Broj otkazanih rezervacija porastao za 40% u prošloj godini

Jedan od četiri hotelska gosta otkazuju svoj boravak prije dolaska - a kao glavni krivci su prepoznate pogrešne prodajne taktike hotela ali i online putničke agencije.

Ovaj trend stvara probleme hotelijerima koji ne mogu tačno predvidjeti popunjenost unutar svoje strategije upravljanja prihodima a to im dodatno stvara glavobolju kod distribucije na različitim kanalima prodaje.

Ovo je jedan od ključnih pronalazaka istraživanja kojeg je sproveo D-Edge, hotelska tehnološka firma koja je u vlasništvu Accor lanca hotela.

 

Oni su analizirali učinak online distribucije na preko 200 različitih kanala prodaje i 680 smještajnih objekata u Europi, u periodu između 2014. i 2018.godine.

Prosječna stopa otkazanih rezervacija u 2014.godini bila je 32,9% a u 2018.je porasla na 39,6%. Najveća stopa je bila 2017.godine, 41,3%.

Booking Holdings (vlasnik Booking.com-a) ima najveću stopu otkazanih rezervacija od svih online portala, sa nevjerovatnih 50% u 2018.godini a svake godine se stopa povećava.

Expedia grupa (Hotels.com i Expedia) ima značajno manju stopu 26.1% u 2018.godini ali uprkos tome su zabilježili rast od 6% od 2014.godine.

 

Stopa otkazanih direktnih rezervacija na web stranicama hotela je najmanja i iznosi 18,2%. 

 

U izvještaju D-Edge-a stoji: “Gosti su postali naviknuti na politike besplatnog otkazivanja koje je popularizovao Booking.com kao i neki drugi kanali.”

Drugi faktori doprinose porastu stope otkazanih rezervacija ali mi smo uvjerenja da niti jedan od njih nije toliko prepoznatljiv kao trend i oglašavanje “besplatnih otkazivanja”, dalje u njihovom istraživanju stoji.

 

 

 

Podaci udjela na tržištu

Booking Holdings, prema izvještaju, ima 48.3% udjela ukupnih rezervacija i 68% svih vrsta prodaje preko online portala.  

Ova brojka je porasla za samo 4,3% kroz četiri godine i u značajnom je padu budući da je vrhunac bio 2016. Godine kada su imali 52.2% udjela svih online rezervacija.

Direktna prodaja na web stranicama hotela je u padu od 6.3% za isti period ali posljednjih nekoliko godina se značajno oporavlja, sudeći prema D-Edge istraživanju.

 

 

Prosječna vrijednost rezervacije i dužina boravka

Direktne rezervacije na web stranici imaju najveću prosječnu vrijednost rezervacije u iznosu od €454, a Hotelbeds grupa je druga s €422.

Booking i Expedia grupacije su na €339 i €342, u 2018.godini.

 

Hotelbeds grupa je također u maloj prednosti u dužini boravka u poređenju s drugim kanalima s prosječnim noćenjem od 2.75 dana.

 

 

Za razmišljanje

 

Boss kaže da se neće dogoditi neke značajne promjene statusa quo kada je riječ o “kontroli” koju veliki online portali imaju nad hotelskom distribucijom.

Jedina promjena se može očekivati kada drugi brendovi s drukčijim poslovnim modelima, poput Google-a i Airbnb-a, uzdrmaju sektor na nekom većem nivou.

Eventualno uplitanje Amazona kao velikog igrača na tržištu mogao bio postati izazov, ako je vjerovati glasinama.

 

“Bez obzira na sve, hoteli bi uvijek trebali na umu imati diversifikaciju, bilo da je to dodavanje novih korporativnih ugovora, GDS portala, veleprodajnih saradnika, stranica s kuponima, ili baš specifičnih, manje poznatih online portala.”

 

 

 

 

Tekst napisao: Kenan Porobić za MegaBooker content team

Više o megabooker usluzi možete pogledati ovdje

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti