Izložbe „Savremena crnogorska skulptura“

Otvaranjem izložbe „Savremena crnogorska skulptura“, koja je dio fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore, 24. jula, u crkvi „Santa Maria in Punta“, sa početkom u 21 čas, u Budvi će otpočeti XXXIV festival Grad teatar. Izložba ce biti otvorena do 22. avgusta, kada se ovogodišnji festival i zatvara. Ovo je prva saradnja između te institucije kulture i nas.


Ove godine neće biti ceremonijalnog otvaranja na kakvo smo navikli. Takve uslove nam diktira epidemiološka situacija u zemlji. Odlučni smo da, prvenstveno, ispoštujemo sve mjere za sigurnost svih učesnika i posjetilaca festivala, ali i da održimo visoke standarde, koji su uvjek trasirali put našeg festivala. Ova izložba definitivno spada u tu kategoriju.


Izložba je zasnovana na hronološkom pregledu vajarskih djela iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u izboru muzejskog savjetnika Marine Čelebić. U objašnjenju selekcije Čelebic navodi: „Ono što se podrazumijeva pod skulptorskim tehnikama jeste vajarski rad u različitim materijalima, od tradicionalnih, koji se upotrebljavaju od praistorije do danas, a to su: kamen, drvo, glina i metal, pa do novijih materijala, koji se pojavljuju u vremenu industrijske proizvodnje, kao što su fabrički oblikovani metali, žice, ploče, plastične mase. Osnovnu vajarevu tehniku određuje ne samo materijal nego i njegov odnos prema materijalu u kojem radi. Skulptura, oblik koji stvara čovjek, prije svega treba da zrači svojim unutrašnjim životom, energijom, nezavisno od teme koju ilustrativno pokazuje. Tvrdoću kamena, oblik, boju i strukturu drveta, mekoću gline, topivost i sjaj metala umjetnik može iskorišćavati, izraziti, naglasiti, a ista ta specifična svojstva svakog materijala može i negirati“.
Savremena crnogorska skulptura, koja čini ovu izložbu, raznovrsna je, što i potvrđuju radovi koji je čine, kako po tehnici tako i po načinu tretiranja forme. Autori čija će djela biti prezentovani na izložbi su:
Stevan Luketić - „Skulptura LLS IX“ , Marko Brežanin - „Portret Aleksandra Čilikova“, Luka Tomanović - “Ležeći akt”, Srđan Kovačević - “Dva lika jedne žene”, Krsto Andrijašević - „Ženska“, Pavle Pejović - „Dugo iščekivanje“, Risto Radmilović - skluptura bez naziva, Miodrag Šćepanović - „Pogled“, Peko Nikčević - skulptura bez naziva, Tijana Dujović Liščević - „K nebu“, Ana Djukanović-Miljkovac - “Stojeća” i Sanja Bulatović - „Sjetna“.
Još jednom napominjemo da će se tokom izložbe poštovati sve mjere koje su u tom trenutku na snazi, tako da će broj posjetilaca, koji se mogu nalaziti u istom momentu u izložbenom prostoru, biti limitiran na dvije osobe, uz korišćenje maski i upotrebu dezinfekcionog sredstva koje će biti postavljeno na ulazu, što su trenutne direktive NKT-a. Naravno, u slučaju bilo kakve izmjene u tim pravilima, javnost će blagovremeno biti obavještena.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti