Finska će vakcinisati domaće krznene životinje protiv koronavirusa

Finska će biti prva zemlja EU koja će vakcinisati domaće krznene životinje protiv koronavirusa.

Finsko udruženje uzgajivača (FIFUR) u narednim sedmicama počet će da vakciniše kune (vidrice) protiv koronavirusa. Prethodno su dobili uslovnu dozvolu od Finske uprave za hranu.

"Finska industrija krzna biće prvi operater u EU koji će vakcinisati životinje protiv koronavirusa", rekla je izvršni direktor FIFUR Marja Tiura.

Vakcinu FurcoVac razvio je istraživački tim na Univerzitetu u Helsinkiju i testirao na farmi krznenih životinja u mjestu Kanus.

Ona je klasifikovana kao eksperimentalna vakcina i dobila je uslovnu licencu, ali ne i trgovinsku.

Prema riječima direktora istraživanja, skidanje kože na farmi krzna Kanus trebalo bi da počne u narednih nekoliko sedmica, nakon čega mogu početi vakcinisati preostale uzgojne životinje. Do sada je za ovaj proces izdvojeno pola miliona doza vakcine.

Za razliku od svojih nordijskih susjeda, Finska nije zabilježila slučajeve zaraze koronavirusom kod vidrice na svojim farmama. Nasuprot tome, farme u drugim zemljama EU, uključujući Dansku, nizozemsku i Španiju, uništile su milione ovih životinja kako bi spriječile širenje infekcije na ljude i time doprinijele procesu mutacije.

Danska je uništila oko 15 miliona životinja, a nedavno je produžila zabranu uzgoja, što je razbjesnilo čelnike ove industrije koja je nekad bila jedna od najvećih svjetskih proizvođača, navodi "Sputnjik".

Prošle godine, Rusija je postala prva nacija u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa kod krznenih životinja, mačaka i pasa.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti