Booking i Airbnb objavili nove ‘vanredne mjere‘: olabavljena pravila za otkazivanje rezervacija

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja putovanja na popularnoj online platformi Airbnb za iznajmljivanje privatnog smještaja, olabavljena su pravila otkazivanja rezervacija, kako gostima tako i domaćinima.

Na Airbnbu su objedinjena u kategoriji "Uslovi otkazivanja zbog vanrednih okolnosti", a riječ je o novim mjerama zahvaljujući kojima se, ukoliko rezervacije ispunjavaju propisane uslove, uključujući i one vezane za koronavirus, iste mogu otkazati bez naknade.

Nezavisno od pravila otkazivanja vlasnika smještaja moguće je dobiti povrat sredstava u čitavom iznosu ukoliko putujete iz ili u područje pogođeno koronavirusom.

 

Gost će dobiti potpuni povrat novca, uključujući i sve naknade, a domaćini neće morati platiti naknadu za otkazivanje, i neće biti nikakva uticaja na njihov status Superhosta. Putnicima su uz to ponuđeni filteri koji olakšavaju pronalazak i rezervaciju smještaja s najprikladnijim pravilima otkazivanja (fleksibilna, umjerena ili stroga) u skladu s trenutnim stanjem po pitanju koronavirusa na određenom području.

 

Na primjer, ukoliko putujete u Italiju "Uslovi otkazivanja zbog vanrednih okolnosti" primjenjuju se na rezervacije ugovorene 29. februara 2020. ili ranije s datumom dolaska 3. aprila 2020. ili ranije. Isto vrijedi i za domaćine s rezervacijama smještaja u Italiji.

 

Novi uslovi otkazivanja zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom primjenjuju se i za kontinentalni dio Kine i Južnu Koreju.

 

VEZANO: 7 načina da poboljšate svoju Airbnb poziciju

 

Fleksibilnije rezervacije će, vjeruju u Airbnbu, omogućiti gostima opuštenije planiranje putovanja, a njihovim domaćinima dugoročno osigurati više posla. Za iznajmljivače koji su spremni gostima ponuditi cjelokupan povrat novca za otkazane rezervacije Airbnb je osigurao promocije koje povećavaju bolju vidljivost njihovih smještaja i novih rezervacija.

Airbnb se ujedno odrekao standardne provizije od tri posto za nove rezervacije unešene do 1. juna 2020. i to onim domaćinima koji vrate potencijalnim gostima više novca nego što to zahtijeva njihov pravilnik.

 

U slučaju potrebe otkazivanja rezervacije izvršene do 1. juna, Airbnb gostu neće naplatiti uobičajenih 14 posto naknade ili će je vratiti o obliku putnog kupona koji se može koristiti na budućem putovanju.

Mogli biste dobiti povrat novca ili biti pošteđeni posljedica otkazivanja ako ste prisiljeni otkazati zbog neočekivanih okolnosti na koje ne možete uticati”, stoji u Airbnb pravilima uz navođenje niza okolnosti za koje je potrebno priložiti dokumentaciju - smrt, iznenadnu tešku bolest ili povredu, otkazang leta i sl., ali i ograničenja koja se odnose na putovanja na lokaciju smještaja, te epidemije i bolesti koje iznenada pogode neko područje ili skupinu ljudi.

To ne uključuje postojeće bolesti koje se povezuju s određenim područjima, na primjer malariju na Tajlandu ili groznicu denga na Havajima. Sve izmjene u našem pravilniku za slučajeve izbijanja epidemije kao i opseg primjene tog pravilnika temeljiće se na službenim saopštenjima Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih vlasti”, navode u Airbnbu.

 

 

"Očekujemo da ćete izvršiti povrat unaprijed naplaćenih sredstava i poništiti troškove otkazivanja (naknade, troškove i/ili druge iznose) u situacijama u kojima su gosti/putnici zatražili otkazivanje zbog vanrednih okolnosti. Booking.com u tim slučajevima neće naplatiti proviziju”, animiraju i s druge popularne turističke platforme svoje partnere koji iznajmljuju smještaje širom svijeta.

Proglašavajući "vanredne okolnosti" (zbog više sile) u svrhu zaštite zdravlja svojih partnera i gostiju uslijed širenja koronavirusa, u Booking.comu navode kako im je njihova sigurnost najviši prioritet.

"Trenutno je na snazi nekoliko međunarodnih ograničenja za putovanja, koja vrijede za putnike koji su nedavno posjetili odredišta u kojima vlada velik uticaj koronavirusa (u većini je slučajeva riječ o posljednjih 14 dana). Ova su ograničenja trenutno na snazi u više od 60 zemalja te mogu obuhvatati zabranu ulaska, obvezan karantin po dolasku ili ukidanje vize po dolasku", upozoravaju u Booking.comu.

Napominju kako se "vanredne okolnosti" primjenjuju za sve rezervacije u SAD-u koje su napravili putnici iz svih 26 zemalja unutar Šengenskog prostora s datumom prijave između subote, 14. marta 2020. i utorka, 14. aprila 2020. (uključujući i te datume).

 

 

VEZANO: Broj otkazanih rezervacija porastao za 40% u prošloj godini 

 

Zemlje Šengenskog prostora su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska. Američki građani, stanovnici sa zakonski odobrenim stalnim boravkom i njihove porodice nisu obuhvaćeni ovom zabranom za putovanja.

Bookingove vanredne okolnosti primjenjuju se u određenim razdobljima i za rezervacije smještaja u Italiji, Izraelu, Indiji, kontinentalnoj Kini i Južnoj Koreji. Takođe se odnose na rezervacije putnika koji su posjetili područje zahvaćeno koronavirusom i kojima je poslije toga zabranjen ulazak u zemlju u koju su htjeli putovati (obvezan karantin po dolasku, obavezan karantin po povratku kući ili ukidanje viza po dolasku).

"Primjenjuju se i na individualne slučajeve u kojima putnik s razlogom ne može putovati/boraviti (npr. zaraza u hotelu izvan područja na koje se odnose vanredne okolnosti)”, piše na stranici Booking.com.

 

VEZANO: Hotelijeri zabrinuti novim programom sajta Booking.com

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti