500 ribara iz devet mediteranskih zemalja svjedoče o promjenama našeg mora

Jeste li Vi iskusni ribar? Dakle, kada kažete: "Nikad ranije nisam video ovu ribu", vrijedi se zaustaviti i saslušati Vas.


Studija, koja je danas objavljena u prestižnom časopisu Global Change Biology, a prenosi Institut za ispitivanje mora na svom FB profilu,  prikuplja svjedočanstva preko 500 ribara iz devet mediteranskih zemalja, koji govore o tome kako se naš Mediteran mijenja pred našim očima pod sve većim pritiskom globalnog zagrijavanja i invazivnih vrsta. Klimatske promjene i ljudske aktivnosti zaista izazivaju veličanstvenu preraspodjelu živih vrsta širom planete: velika reorganizacija života koja se može smatrati uglavnom nepovratnom. Neki efekti su već vidljivi u mediteranskim obalnim područjima, uključujući i zaštićena morska područja, koja moraju riješiti ovaj novi ekološki problem kako bi sačuvali prirodne ekosisteme i usluge koje nude.


Ovaj fenomen se proteže duž ogromnih prirodnih prostora koji se mogu veoma teško pratiti tradicionalnim metodama i raspoloživim resursima. Međutim, kombinovanjem znanja ribara iz različitih mediteranskih zemalja, istraživači daju precizne rekonstrukcije nedavnih promjena u distribuciji 75 vrsta riba. Ovo je slučaj kod nekih autohtonih riba Mediterana - kao što su strijelka Pomatomus saltatrix, barakuda Sphiraena viridensis i mediteranska papigača Sparisoma cretense - koje su se proširile na sjever, iskorištavajući povoljnije klimatske uslove. Zatim, tu su tropske vrste, kao što su mramornice Siganus luridus i S. rivulatus, napuhača Lagocephalus sceleratus i riba lav Pterois miles, koje su preplivale Suecki kanal i imaju ozbiljne ekološke i socio-ekonomske uticaje.

Mramornica, Siganus rivulatus (foto A. Joksimović)

Napuča, Spheroideus cutaneus ( foto A. Joksimović)

 

Ribar iz Budve Miko Boljević sa ulovljenom carskom iglicom, Tylosurus accus imperialis (foto A. Joksimović)


Više na:
https://www.ucg.ac.me/…/47156-klimatske-promjene-i-bioloske…
Izvor: Azzurro et al., 2019. Climate change, biological invasions and the shifting distribution of Mediterranean fishes: a large-scale survey based on Local Ecological Knowledge
https://doi.org/10.1111/gcb.14670

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti