Iskoristiti potencijale zdravstvenog turizma

Crna Gora ima izuzetne potencijale za zdravstveni turizam, a samo zajedničkom saradnjom svih privrednih subjekata i nadležnih institucija mogu se uspješno realizovati sve buduće aktivnosti, zaključeno je na sjednici Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma u Privrednoj komori Crne Gore.

Zdravstveni turizam u Crnoj Gori zahtijeva intenzivnu promociju jer on doprinosi produženju sezone i ostvarivaju značajnijih prihoda u ovoj grani, kazala je predsjednica Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma Marina Delić, izvršna direkotorica Instituta „Simo Milošević“. Sa druge strane neophodno je otkloniti brojne slabosti koje ima zdravstveni turizam u Crnoj Gori, kako bi naše komparativne prednosti
došle do izražaja. Najprije se moramo posvetiti standardizaciji i akreditaciji u ovoj oblasti. Poslovanje u skladu sa standardima je nešto što naši klijenti očekuju- kazala je Delić nakon konstituisanja Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma.

„Neophodno je da koristimo pretpristupne fondove EU i privučemo sredstva koja su u ponudi za razne projekte. Veoma je važno što je pripremljen Nacrt programa razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore sa Akcionim planom 2021 – 2023. godine, prvi dokument koji na strateški način reguliše ovu oblast“, kazala je Delić i pozvala sve privrednike iz branše da uzmu učešće u javnoj raspravi o pomenutom
nacrtu i doprinesu njegovom kvalitetu. Njena zamjenica u Koordinacionom odboru Sandra Bojanić iz Ministarstva ekonomskog razvoja, kazala je da je  ministarstvo  tu da izađe u susret zahtjevima privrede u ovoj oblasti za šta je potreban njen snažniji impuls kako bi razvili zdravstveni turizam. Nataša Žugić iz Ministarstvo zdravlja poručila je da svi treba zajednički da djeluju kako bi bili u mogućnosti da dobijemo sredstva koja nudi EU.
„Razvojem banjskog i medicinskog turizma postaćemo konkurencija zemljama regiona i Evrope – kazala je Žugić. Najavljeno je da će zbog neophodnosti intenzivne promocije značaja zdravstvenog turizma koordinacioni odbor Privredne komore Crne Gore organizovati okrugle stolove, radionice i niz drugih edukativnih aktivnosti kako bi se dodatno afirmisala ova značajna oblast.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti