Deset evropskih gradova se pobunilo protiv Airbnba

Deset evropskih gradova zahtijevalo je više pomoći od EU u borbi protiv Airbnb-a i drugih web-lokacija za iznajmljivanje, za koje tvrde da zatvaraju lokalno stanovništvo i mijenjaju lice susjedstva.

U zajedničkom pismu, Amsterdam, Barselona, ​​Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, minhen, Pariz, Valensija i Beč kažu da “eksplozivni rast” globalnih platformi za kratkoročni boravak mora biti na dnevnom redu sljedećeg seta evropskih povjerenika.

U aprilu je generalni odvjetnik Evropskog suda pravde donio neobavezujuće mišljenje da se prema zakonu EU Airbnb treba smatrati pruđaocem digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine.

Taj status, ako ga potvrdi sud, omogućio bi Airbnb-u i sličnim platformama da slobodno djeluju preko bloka i, što je najvažnije, oslobodilo ih bilo kakve odgovornosti da osiguraju da posjednici poštuju lokalna pravila usmjerena na regulisanje odmora.

 

“Evropski gradovi vjeruju da bi se domovi trebali koristiti prvenstveno za život u njima”, navodi se u saopštenju gradova objavljenom u Amsterdamu.

“Mnogi pate od ozbiljnog nedostatka stambenog prostora. Tamo gdje se domovi mogu iznajmljivati ​​turistima unosnije, nestaju s tradicionalnog stambenog tržišta. ”

Gradovi su naveli da lokalne vlasti moraju biti u stanju suprotstaviti se negativnim efektima buma kratkoročnih odmora, kao što su povećane rente za stalno nastanjene stanovnike i nastavak “turistifikacije” susjedstva, “uvođenjem vlastitih propisa u ovisnosti o lokalnoj situaciji”

 

Započnite otvaranje profila preko OVOG linka →→ AIRBnB ←← (Ko registruje smještaj preko ovog linka dobiće na mail besplatno upustvo sa korisnim savjetima za korištenje airbnb)

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti