Crna Gora u projektu projektu SEAVIEWS - spriječavanje zagađenja mora

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je partner na projektu SEAVIEWS (Sector Adaptive Virtual Early Warning System for marine pollution) koji ima za cilj podizanje svijesti javnosti o sprečavanju i upravljanju zagađenjem mora, jačanje kapaciteta i izgradnje kulture upravljanja životnom sredinom. Ovim projektom želi se povećati kapacitet za transnacionalno rješavanje problema životne sredine, fragmentacije i
zaštite obilježja ekosistema u ADRION regiji. Ciljevi projekta biće ostvareni na tri načina:

• Razvojem inovativnog virtualnog sistema ranog upozoravanja za sprječavanje i upravljanje zagađenjem mora iz različitih izvora.

• Formiranjem Kancelarije za sprječavanje zagađivanja mora pružiće se novi okvir koji se bavi razmjenom znanja na transnacionalnom nivou, jačajući istovremeno regionalnu saradnju.

• Izradom akcionog plana usmjerenog na izmjenu nacionalnih i regionalnih strategija za unaprjeđenje zaštite životne sredine u moru u ADRION regiji. Pored Ministarstva saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore, projekat realizuju Nacionalni Tehnički Univerzitet iz Grčke, Nacionalni međuuniverzitetski konzorcijum za nauke o moru (CoNISMa) iz Italije, Fakultet brodomašinstva i brodogradnje - Univerzitet Zagreb iz Hrvatske, E-Institut iz Slovenije, Univerzitet Tirana iz Albanije, Komora za razvoj grčkih ostrva iz Grčke, kao i pridruženi partneri Institut Ruđer Bošković iz Hrvatske, Grčko Udruženje Marina, Helensko udruženje za zaštitu morske okoline, Institut za energiju za jugoistočnu Evropu iz Grčke, Fakultet za pomorstvo – Univerzitet Crne Gore i Montenegro Biznis Alijansa iz Crne Gore.

Projekat se finansira iz IPA II i ERDF sredstava u iznosu od 1.493.394,44 EUR (85%) sa nacionalnim kofinansiranjem u iznosu od 263.541,00 EUR (15%). Za Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore, kao partnera na projektu je opredjeljeno 261.000,00 EUR, od čega je kofinansiranje 221.850,00 EUR, a nacionalna kontribucija 39.150, 00 EUR.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti