Francuska u SAD šalje repliku Kipa slobode 135 godina nakon originala

Francuska će poslati novi Kip slobode u Sjedinjene Američke Države, 135 godina nakon što je prva verzija kultne skulpture poslana u New York 1886. godine.

Kako prenosi The Connection novi kip "odavaće počast svima onima koji su omogućili postavljanje prvog Kipa slobode i onima koji su se borili za ono što ona predstavlja u cijelom svijetu". Takođe će djelovati kao simbol obnovljenih francusko-američkih odnosa.

Visine 2,83 metra, kip je replika originalne verzije od 93 metra u svemu, osim veličini.

Putovanje u SAD započeće 7. juna iz luke Le Havre, a u New York će stići na Dan nezavisnosti 4. jula. Zatim će put nastaviti prema Washingtonu, gdje će biti postavljen u vrtovima francuskog ambasadora u SAD-u i biti uočljiv toliko da ga "vide svi sa ulice".

Plan je da tu ostane ​deset godina, uz dogovorenu posudbu od konzervatoriju Quai d'Orsay. Diplomata Philippe Etienne rekao je da je ideja ovog novog putovanja proizašla sa sastanka u julu 2019. godine.

"Znao sam da ću uskoro postati novi ambasador u SAD-u, a i dalje sam bio predsjednikov pomoćnik. Na predsjedničkoj večeri G7 o obrazovanju sam o tome razgovarao s Olivierom Faronom", kazao je Etienne.

Faron je direktor Nacionalnog konzervatorija za umjetnost koji je razmatrao nove načine širenja vrijednosti francuske baštine u inostranstvu. Razgovor se ubrzo okrenuo Kipu slobode.

Prvi Kip slobode postavljen je 1886. godine - deset godina nakon prvobitno planiranog, a Francuska ga je poklonila SAD-u za proslavu 100 godina nezavisnosti.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti