Crna Gora kao turistička destinacija sve popularnija u češkim medijima

Predstavnici čeških medija, koji su tokom septembra u organizaciji Nacionalne turističke organizacije i nacionalne avio kompanije Air Montenegro boravili u studijskoj posjeti Crnoj Gori, do sada su napisali brojne afirmativne članake koji su objavljeni u prestižnim časopisima i portalima u Češkoj i emitovane su tri epizode o destinaciji u emisiji CNN Prima News, dok je u najavi još nekoliko.

U članku pod nazivom “Očarani Crnom Gorom za manje od četiri dana” opisuju se prirodne ljepote sjevera i crnogorskog primorja. Navodi se da zahvaljujući maloj površini, kao i neviđeno raznolikom pejzažu, ova predivna zemlja južnog Balkana se može detaljno proputovati za nekoliko dana.

„Iako je bio kraj glavne turističke sezone, primorje je i dalje bilo puno turista. Nakon napuštanja trajekta, zahvaljujući kojem ne moramo obilaziti prostrani zaliv, penjali smo se krivudavim putevima u planine i ubrzo uživali u pogledu na dvije male ostrvske crkve u Risanskom zalivu. Nastavljajući vožnju po panoramskim putevima, na većem dijelu crnogorske teritorije se pružalo bezbroj spektakularnih pogleda. I nakon veoma zanimljive vožnje, pobjegli smo od gužve na primorju i uživali u oazi mira Pivskog jezera. Tokom krstarenja jezerom, kapetan Mikica Blagojević nas je pozvao na kratku meditaciju i doživljaj tišine. Na mjestu gdje su svuda okolo samo strme obale i plavo nebo iznad nas, mir je bio samo narušen dalekim pjevanjem ptica“, piše u članku.Članak pod nazivom „Put oko svijeta, dodiri i oduševljenje tokom četiri dana u Crnoj Gori“ opisuje raznoliku gastronomsku ponudu naše zemlje. Posebno oduševljenje je izazvala crnogorska trpeza obogaćena mesnim specijalitetima, sirevima i povrćem, a kako dodaju, Nikšićko pivo i tamno crveno vino Vranac je savršeno dopunjuju.

Osim gastronomske ponude, navedeni članak je posvećen Starom gradu Budve i Bokokotorskom zalivu, za koji navode da zajedno sa strmim padinama oduzima dah.

“U metropoli crnogorskog turizma možete uživati na predivnim plažama, u brojnim hotelima, restoranima i naravno u diskotekama, dok šarmantni Stari grad Budva ostaje sakriven iza zidina”, navodi se u članku.
Kao rezultat studijske posjete u organizaciji NTO CG, tokom septembra su emitovane i tri epizode o Crnoj Gori u emisiji CNN Prima News, u kojima se prikazuju Crno, Biogradsko i Pivsko jezero, Mojkovac i velelepni most na Đurđevića Tari za koji kažu da je prava turistička atrakcija, kao i Budva, Tivat i Kotor. Promovišu se mnogobrojne aktivnosti, između ostalog i zip lajn, kao i rafting  najdubljim kanjonom u Evropi – rijekom Tarom. Posebno su ih impresionirale crnogorske planine i ski ponuda, pa su naglasili da vide veliki potencijal tokom cijele godine.
 

Pored NTO CG i nacionalne avio kompanije Air Montenegro, svoju podršku u organizaciji posjete medija iz Češke, dali su i strateški partner NTO CG agencija “Gold Travel”, lokalna turistička organizacija Budve, restoran “Grahovac 1858”, etno selo “Izlazak”, kamp “Silence”, Imanje Rakočević, 13. jul Plantaže i Nacionalni parkovi Crne Gore.

 

Članci  i reportaže o Crnoj Gori su dostupni na linkovima:

 

“Netaknuti planinski vrhovi, topli fjordovi i obale. Černa Hora takođe mami u jesen” (https://www.ttg.cz/nedotcene-vrcholky-hor-teple-fjordy-i-pobrezi-cerna-hora-laka-i-na-podzim/)

“Zaleđe Crne Gore je skriveno blago” (https://www.hedvabnastezka.cz/vnitrozemi-cerne-hory-je-skryty-poklad/)

„Put oko svijeta, dodiri i oduševljenje tokom četiri dana u Crnoj Gori“  (https://www.ttg.cz/letem-svetem-prvni-dotyky-a-vzplanuti-touhy-aneb-cerna-hora-za-ctyri-dny/)

https://cnn.iprima.cz/porady/hlavni-zpravy/dovolena-v-cerne-hore - Najava za emisiju o Crnoj Gori, u Glavnim vijestima CNN Prima News

https://cnn.iprima.cz/porady/novy-den/22092022-sona-porupkova-josef-madle-0 - CNN Prima News “Gdje ići na izlet”

https://cnn.iprima.cz/porady/prima-zoom-svet/38-epizoda-4 - Vijesti CNN Prima News

 

https://cnn.iprima.cz/porady/prima-zoom-svet/39-epizoda-4 - Emisija Prima Svět

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti