Dok podižeš novac, klecaju ti koljena: Umije i da proguta karticu, a onda...

Granični prelaz koji se smestio u vetrovitoj dolini meštani opisuju kao mesto u sendviču između neba i oblaka, a tamo se nalazi i bankomat koji se upisao u Ginisovu knjigu rekorda...

Karakorum, planinski lanac u Aziji, proteže su unutar granica Pakistana, Kine i Indije. Jedan je od najviših lanaca na svetu, a najpoznatiji vrh je K2 (8611 m), drugi najviši vrh sveta. No to nije kraj zanimljivostima u tom delu zemaljske kugle. Krenete li prema najvišem asfaltiranom graničnom prelazu, Khunjerab Passu, između Pakistana i Kine koji se nalazi na 4.693 metra naći ćete i najviši bankomat na svetu.

Oni koji su se provozali do bankomata na graničnom prelazu kažu da je vožnja i te kako dramatična. Pogled na vrhove Karakorama prekrivene snegom i nacionalni park Khunjerab, dom snežnih leoparda i markhora (koza uvijenih rogova, pakistanska nacionalna životinja) prostire se dokle god seže pogled.

Granični prelaz koji se smestio u vetrovitoj dolini meštani opisuju kao mesto u sendviču između neba i oblaka, a onde je i bankomat koji se upisao u Ginisovu knjigu rekorda. Radi na sunce i vetar te može sve što i ostali bankomati, a ono što je najzanimljivije je ugođaj koji oko njega vlada. Ljude koji poziraju, kruže oko uređaja i snimaju ga teško ćete videti kraj bilo kojeg drugog bankomata na svetu.

Postavila ga je Nacionalna banka Pakistana (NBP) 2016. godine te služi malom broju stanovnika i zaposlenika na graničnom prelazu, kao i avanturistima koji mu hrle radi fotografija.

Njegovo postavljanje, kao i održavanje pakistanske "znamenitosti" nije bila mala stvar. Projekat je trajao oko četiri meseca, a najbliža lokacija NBP banke udaljena je 87 km. Direktor filijale redovno putuje tamo-vamo, suočavajući se s ekstremnim vremenskim uslovima, opasnim planinskim prevojima i čestim odronima kako bi napunio uređaj. U proseku se u roku od 15 dana povuče oko 4 do 5 miliona rupija (oko 22.589 evra).

Odlučite li da krenete prema najpoznatijem bankomatu na svetu ponesite i rezervnu karticu jer ako je uređaj proguta potrebno je čekati najmanje dva sata u ekstremnim vremenskim uslovima – ili se ponovo vratiti narednog dana.

Izvor: b92

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti