Kako da YouTube Kids napravite bezbjednijim za djecu

Djeca nailaze na uznemirujuće sadržaje i na filtriranoj verziji aplikacije - Youtube Kids. Šta roditelji da rade?

YouTube je izbacijo YouTube Kids - fitriranu verziju za djecu prije dvije godine - 2015, sa ciljem da eliminiše ona videa koja nisu za djecu, nudeći samo crtane, edukativne videa i ostale sadržaje napravljene za djecu. Naravno internet kakav je, odmah su se pojavili lažni videi sa uznemirujućim sadržajem - Pepa pig koja pije izbjeljivač, Spiderman poški po Elsi iz Frozen, Vatrene šape u strip klubu i slično što je promicalo Googlovim filterima.

Nije više bezbjedno da parkirate bebana ispred Youtube Kids dok spremate ručak? Google je svjestan problema, te je krenuo u skidanje pomenutog sadržaja sa servera, ali to ide sporo.

Postoji nekoliko načina na koje možete uticati - pored parenting kontrola možete praviti i plejliste videa koje ste vi pregledali, smanjujući rizik. Uostalom i djeca vole da više puta vide video koji vole.

Još par stvari možete uraditi:

Isključite pretraživanje

YouTube Kids omogućuje djetetu da pretraži kucanjem ili pričanjem, ali na taj način može doći do većeg broja videa. Isključujući mu tu opciju dijete će imati manji izbor sadržaja koji je selektovan Googlovim algoritmima.

Da biste isključili pretraživanje kliknite na ikonicu katanca u donjem desnom uglu, kliknite podešavanja, i isključite opciju pretraživanja (search settings ukoliliko vam je aplikacija na engleskom)

 

Reportujte video koji ste smatrate spornim

Ukoliko vidite da je neki video uznemirio dijete ili ste sami vidjeli da video ne valja, prijavite ga i blokirajte. Na taj način neće više iskakati na tom uređaju.

Da bi to uradili, kliknite na ikonicu tri tačke i onda kliknite blok. Možete blokirati samo taj video, a možete i cijeli kanal ako mislite da je taj koji ga je okačio jedan od gore pomenutih.

 

VEZANO: VIDEO Potpuno promijenite način na koji gledate YouTube

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti