Cijene i dalje rastu

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu 2022. godine u odnosu na maj 2022. godine u prosjeku su više za 1,8%. To je saopšteno iz MONSTAT-a.

Potrošačke cijene u junu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 13,5%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: čvrsta goriva; mlijeko, sir i jaja; usluge smještaja; ulja i masti; usluge za održavanje i popravku stanova; meso; voće; šećer, džem, med, čokolada i slatkiši. Potrošačke cijene u periodu januar-jun 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 9,8%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u junu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Restorani i hoteli (7,6%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (4,4%); Alkoholna pića i duvan (2,0%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,0%); Zdravlje (2,0%); Ostala dobra i usluge (1,6%); Hrana i bezalkoholna pića (1,5%); Prevoz (1,1%); Rekreacija i kultura (0,2%); Komunikacije (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-1,8%).

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti