Grci su se kockali, kako su prošli? Korona bukti, a novca nema: ‘Prijeti nam strašna kriza‘

Grčka je kao turistička destinacija preuzela rizik otvaranja zemlje nakon što je epidemija koronavirusa stavljena pod kontrolu u junu. Jasno je i zašto - turizam čini više od petine BDP-a zemlje i zapošljava više od četvrtine radne snage. No, s dolaskom stranih putnika izbila su nova žarišta zaraze, a Grčka se pritom i nije značajnije osladila inostranim eurima.

Grčka trenutno ima 194 smrtnih slučajeva povezano s koronavirusom. U prve dvije sedmice jula prijavljeno je preko 530 novih slučajeva zaraze, što je više od ukupnog broja slučajeva prijavljenih u junui gotovo dvostruko više od broja iz maja.

 

Prošle sedmice reagovala je i grčka vlada. Pooštrili su i uveli nova ograničenja zbog upozorenja epidemiologa o raširenosti infekcije koji se pretvorio u drugi talas zaraze - uzrokovan, kako kažu, dolaskom posjetilaca iz stranih zemalja.

Grčki ministar zdravstva Vassilis Kikilias je izjavio da su stručnjaci očekivali da će s otvaranjem granica doći do ''djelomičnog porasta broja slučajeva''. Ali smatra da ''ekonomija i turizam moraju opstati”.

 

Grčka vlada je još 15. Juna započela s otvaranjem zemlje i privlačenjem stranih turistima zbog loših izgleda predstojeće turističke sezone o kojoj zavisi provreda zemlje.

Štoviše, mnogi radnici u turizmu smatraju da je pitanje otvaranja zemlje bilo pitanje izbora između koronavirusa ili gladi.

- Nažalost moramo tako postupati jer se čini da će opasnost od koronavirusa biti manja od opasnosti od njegovih posljedica na privredi. Moraćemo odabrati koronavirus ili glad – rekao je Savvas Pagonakis, vlasnik hotela na Rodos.

Ali privredni podsticaj do sad nije urodio plodom. Neki hotelijeri su započeli s rezervacijama 30 posto kapaciteta, a sada su one upola manje. Hoteli na kopnu su, prema navodima lokalnih hotelijera, popunili samo četvrtinu kapaciteta. Niskobudžetna avionska kompanija EasyJet krenula je sa šest letova sedmično u Grčku, a sada je pala na tri. U junu je dolazak zračnih putnika u Grčku smanjen za 93 posto - u brojkama, to iznosi 588.186 putnika ove godine u odnosu na 8.4 miliona lani.

Pad turizma utiče i na druge sektore pa tako poljoprivrednici ne mogu prodati svoje proizvode hotelima. EU upozorila je ranije da će se grčko privreda ove godine smanjiti za 9,7%. To bi bio gotovo jedan postotni bod više nego u 2011. godini, najgoroj godini decenijske recesije koja je najsiromašniju članicu eurozone zamalo lišila jedinstvene valute.

Zbog sprečavanja širenja zaraze vlada je morala pooštriti mjere na granicama, što je dodatno odvratilo neke turiste. Zbog porasta broja novozaraženih u zemljama Balkana, što mnogi nisu očekivali, od prošle sedmice svi putnici na kopnenoj granici morali su prikazati negativne rezultate testova na koronavirus ne starije od 72 sata. Vlasti su pojačale kontrolu sezonskih migrantskih radnika i uveli oštrije inspekcije za lokalna poduzeća i plaže. Takođe su zabranili festivale i kulturna događanja do kraja jula.
Izvor: Jutarnji list

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti