Ima 112 godina- Bivši uzgajivač šećerne trske zvanično najstariji čovjek: Ljubav je ključ za srećan život

Bivši uzgajivač šećerne trske u Portoriku potvrđen je kao najstariji čovjek na svijetu u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, samo nekoliko sedmica od 113. rođendana.

Emilio Flores Márquez rođen je 8. avgusta 1908. u Carolini u Portoriku a u srijedu, kada je objavljen njegov rekord, bio je star 112 godina i 326 dana. Odrastajući, Márquez, koji je bio drugo najstarije od 11 djece, bio je zadužen za mnoge kućne poslove i pomagao je u brizi za mlađu braću i sestre. Kao prvorođeni sin, Márquez je takođe pomagao na očevoj farmi šećerne trske, počevši od mladosti, zalijevao je biljke i tovario ih u vagone za prijevoz, navodi se u saopštenju iz Guinnessove knjige svjetskih rekorda. Nastavio se baviti poljoprivredom, koja je na kasnije postala način na koji je izdržavao svoj porodicu.

Márquez je bio u braku s Andreom Perez 75 godina do njene smrti 2010. Par je imao četvero djece. Također ima pet unuka i pet praunuka.

Sada živi u Rio Piedrasu u Portoriku sa svoje dvoje preživjele djece. Márquez, koji je skoro izgubio sluh, ugradio je pacemaker kad je imao 101 godinu - ali i dalje je snažan i dobrog zdravlja, navodi se u saopštenju. Njegov ključ za sretan život je "imati obilje ljubavi i živjeti život bez ljutnje".

"Otac me odgojio s ljubavlju, voleći sve. Uvijek je govorio meni i mojoj braći i sestrama da činimo dobro, da sve podijelimo s drugima", rekao je.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti