Kako izgleda život na italijanskim ostrvima gdje koronavirus ne postoji

Postoji vrlo malo lokacija širom svijeta u kojima nije prijavljen nijedan slučaj zaraze koronavirusa. Iako je Italija jedno vrijeme bila država sa najviše zaraženih i preminulih, ni godinu dana nakon početka pandemije virus nije stigao do nekih njenih ostrva.

Italija je u lockdownu do 30. aprila, prošle godine u ovom periodu bila je na naslovnim stranama svih svjetskih medija zbog koronavirusa koji je u ovoj državi odnio gotovo 100.000 života.

Daleko od bolnica, brojki novozaraženih, haosa i nemira koji vladaju u cijeloj Italiji i ostatku svijeta - caruju tišina i mir koje prekidaju samo talasi, ptice i razgovori između ostrvljana.

Italijanska narodna poslovica kaže: "More može biti izdajnik, ali može biti i vaš najveći saveznik". Ova se poslovica sada čini posebno prikladnom, jer voda djeluje kao prirodna barijera štiteći prelijepe italijanska ostrva od pošasti pandemije koronavirusa.

Brojni stanovnici ovih ostrvaprepričali su za CNN Travel kako izgleda njihova svakodnevnica i kako iz daljine gledaju na koronavirus.

"Ovdje baš i nema mnogo interesantnih stvari koje možemo raditi. Rade samo supermarketi, dva puba, apoteka i pošta. Hranu možemo naručiti samo nedjeljom. Stvari se nisu mnogo promijenile od početka pandemije. Živimo isto kao i svake druge zime, najviše vremena provodimo u kućama, a neki odlaze pecati", rekao je mještanin ostrva LinosaFabio Tucci.

Mještani su kazali kako nose maske kada se susreću sa porodicom i odlaze u prodavnicu ili poštu, ali i kako su oprezni sa turistima.

Ostrvo Termoli je ljeti prepun turista, dok zimi ovdje živi samo 200 ljudi. Vlasnica prodavnice za iznajmljivanje i prodaju ronilačke opreme Samantha Dionisi kaže kako mještani aktivno prate dešavanja u svijetu, ali i kako se turistička zajednica nada skoroj normalizaciji situacije kako bi mogli nastaviti s radom.

Na svim ostrvima dostupni su punktovi za testiranje na koronavirus, no većina građana kaže kako se ne plaše infekcije jer su ostrva vrlo udaljena od kopna.

"Sretan sam što živim ovdje, čini mi se kao da živim u drugom svijetu. Zahvaljujući toploj klimi, moja supruga i ja često uživamo u večerama pod otvorenim nebom. Uzgajam povrće, pecam, supruga i ja odlazimo u šetnje... Sretni smo. Ovo je naš mali svijet i sami ispunjavamo svoje dane obavezama. Ne nedostaju nam ljudi, uživamo", rekao je 85-godišnji Peppino Taranto, mještanin ostrva Filicudi.

Reporter CNN-a obišao je pet različitih ostrva  i prikupio interensantne priče mještana. Svi otoci su opisani kao prazni i tihi, ali mještani su kazali kako je tako svake zime - tako da pandemija nije napravila znatnu promjenu. Istakli su i kako su sretni i zaštićeni, te kako se nadaju da će se situacija u svijetu uskoro normalizovati.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti