Crna Gora i Srbija finansiraće 35 zajedničkih projekata od kojih su brojni vezani za more i obalu

Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, potpisali su danas Protokol o naučnoj i tehnološkoj saradnji Crne Gore i Srbije za period 2019/2020. godine, kojim se reguliše administrativni okvir za realizaciju zajedničkih projekata, kao i radni program saradnje.

Mješoviti crnogorsko-srpski komitet prihvatio je ukupno 35 zajedničkih projekata, iz različitih naučnih oblasti, koji su pristigli na konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje dvije zemlje tokom naredne dvije godine.

Protokolom je predviđeno da strana koja šalje naučnike pokriva troškove prevoza između dvije zemlje, dok strana koja prima naučnike pokriva troškove boravka (smještaja, dnevnica i lokalnog prevoza), neophodne za realizaciju saradnje na odobrenom projektu.

Dogovoreno je da se sljedeći Konkurs za zajedničke projekte objavi u aprilu 2020. godine.

Osim velikog interesovanja za uspostavljanje bilateralne naučne saradnje između naučnika Crne Gore i Srbije, koja je od obostranog interesa, značaj uspješnog partnerstva u okviru bilateralne naučne i tehnološke saradnje ima za cilj i povećanje zajedničkog učešća crnogorskih i srpskih institucija u istraživačkim programima i projektima, posebno EU okvirnom programu za istraživanje i inovacije - Horizontu 2020.

Datum početka realizacije projekata je 1. januar 2019. godine, a datum završetka 31. decembar 2020. godine.

Listu odobrenih projekata možete pogledati:

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti