Investitor u Kostanjici da sanira pejzaž

Opština Kotor naredila je vlasniku i investitoru turističkog naselja u Kostanjici da sanira kulturni i prirodni pejzaža Područja Kotora koji je devastiran zbog izvođenja radova, kako prenosi portal rtcg.

"Među mjerama koje je vlasnik dužan preduzeti navodi se, između ostalog: sadnja najmanje jednog visokog (višeg od 6m) i srednjeg zimzelenog drveta (magnolija, primorski bor...) ispred svakog objekta; postavljanje mreže, uz zabatne zidove od nerđajućeg materijala, uz koju je potrebno razviti brzorastuće puzavice; formiranje kaskada iza objekata na mjestima usjeka prirodnog terena, a iste je neophodno obložiti kamenom, ispuniti kvalitetnom zemljom, omogućiti drenažu, i posaditi autohtono grmlje i zimzelene puzavice", saopšteno je iz Opštine Kotor.

foto: Stevan Kordić - nekad i sad

Takođe, kako se navodi, neophodno je ukidanje postojeće spoljašnje rasvjete i svake vrste osvjetljenja fasada objekata.

"Ukazuje se da parterno osvjetljenje ne smije biti vidno sa magistrale i iz Perasta, predlaže se ugradnja rasvjetnih tijela koja osvjetljavaju trotoare i pristupne staze u potporne zidove i međe, ili ugradnja samostalnih lampi visine jednog metra koje “biju” u pod", piše u saopštenju.

U dopisu upućenom vlasniku i investitoru ističe se da je neophodno angažovanje pejzažnog arhitekte i inženjera hortikulture sa licencom za izradu projekta sanacije i regeneracije pejzaža.

"Zaključuje se da je predlog projekta potrebno uraditi u roku od 60 dana od dana dostavljanja dopisa, kao i da je isti neophodno dostaviti Savjetu za upravljanje područjem Kotora, koji je po zakonu dužan da vrši monitoring sprovođenja korektivnih i sanacionih mjera", navode iz kotorske Opštine.

 

izvor: rtcg

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti