Djavolji bazen spada medju najbizarnije destinacije na svijetu

U sklopu novozelandskog vulkanskog područja Tauapo nalazi se jezero Đavolji bazen, poznato po zelenoj nijansi.

Specifičnu boju dobilo je zbog kombinacije plina sumporovodika i folne kiseline. Mnogi miris Đavoljeg bazena opisuju kao miris kanalizacije ili pokvarenih jaja. Čini se da je zbog navedenih stvari Đavolji bazen idealno ime za ovu lokaciju.

Wai-O-Tapu, gdje se nalazi spomenuto jezero, je geotermalno područje u vulkanskoj zoni Taupo. Nastalo je prije 230,000 godina tokom masovne erupcije. Posjetiteljima je dostupan samo mali dio površine od 18 kvadratnih kilometara.

Pregrijana voda, koja može doseći 300 stepeni, otapa minerale iz kamenja, koji zatim isparavaju. Naravno, voda nije sigurna za kupanje. Zapravo, kiselina bi mogla spržiti kožu.

Unatoč čudnom nazivu i gotovo zastrašujućem prikazu geotermalne energije, ovaj dio Novog Zelanda omiljena je turistička atrakcija porodica koje žele pokazati djeci koliko se bizarnom priroda može činiti.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti