Dvojica muškaraca spašena nakon što su 29 dana proveli izgubljeni na moru

Dvojica muškaraca porijeklom sa Solomonskih Ostrva, koji su proveli 29 dana izgubljeni na moru, pronađeni su na obalama Papue Nove Gvineje, skoro 400 kilometara udaljeni od mjesta odakle su započeli svoje putovanje morem.

Kako prenosi The Guardian, Livae Nanjikana i Junior Qoloni krenuli su na put s ostrva Mono u zapadnom dijelu Solomonskih Ostrva 3. septembra, a kao prijevozno sredstvo koristili su mali motorni čamac.

Prema prvobitnoj ideji, Qoloni i Nanjikana trebali su čamcem putovati 200 kilometara južno do grada Noro, koji se nalazi na ostrvu Južna Georgija, međutim put dvojice avanturista vrlo brzo se iskomplikovao.

"Već smo putovali ovom dionicom i ranije je sve prošlo bez većih problema", rekao je Nanjikana.

Samo nekoliko sati nakon što su započeli putovanje, dvojica muškaraca naišli su na jaku kišu i vjetar, zbog čega su uslovi putovanja bili izuzetno otežani.

"Kada nas je zahvatilo loše vrijeme, bilo je zaista teško. Međutim, situacija je postala još gora kada nam se pokvario GPS. Nismo mogli vidjeti kuda idemo i jednostavno smo odlučili ugasiti motor i pričekati da se situacija smiri, a i uštedjeli smo gorivo", naveo je on.

Ipak, morske struje odvele su ih daleko od prvobitnog cilja te su se nakon 29 dana našli 400 kilometara sjeverozapadno na obalama Papue Nove Gvineje.

"Nismo znali gdje se nalazimo, ali nismo zaista očekivali da ćemo otići do druge zemlje", rekao je Nanjikana.

Na pitanje novinara kako su preživjeli put, muškarci su naveli kako su jeli narandže koje su ponijeli sa sobom, kao i kokos, a kada je riječ o piću, naveli su kako su komadom platna sakupljali kišnicu.

Kada su stigli na obalu, lokalni ribari su pozvali hitnu pomoć koja ih je odvela prema bolnici.

"Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, morali odnijeti s broda u obližnju kuću. Vrlo brzo su prebačeni u bolnicu gdje su i pregledani", prenosi The Guardian.

Iako je cijeli slučaj mogao završiti tragično, Nanjikana je naglasio kako je i ovakvo putovanje imalo pozitivne strane.

"Nisam imao pojma šta se dešava u svijetu dok sam boravio na moru. Radujem se povratku kući, ali ovo je bio lijep odmor od svega", rekao je Nanjikan.

Izvor: klix.ba

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti