Airbnb otvorio vrata: Kako poboljšati svoju poziciiju na rezultatima pretrage

Za Airbnb iznajmljivače, algoritam za rezultate pretrage na ovom portalu je nevidljiva ruka koja može unaprijediti ili uništiti vašu online reputaciju. Uspješno prilagođavanje algoritmu Airbnb-a može napraviti veliku razliku između dobro pozicioniranog apartmana koji će biti vidljiv velikom broju gostiju, te apartmana koji će ostati zakopan na dnu rezultata pretrage.

Dok su neki faktori za unapređenje pozicije jasni, logični i široko poznati, veliki dio ostaje nepoznanica koju iznajmljivači mogu samo nagađati. Na primjer, jasno je da dobre recenzije, pravovremena komunikacija s gostima, postavljene cijene, slike i opisi.

Takođe, Airbnb forumi i grupe za iznajmljivače puni su preporuka i trikova koji se zasnivaju na sumnjičavosti i anegdotama koje se prenose s jednog iznajmljivača na drugog.

Zbog toga je nedavni članak Airbnb-a iznenađujući ali u isto vrijeme i jako koristan. U njemu, članovi Airbnb tima otkrivaju barem dio tajnog recepta koji može utjecati na vašu poziciju u rezultatima pretrage. Evo nekoliko zanimljivih otkrića:

 

1. Status Superhost-a ustvari ne pomaže u rezultatima pretrage - barem ne direktno

Airbnb Superhost značka dodjeljuje se iznajmljivačima koji ispunjavaju određene kriterijume koji se odnose na recenzije ( barem 80% njih mora biti 5 zvijezica), otkazivanje rezervacija (da ih nemate nikako u protekloj godini), količinu rezervacija (barem 10 gostiju u protekloj godini), i brzinu odgovora (morate odgovarati u roku od sat vremena na barem 90% upita).

 

Za Airbnb iznajmljivače, Superhost status se smatra jako bitnom stavkom. Dobijate poboljšanu korisničku podršku kao i značku koja signalizira sumnjičavim gostima kako su u pravim rukama. Ali ono što ne dobijete s ovim statusom, prema ovom Airbnb članku, jeste bolja pozicija na rezultatima pretrage. Međutim, treba naglasiti da faktori preko kojih dobijete status Superhost-a direktno utiču i na rezultate pretrage - samo ne dobijate dodatno poboljšanje zbog Superhost statusa ili značke.

 

Započnite otvaranje profila preko OVOG linka →→ AIRBnB ←← (Ko registruje smještaj preko ovog linka dobiće na mail besplatno upustvo sa korisnim savjetima za korištenje airbnb)

 

2. Konstantno prepravljanje i uređivanje oglasa ne doprinosi poboljšanju pozicije

Ovo je vjerovatno najšokantnija stvar u Airbnb članku. Forumi i grupe za iznajmljivače ispunjeni su savjetima koji govore kako trebate praviti male promjene u vašem oglasu na dnevnoj bazi. Ta pretpostavka je prisutna već dugo vremena, da Airbnb algoritam ustvari bolje rangira oglase objekata koji se konstantno prepravljaju i uređuju. A ono što dolijeva ulje na vatru je to što Airbnb sistem za iznajmljivače prati kada je svaki oglas zadnji put ažuriran, što daje utisak važnosti ove stavke.

Ispostavilo se da to ustvari nije tačno. Prema njihovom članku, “konstantno mijenjanje oglasa niti pomaže niti pogoršava vašu poziciju na rezultatima pretrage”.

 

3. Najsigurniji i najbrži način poboljšanja pozicije je uključivanje Instant Booking-a


Airbnb redovno promoviše svoju Instant Book opciju i nagrađuje iznajmljivače koji se prijave na nju. Kao što piše u članku: “Najbolji način za momentalno poboljšanje učinka oglasa na rezultatima pretrage jeste uključivanje Instant Book opcije. Naše istraživanje pokazuje da gosti preferiraju booking iskustvo koje Instant Book omogućava. Čak i kada ne odaberu Instant Book filter prilikom pretrage smještaja, u mnogo slučajeva odaberu Instant Book apartmane jer brzo izvršenje rezervacije znači da mogu nastaviti planirati ostatak svog putovanja.”

 

4. Klikovi na vaš oglas pomažu u pozicioniranju

Čak i ako gost na kraju ne rezerviše vaš smještaj, činjenica da su odvojili vrijeme kako bi dobili više informacija o vašem objektu može pomoći u pozicioniranju. “Što više klikova imate od znatiželjnih putnika to ćete se bolje u budućnosti pozicionirati. Stavljanje realistične slike je najbolji način da u kratkom roku prikažete vaš objekt.”

Ovdje možemo uključiti i naslove, naziv smještaja kao i opise koji mogu privući goste da u najgorem slučaju kliknu i pregledaju vaš smještaj, bez obzira na to da li izvršili rezervaciju ili ne.

 

 

5. Dodavanje na listu želja

“Wishlist-a” Airbnb-a dozvoljava korisnicama spremanje objekata za kasnije te sortiranje obećavajućih apartmana za buduća putovanja. Stoga, kada veliki broj turista na ovaj način obilježi vaš objekt to utječe na vašu poziciju.

Citat iz Airbnb članka: “Jedna zasebna wishlista ne čini neku veliku razliku ali tijekom nekoliko mjeseci, ako više gostiju stavi oglas vašeg apartmana na listu želja, on će biti bolje rangiran. Mi takođe koristimo oglase koje gosti stave na listu želja kako bi personalizovali njihovo booking iskustvo, tako da će oni moći vidjeti vaš oglas i tokom budućih pretraga.”

Dakle, što češće budete na listi želja to Vas Airbnb ozbiljnije shvata. Ovdje ne možete puno uraditi ali možete zamoliti goste koje rezervišu kod Vas da to urade. Sigurni smo ako im kažete koliko Vam je to bitno da će to i uraditi.

 

6. Ne odbijajte previše gostiju


Ukoliko osjećate da gost ne odgovara vašem smještaju ili iz nekog drugog razloga ne želite tu rezervaciju, lijepo ih zamolite da povuku svoj zahtjev, bez klikanja na “Otkaži”. To se ispostavilo kao ispravna taktika. Otkazivanje više rezervacija pogoršava vašu poziciju na rezultatima pretrage.

“Jer otkazivanje rezervacije je jedno od najgorih iskustava za naše goste, to uračunavamo u rezultate pretrage”, navodi se u članku. “Jedno otkazivanje neće značajno ugroziti vašu poziciju, ali vremenom, otkazivanje češće nego to rade drugi iznajmljivači u vašem okruženju će srozati vašu poziciju.”

 

7. Airbnb rezultati pretrage su jako personalizovani i to na neočekivan način
Mnogi Airbnb iznajmljivači znaju da su rezultati pretrage, barem u određenoj mjeri, personalizovani za svakog korisnika. Ovo ima smisla (najprivlačniji objekti za dva različita putnika mogu biti dva potpuno različita objekta), ali članak je tako detaljno opisuje s potvrdom kako nekoliko iznenađujućih faktora može uticati na rezultate. Ti faktori su: dodavanje na listu želja (kao što je navedeno iznad), lokacija s koje se pretraga vrši, pa čak i uređaji preko kojih se izvršava pretraga.

Iako nije spomenuto u članku Airbnb-a, najbolji način kako možete vidjeti svoju poziciju za određeno tržište jeste da otvorite Incognito prozor na pretraživaču i potražite grad bez unosa datuma. Ali i tad, rezultati pretrage će biti promjenjivi jer će zavisiti od broja osoba, lokacije s koje pretražujete kao i o uređaju s kojeg pretražujete.

 

VEZANO: Koji su najbolji portali za oglašavanje smještaja? Gdje na internetu oglašavati privatni smještaj?

 

Tekst napisao: Kenan Porobić za MegaBooker.hr content team

Više o megabooker usluzi možete pogledati ovdje

 

 

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti