Brže do ljekara

Novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda ''Brže do ljekara'' značajno će rasteretiti nepotrebne birokratije izabrane ljekare, specijalistima na sekundarnom i tercijarnom nivou dati mogućnost da sami zakažu dodatane preglede i konsultacije, a  pacijentima omogućiti da na jednostavniji i lakši način  ostvare pravo na zdravstvenu uslugu koja im je neophodna.

Kako je pojasnila mjnistarka zdravlja dr Jelena Borivinić Bojović,  kada specijalista u bolnici nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. "Taj pacijent se više  ne vraća kod izabranog ljekara zbog uputa. Tako se  štedi vrijeme i pacijentima i izabranim ljekarima", kazala je.
Kao prednosti novog sistema zakazivanja ministarka je navela i produženo vrijeme za prvi pregled kako kod izabranog doktora tako i kod specijalista na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite te mogućnost za podrobniji pregled, i u konačnom  kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.
Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović rekla je da se za deset dana, u prosjeku, iz domova zdravlja ka toj zdravstvenoj ustanovi uputi oko 7,5 hiljada uputa za pregled, a 80 odsto njih su kontrole.

„Sa obzirom na to da će pacijenti termine od danas dobijati u KCCG, to za našu kuću, koja je ujedno i stub crnogorskog zdravstvenog sistema, znači da ćemo za tih deset dana poštedjeti 5,5 hiljada pacijenata odlazaka ka izabranim ljekarima“, navela je Radulović.
Novim sistemom, pojašnjeno je, pacijentovo vrijeme čekanja na pojedine preglede, koje je do sada bilo produžavano jer je to pravo mogao ostvariti tek nakon dodatnih posjeta izabranom ljekaru, biće skraćeno.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti