Ikea izbacila jednokratne plastične proizvode

IKEA Hrvatska juče je objavila da je iz svoje ponude ukinula jednokratne plastične proizvode, "kako bi doprinijela očuvanju okoline te stvaranju pozitivnog uticaja na ljude i planetu”.

Jutarnji list prenosi da se odluka o ukidanju jednokratnih plastičnih proizvoda odnosi se na slamke te proizvode poput kesa za zamrzavanje i led, kao i vreća za smeće, koje su bile dio ponude robne kuće IKEA Zagreb. Odluka obuhvata i jednokratne plastične proizvode koji služe za posluživanje u IKEA restoranu za kupce i zaposlene te bistrou, poput pribora za jelo, slamki, čaša, tanjira i kašica za piće, navodi se u saopštenju.

Tim povodom je u robnoj kući IKEA Zagreb Juče u muzejskoj vitrini izložen posljednji primjerak "izumrle" plastične slamke, kažu u IKEA-i Hrvatska.


Iz IKEA Hrvatske ističu kako posjetioci robne kuće od sada mogu pronaći eko zamjene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike.
Umjesto plastičnih, kupcima su dostupne slamke od bambusa, nerdjajućeg čelika te napravljene od tri sloja papira čvrsto valjanih kako bi zadržale svoj oblik.

Takođe, umjesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, IKEA nudi održiviju varijantu - višekratne plastične vrećice sa zatvaračem.

Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom IKEA do 2030. godine želi postati potpuno cirkularna firma te koristiti samo reciklirane i obnovljive materijale, zaključuje se u saopštenju

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti