Italijanske vlasti zabranile ulazak kruzerima u istorijsko središte Venecije

Italijanske vlasti su u srijedu donijele odluku o zabrani ulaska kruzera i većih brodova u istorijsko središte Venecije. Državni ministar kulture istakao je da je odluka uslijedila kao odgovor na zahtjev UNESCO-a.

U srijedu su se italijanski ministri složili da veliki kruzeri i brodovi koji prevoze kontejnere više neće moći ući u gradski kanal Giudecca koji vodi do Trga Svetog Marka.

Veliki brodovi sada će morati pristajati u gradskoj industrijskoj luci dok se ne nađe trajno rješenje. Ministar kulture Dario Franceschini pozdravio je ovaj potez koji je opisao kao "ispravnu odluku koja se čeka godinama".

Kritičari tvrde da brodovi uzrokuju zagađenje i nagrizaju temelje grada koji zbog toga pati od redovnih poplava.

Kruzeri trenutno ne mogu ući u Veneciju zbog ograničenja koronavirusa, ali upravo se njihovom odsustvu pripisuje poboljšanje kvaliteta vode u lagunama.

Pritisak da se usvoji zabrana za velike brodove porastao je nakon 2019. godine kada je kruzer udario u luku, ranivši pet osoba. Međutim, nije pronađeno trajno rješenje.

Prethodne inicijative za zaustavljanje prometa kruzera takođe su propale. Vlada je 2013. godine zabranila ulazak brodovima težim od 96.000 tona, ali je zakon kasnije poništen.

Drugi planovi za preusmjeravanje kruzera iz središta Venecije najavljeni su 2017. godine, ali nikada nisu u potpunosti provedeni.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti