Italijansko selo koje je inspirisalo jezivu Netflixovu seriju izronilo nakon 71 godinu

Zbog radova na popravci rezervoara na italijanskom jezeru Resia su prvi put decenijama nakon potapanja otkriveni ostaci sela Curon.

Jezero Resia je već dugo poznato po crkvenom zvoniku koji izvire iz ledene vode, a ova posebna lokacija inspirisala je knjigu, ali i Netflixovu seriju "Curon".

Prilikom izgradnje hidroelektrane 1950. godine ispostavila se potreba da se spoje dva jezera, pa su tada žrtvovane 163 kuće, koje su potopljene ispod 120 miliona kubnih metara vode. Iznad njene površine je ostao samo zvonik Crkve sv. Katarne iz 14. vijeka, koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju.

Međutim, zbog privremenog isušivanja jezera mještani su ponovno mogli vidjeti posljednje tragove Curona, sela u kojem su nekada živjele stotine ljudi.

Na društvenim mrežama su zatim podijeljene stotine fotografija koje prikazuju ostatke sela, a mještani su za medije rekli kako je veoma čudno šetati po ovom području. Ova lokacija svake godine privuče veliki broj turista koji uživaju u planinarenju. Osim toga, destinacija je veoma popularna i zimi - kada jezero zaledi i moguće je prići zvoniku crkve.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti