Eksploziv odjekuje na primorju, dinamitaši ponovo oru

Zbog neskrivenog apetita ribokradica ljudski životi na moru bili su i ove godine ponovo dovedeni u pitanje, piše današnja Pobjeda.

Bombaši su u srijedu 22. maja, tokom neradnih dana, dinamitom čestitali praznik napadajući nekoliko pozicija na potezu od Jaza do Bigove. Na njihovoj meti bile su skakavice (cipoli) koje se u ovo doba godine kreću u jatima, a prate ih krupni predatori poput lica i gofova. Takva aktivnost u više navrata zabilježena je tokom cijelog mjeseca na potezu od Luštice do Bara.

Za dinamitašima su, svjedočeći prema objavama na stranici Stop krivolovu, koje su prenijeli i mediji u regionu, ostale gomile ubijene ribe, dok na ponti u blizini Bigove pohlepu dinamitaša nije zaustavila ni činjenica da su u vodi bila dva sportska ronioca Andrija Gazivoda i Zoran Dočić.

Njih dvojica, kojima nije prvi put da se nađu u ovakvim situacijama, na snimku su zabilježili ubijenu ribu koja pliva po površini nekoliko minuta nakon eksplozije. Za brigu je što činjenica da uredno označeni podvodni ribolovci borave u moru nije spriječila dinamitaše da u njihovoj blizini napadnu jato skakavica i to oko 15 sati. U tom momentu u širem akvatorijumu Bigove bilo je čamaca, turista. To, međutim, nije zaustavilo „nobelovce” da se ponovo narugaju sistemu, državi i svima koji se bore da se nelegalni izlov ribe zaustavi. Prema podacima koje je objavilo udruženje građana Stop krivolovu, kod Jaza su istog dana, samo prije podneva, na dojavu građana, policija i inspektori reagovali i odmah izašli na teren. Od bombaša nije bilo traga, ali su u jednoj od barki zatekli odbačen džak pun skakavice. Na snimku koji je nekoliko stotina metara dalje, na ponti od Jaza, napravio podvodni ribolovac vide se stotine ubijenih primjeraka cipola.

Sve te scene asociraju na minule godine kada je gotovo u isto vrijeme počinjala standardna bombaška aktivnost duž Luštice, Grblja kao i na ostalim lokacijama pored mora. Lokacije na kojima odjekuju eksplozije su standardne, bombaši nijesu došli iz neke druge države, koriste iste staze, jednake količine dinamita, štapina… I svima je zajedničko da nijedan nikako da dopre u zatvor.

A nastupaju sa jednakom bahatošću kao i ranije: bez ustručavanja da bace dinamit dok su ribolovci u vodi.

Podsjetimo, takva je scena prije dvije godine umalo života koštala našeg poznatog rukometaša Božidara Nikočevića, inače sportskog ribolovca i ronioca na dah, kada je u blizini uvale Bigovica krivolovac na njega lansirao eksplozivnu napravu i umalo ga ubio. Nikočević je ošamućen jedva uspio da dopliva do čamca a od dinamitaša nije bilo ni traga nakon te scene.

Iako su dinamitaške aktivnosti prije dvije godine na noge digle ribolovačku javnost, a konkretnim potezima odgovorila su Vlada i država, osnivajući posebna tijela zadužena za suzbijanje ove pojave, krivolovci ponovo bacaju rukavicu u lice društvu i sistemu.

Iz grupe Stop krivolovu Pobjedi je saopšteno da se ponovo kao kamen spoticanja pojavljuje kaznena politika, odnosno da niko od dinamitaša nije ležao u zatvoru zbog svojih krivičnih djela.

Pravni stručnjaci su u nekoliko navrata za taj list ukazivali na veliki problem u tretiranju ovog pitanja i činjenicu da se prilično „labavo“ reaguje na posjedovanje i upotrebu ekploziva u svrhe ubijanja ribe.

Opširnije u Pobjedi

izvor: Pobjeda/Portal Analitika  fotografija iz albanskog dijela Jadrana

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti