Četiri decenije strahovitog zemljotresa u slikama i videu iz Budve i Kotora

Prije tačno 41 godinu crnogorsko primorje pogodio je razorni zemljotres koji je za sobom ostavio pustoš. Sjećanja na to aprilsko jutro i dalje su duboko urezana, a svaki manji potres koji zadesi jug Crne Gore nerijetko izazove paniku.

U nedjelju 15. aprila 1979. godine u 07 časova i 19 minuta crnogorsko primorje pogodio je razorni zemljotres sa epicentrom u moru, 15 km od obala Bara i Ulcinja. Podrhtavanje je trajalo 10 sekundi. Jačina zemljotresa bila je 7 jedinica Rihterove skale, što odgovara intezitetu IX stepeni Merkalijeve skale. Teško su stradali Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja. Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata. Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži - oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni. 

 

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom 4.0, preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 - 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa. 

 

Budvanski Stari grad teško je oštećen. Od 400 građevina u Starom gradu samo je 8 ostalo nedirnuto potresom. Zidine iz 15 vijeka su takođe stradale. Oštećeni su i hotel Avala kao i veliki dio hotela u budvanskom polju. U Crnoj Gori stradala je 101 osoba.

Prema podacima dubinskog seizmičkog sondiranja duž linije: ušće Bojane - Bar - Petrovac - Boka Kotorska, postoji dubinski razlom, kojem treba pripisati nastanak glavnog zemljotresa 1979. godine.

brijeg.jpg

Romanija - iznošenje Titove slike iz prostorija Odjeljenja bezbjednosti

 

 

Sajam je istog dana otvoren da primi na smještaj građane Budve

 

budvanski ljekari pružaju prvu pomoć povrijeđenim građanima

 

hoteli Plaza i Internacional

 

 

3bjkhvjjv.jpg

11kyfjydthxd.jpg

25_aprila_1979_god1.jpg

 

 

zemljotres_1979_budva.jpg

stari_grad_2.jpg

stari_grad_4.jpg

 

 

stari_grad_gjavna_ulica.jpg

ulica_stari_grad.jpg

vrata_od_pizane_15.04.1979.jpg

zemljotres_1979_budva.jpg

zemljotres_budva_brijeg.jpg

zemljotres_ciscenje_novine.jpg

zemljotres_glavna_ulica_2.jpg

zemljotres_slomljen_luk_st_grad_4.jpg

 

Pizana.jpg

zenmljotres_buba_ispred_starog.jpg

Kotor:

kotor_1979_1.jpg

kotor_1979_2.jpg

kotor_1979_3.jpg

kotor_1979_montenegro.org.jpg

kotor_1979.jpg

kotor_zemljotres_kolo_bokeljske_mornarice_15_4.jpg

kotor_zemljotres_sat_sat.jpg

kotor_zemljotres_stari_grad.jpg

kotor_zemljotres_ulaz.jpg

kotor_zemljotres_uvecaj.jpg

kotor_zemljotres.jpg

 

Pogledajte film o zemljotresu u Budvi u produkciji JU Narodna biblioteka Budve:

tekst: www.seismo.co.me

PODIJELI

Tagged under

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti