Francuske najčitanije novine Ouest France: Crna Gora- omiljena mala zemlja na Jadranskoj obali

Najčitanije francuske regionalne novine „Ouest France”, objavile su afirmativni članak o Crnoj Gori u kojem se opisuju prirodne ljepote i kulturne znamenitosti naše zemlje.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore ugostila je novinara ovog prestižnog lista Yves Hardy-a, koji ječitaocima ovog francuskog lista prenio pozitivne impresije iz Crne Gore. 

Kako on ističe, Crna Gora sa svega 630.000 stanovnika nudi čitav niz ponuda za kvalitetan odmor. 

„Mala zemlja, omiljena na Jadranskoj obali posjeduje nekoliko prirodnih dragulja kao što su Bokokotorski zaliv i Skadarsko jezero. Bilo da dolazite brodom iz hrvatskog grada Dubrovnika ili sa kopna, Bokokotorski zaliv će vam bez sumnje pružiti pogled na najljepši fjord južnog Mediterana”, navodi se u članku.

Tokom boravka u destinaciji, Hardy je imao priliku da posjeti sjevernu, centralnu i južnu regiju. Nakon posjete Kolašinu, Nacionalnom parku Biogradska gora, Cetinju, obišao je i turističke lokalitete na području Perasta, Kotora, Budve i Bara. Njegov obilazak primorja je obuhvatio sve od luksuzne ponude Svetog Stefana, Luštice i Porto Monetengra do mirnog ribarskog sela Bjelila.

„Oni ‘dubokog džepa’ svoj „skriveni kutak” pronalaze na poluostrvu Sveti Stefan ili ipak svoje luksuzne jahte usidre u marini Porto Montenegro. Oni koji ipak žele nešto drugo, daleko od džet seta, odlučuju se za šetnju malim ribarskim selom Bjelila, upoznavanjem prijestonice Cetinje ili za posjetu nekom od pet nacionalnih parkova nevjerovatne ljepote”, piše u članku.

Skadarsko jezero je opisao kao ogromno vodeno prostranstvo okruženo najljepšim zelenilom, gdje su pelikani domaćini. Za Bar kaže da se može prepoznati po maslini staroj preko 2.200 godina, kao i po kaldrmi i ulicama u Starom gradu,  dok na sjeveru izdvaja Kolašin i NP Biogradska gora sa svojom divljom prirodom. 

Pored kulturno istorijskih znamenitosti i prirodnih ljepota Hardy je imao priliku da uživa u gastronomskoj ponudi Crne Gore. Prije povratka u svoju zemlju posjetio je vinski podrum Šipčanik gdje je degustirao crnogorska vina kompanije “13. jul – Plantaže”.

„Ouest France” je najčitaniji regionalni dnevni časopis u Francuskoj, sa tiražom od oko 700 000 primjeraka dnevno. Očekuje se da će ova objava doprinijeti promociji Crne Gore kao turističke destinacije na tržištu Francuske. Svoju podršku u organizaciji studijske posjete francuskog novinara dale su i lokalne turističke organizacije Kolašina, Cetinja, Tivta, Kotora, Budve i Podgorice,  hoteli “Splendid Conference & Spa” i  “Bianca Resort & Spa”, kao i kompanije “Luštica bay“ i „Porto Montenegro“. 

 Link članka: https://www.ouest-france.fr/le-mag/voyages/le-montenegro-concentre-de-sensations-1655c8cb-81de-4a6b-a0e3-f2a5fb80f1a2 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti