COVID19: Uvođenje restriktivnih mjera u opštinama

U cilju adekvatnog postupanja i reagovanja na kretanje oboijevanja od novog koronavirusa (SARS-CoV-2) Institut za javno zdravlje predložio je uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu a u zavisnosti od 14-o dnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mjera. Sve navedene protivepidemijske mjere se moraju sprovoditi najmanje 14 dana od dana započinjanja implementacije.

U opštinama, tj. lokalnim samoupravama, u kojima je 14-o dnevna stopa kumulativne incidencije (KI) :

1. GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika: 

 • nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

 

2. GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

 • Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
 • Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; 
 • Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

 

3. GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

 • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

 

4. GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

 • Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
 • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
 • Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

 

Stope incidencije i listu optina utvrđuje Institut za javno zdravlje a osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu prije objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije pode i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24:00 časa dana koji prethodi objavljivanju. 

Primjena mjera započinje po automatizmu, zavisno od utvrđene opštinske stope incidencije, i to trećeg dana od objavljivanja spiska, odnosno u ponedeljak u 00:00 sati.

Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se nakon 14 dana implementacije mjera i to u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se pooštravanje mjera vrši po automatizmu na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa. Dakle, u svim opštinama u kojima dođe do pogoršanja epidemiološke situacije na način da vrijednosti incidencije imaju više vrednosti od graničnih za neku od navedenih kategorija - sa implementacijom restriktivnijih mjera započinje se po automatizmu u ponedeljak odmah nakon objavljivanja spiska.

 

Vrijednosti 14-o dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije - Crna Gora, 2020:

Za period od subote 26. septembra u 00:00h do i zaključno sa petkom 09. oktobrom 2020. u 24:00h:


 

U skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije do UBLAŽAVANJA mjera doći će u opštinama u kojima su poslednjih 14 dana primjenjivane restriktivne mjere i to:

 1. Nikšić: prelazi u grupu 3
 2. Berane: prelazi u grupu 2
 3. Andrijevica: prelazi u grupu 2
 4. Rožaje: prelazi u grupu 2

 

Zbog POGORŠANJA epidemiološke situacije u narednih 14. dana doći će implementacije strožijih mjera u opštinama:

 1. Ulcinj: prelazi u grupu 2
 2. Žabljak: prelazi u grupu 2
 3. Pljevlja: prelazi u grupu 3

 

Najnepovoljniji trendovi kretanja obolijevanja su u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad, te je za očekivati da se i u ovim opštinama tokom sledećeg vikenda započne sa primjenom restriktivnijih mjera pod uslovom da se trenutni nivo obolijevanja ne smanji i bolest ne stavi pod kontrolu.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti