Dva grada dijele titulu najskupljeg na svijetu za 2022., cijene najviše rasle u Istanbulu

Najskuplji gradovi na svijetu za 2022. godinu su zajedno New York i Singapur, prema godišnjem istraživanju Economist Intelligence Unit (EIU). Najjeftiniji je Damask - što se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je prvi put da je New York na vrhu liste najskupljih dok je prošlogodišnji broj jedan, Tel Aviv, sada pao na treće mjesto.

Sve u svemu, prosječni troškovi života u najvećim svjetskim gradovima porasli su za 8,1 posto ove godine, izvještava istraživanje EIU. Rat u Ukrajini i utjecaj covida na lance snabdijevanja identifikovani su kao faktori koji su uzrokovali povećanja.

Inflacija je bila posebno visoka u Istanbulu - sa cijenama koje su porasle za 86 posto - u Buenos Airesu (64 posto) i Teheranu (57 posto). Visoka inflacija u SAD-u takođe je bila jedan od razloga da je New York na vrhu liste.

Los Angeles i San Francisco su takođe ušli u top 10 ranije ove godine, a američka inflacija je bila najviša u posljednjih 40 godina. Jačanje dolara je također bilo faktor u istaknutosti američkih gradova.

Moskva i Sankt Peterburg napredovali su na rang listi za 88 i 70 mjesta, na 37. odnosno 73. mjesto, dijelom kao rezultat zapadnih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Istraživanje upoređuje troškove u američkim dolarima za robu i usluge u 173 grada, dok Kijev nije bio uključen u ovogodišnju recenziju. EIU je uporedio više od 400 pojedinačnih cijena za preko 200 proizvoda i usluga iz 172 grada širom svijeta.

Upasana Dutt, odgovorna za vođenje istraživanja, rekla je da su rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika covida "prouzrokovali probleme u lancu nabavke".

"To je, u kombinaciji s rastućim kamatnim stopama i promjenama deviznog kursa, rezultiralo krizom troškova života širom svijeta", dodala je Dutt.

Ona je kazala i da je prosječni rast cijena u 172 grada u istraživanju EIU-a bio "najjači koji smo vidjeli u 20 godina za koje imamo digitalne podatke".

Najskuplji gradovi u 2022 godini bili su: New York i Singapur, Tel Aviv, Hong Kong, Los Angeles, Cirih, Ženeva, San Francisco, Pariz, Sidnej i Kopenhagen.

Najjeftiniji gradovi za 2022. godinu bili su:Kolombo, Bangalor i Alžir, potom Chennai, Ahmedabad, Almati, Karachi, Taškent, Tunis, Teheran, Tripoli i Damask.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti