Hrvatsko ostrvo neodoljivo podsjeća na otisak prsta

Malo ostrvo Baljenac, dugo je samo pola kilometra, već godinama fascinira turiste iz svih dijelova svijeta jer zbog pažljivo raspoređenog suhozida iz vazduha  izgleda kao otisak prsta.

Baljenac se nalazi između ostrva Zlarin i Kaprije, a nalazi se na UNESCO-ovoj listi zaštićenih dobara. Na njemu su izgrađena čak 23 kilometra kamenog suhozida.

Stanovnici ostrva Kaprije iskoristili su ovo ostrvo kao svojevrsno poljoprivredno područje, očistili su surovu vegetaciju i sami izgradili zidove kako bi stvorili vinograde i šumarke, gdje su zatim zasadili smokve i druge vrste voća.

Na ovom ostrvu nema stanovnika, ali ga je moguće posjetiti u bilo koje doba godine. U Šibeniku, najbližem obalnom gradu, dostupni su taksiji koji vas mogu prevesti do Kaprije i Baljenca.

Izvor: klix.ba

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti