Dugo putovanje: Poruka u flaši iz 2018. godine prešla Atlantik

Poruka u flaši koja je napisana 2018. godine prešla je Atlantik, tri godine od početka svog "putovanja".

Šesnaestogodišnji Sean Smith je poruku u flaši "poslao" dok je bio na odmoru na Rhode Islandu u SAD-u 2018. godine.

"Dan je zahvalnosti, imam 13 godina i u posjeti sam porodici na Rhode Islandu. Ja sam iz Vermonta. Ako nađeš poruku, javi mi se na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.", naveo je Smith u poruci.

Tri godine kasnije je flaša pronađena 4.820 kikometara dalje. Pronašao ju je sedamnaestogodišnji Christian Santos u Azoresu, portugalskom arhipelagu u sredini Atlantika.

Flašu je Santos uočio dok je pecao s rođakom u plićaku gdje redovno pronalazi smeće.

"Podigao sam je i pogledao unutra, ugledao sam papir. Pomislio sam da je interesantna i pokazao sam je majci", rekao je mladić.

Njegova majka Molly mu je rekla da poruka potiče iz Massachusettsa, gdje je i rođen prije nego se porodica preselila u Azores. Oni su odlučili poslati email na pomenutu adresu, ali odgovora nije bilo jer je Sean potpuno zaboravio na flašu. Međutim, kontakt između dvije strane je uspostavljen jer je Molly fotografisala poruku i objavila je na Facebooku.

Sean je saznao za poruku iz medija.

"Nisam mogao vjerovati. Bacio sam nekoliko flaša u okean, neke od njih su ubrzo pronađene, ali na ovu sam potpuno zaboravio. Pokušat ću ostati u kontaktu s Cristianom", dodao je Smith.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti