Izrael: Povratak u budućnost turizma

Izrael je prva zemlja koja je odlučila da pitanje ponovnog pokretanja putovanja uzme u svoje ruke, i na neki način je time otvorila vrlo bolnu temu, imajući u vidu da je neizvjesnost i nervoza u turističkom sektoru na vrhuncu.

Izrael je dogovorio sve protokole vezane za putovanja prvo sa Kiprom, a kasnije i sa Grčkom. Ove tri zemlje imaju međusobni sporazum koji omogućava građanima da sa potvrdama o vakcinaciji putuju bez ograničenja i karantina.

Sve više zemalja razmišlja da na “svoju ruku” pokrene i aktivira turizam, posebno zemlje kojim je ova industrija pokretač ekonomije. Koliko je ovakva akcija Izraela interesantna, donekle i neophodna, govori i činjenica da je kompanija Royal Caribbean International odlučila da svoja putovanja kruzerima započne baš iz Izraela.

Evropska komisija je predložila “digitalnu zelenu potvrdu” čije se usvajanje i implementacija čeka, najavljeno je da će konačna odluka biti donesena do početka ljeta. Mnoge zemlje se ne slažu sa takvom odlukom, posebno zbog ekonomskog aspekta zatvaranja granica.

Španija razmatra otvaranje “zelenog koridora” sa Velikom Britanijom, Slovenija, Mađarska, Island i druge države su već uvele kovid pasoše, odnosno slobodna putovanja građana sa potvrdama o preležanoj bolesti. Takođe, njima je omogućeno da nesmetano putuju sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Neophodno je što prije definisati jasne standarde i protokole na globalnom nivou, kako bi svim putnicima bila jasna sva pravila i obaveze. To je prvi preduslov, inače će biti sve više novih zemalja koje žele da uzmu budućnost turizma u svoje ruke, kako bi što prije pokrenuli posrnulu ekonomiju.

Izvor: tumagazin.rs

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti