Gosti u beskrajnom plavetnilu - Miroljub Bićanin

Kroz dugi boravak pod vodom, u svojstvu instruktora podvodnih aktivnosti, postajem svjedok grubog narušavanja eko sistema od strane onog ko bi, po prirodi stvari, morao da se brine o istom i da živi zajedno sa prirodom, a ne da se ponaša kao predator u izobilju okruženja.

Svakim danom vidimo da naše šume bivaju ugrožene sječom bez ikakvog plana. Planine ostaju gole, a živi svijet ugrožen i ostavljen da izumire. Grubom eksploatacijom rudnog bogatstva mijenjamo reljef čitavih regiona, pri čemu zaboravljamo da na taj način mijenjamo i mikroklimatske uslove, a te promjene nas već ugrožavaju. Vazduh je sve zagađeniji usljed korišćenja fosfatnih goriva, ali i sve veće koncentracije izduvnih gasova , jer biljne mase je sve manje da bi prečišćavale isti..

Posebni problem je voda. Tone i tone neprečišćenog otpada truju naše rijeke tako da je u njima je manje živog svijeta. Ogromne morske površine postaju odlagališta najraznovrsnijeg otpada. Sve manje je riba po vrstama i količini u morima, koja su nekada bila poput ogromnih akvarijuma.

Ako želimo da sačuvamo sebe i svoje najbliže i živimo u zdravoj sredini, moramo da mijenjamo svoje navike. To dugujemo i sebi, svojim precima i budućem naraštaju.

Moramo se naučiti da živimo sa prirodom, a nikako od prirode!

Edukacijom svojih učenika, ali i ličnim primjerom, nastojim da dam doprinos očuvanju morskog sadržaja. Uvijek se vodim sentencom: mi smo gosti u beskrajnom plavetnilu koje ima svoje zakonitosti - ako ih ispoštujemo, možemo da uživamo u gostoprimstvu morskih dubina!

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti