Još jedno italijansko selo prodaje kuće za jedan euro

U Italiji je ponovo moguće kupiti kuću za jedan euro. Ovaj put su na prodaju kuće u selu Castropignano, na čijem je vrhu srednjovjekovni dvorac, a koje je od Rima je udaljeno 225 kilometara.

Castropignano slijedi korake sela Salemi i Santo Stefano di Sessanio, koji su u posljednjih mjesec dana pokrenuli ovakve inicijative kako bi privukli ljude.Međutim, Castropignano će svojih 100 kuća prodavati na drugačiji način. Naime, gradonačelnik Nicola Scapillati želi spojiti zainteresovane kupce sa kućama koje su idealne za njih. Ne želi ih prodati onome ko mu ponudi najviše novca jer želi sačuvati poseban duh i autentičnost sela.
"Pozivam sve one koji bi željeli kupiti novi dom da me kontaktiraju putem maila ili pošte i tim putem mi proslijede detaljan plan: šta žele uraditi s nekretninom, kako će je preurediti, da li će to postati dom, pansion, prodavnica ili pak zanatska radnja...", rekao je Scapillati, a prenosi klix.ba.

Dodao je kako bi zainteresovani kupci trebali navesti i posebne zahtjeve, poput pristupa kući za invalidska kolica i slično. Što je zahtjev konkretniji - to će biti lakše spojiti kupca sa odgovarajućom kućom.

Svakako vrijedi naglasiti da kupci moraju renovirati nekretninu u roku od tri godine i dati polog od 2.000 eura za garanciju. Novac će im biti vraćen nakon završetka radova.

Projekt je pokrenut u oktobru, kada su vlasti saopćile vlasnicima napuštenih imanja da će ih grad, ako ih ne obnove, preuzeti u svoje vlasništvo. Većina vlasnika se složila i odlučila da je prodaja isplativija od rušenja kuće.

Kuće svih onih koji se ne jave ili ne budu htjeli učestvovati u projektu bit će oduzete i država će ih vratiti na tržište. Kao opravdanje za ovakav potez navode kako su kuće stare i kako bi se vrlo lako mogle urušiti. A ako se uruše, ne samo da će ugroziti građane, već će uništiti stoljećima staru arhitekturu sela.

"Živimo vrlo jednostavno, a ono što nudimo je veoma skromno. Mir, tišina, netaknuta priroda, kisik i fantastična hrana", rekao je gradonačelnik, dodavši kako u selu trenutno živi oko 900 ljudi.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti