predsjedavao predsjednik OTZS, dr Siniša Kusovac.

U skladu sa Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa -COVID 19 izdatih od strane Ministartsva zdravlja Crne Gore, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom apeluje na građane da se uzdrže od okupljanja na plažama i objektima obalne infrastrukture, imajući u vidu da ti djelovi obale ne mogu biti ograđeni niti zatvoreni za posjetioce.

U cilju sprječavanja širenja COVID-19 virusa, te radi zaštite zdravlja i života građana, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom obavještava javnost da će Posebni rezervat prirode „Tivatska solila” biti zatvoren za posjetioce do daljenjeg, a u skladu sa mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Sekretarijat za komunalno - stambene poslove cijeneći veliki doprinos kulturi koji daje festival „Grad teatar“ i želji da pomogne održavanje ovog značajnog festivala, kroz niz kontakata sa renomiranim proizvođačima tribina uz konsultativne usluge nadzora i tehničkih lica zaposlenih u JU „Grad teatar“ postigao je dogovor da se ubrzo započne sa izradom novih tribina za potrebe održavanja Festivala u Starom gradu u Budvi.

Upravo je završena analiza još 19 uzoraka, od kojih je 5 bilo pozitivno.Tri novozaražene osobe su povezane s postojećim slučajevima.

Zbog bojazni od sirenja virusa COVID 19, molimo korisnike i potrošače sa teritorije Opštine Budva da redovno očitavaju stanje na brojilima i isto dostave na tel: +382 33 403 304 i + 382 33 452 758; lokal 105.

Budva-Savjet MZ Stari grad obavještava javnost, narocito građane opštine Budva da u potpunosti podržava odluke koje je donijelo Koordinaciono tijelo opštine Budva, naročito u dijelu koji se odnosi na Stari grad.

Akcionarsko društvo ,,Sveti Stefan hoteli“ Budva uplatilo je donaciju od 50.000,00 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Crne Gore, kao podrška građanima i privredi u cilju umanjenja negativnih efekata od epidemije virusa COVID-19.