Kreativna Crna Gora: Podrška industriji video igara, „Bleak Faith“ na globalnom tržištu

U okviru kampanje „Živimo kulturu“, koju već drugu godinu realizuje Ministarstvo kulture, nastavljamo sa predstavljanjem stvaralaca čiji je rad podržan na drugom konkursu programa „Kreativna Crna Gora”. Od trinaest projekata, po konceptu i interesovanju van naših granica, izdvaja se „Bleak Faith - Forsaken” (Sumorna vjera: Odbačeni), crnogorski projekat ICT-a, prvi ove vrste u oblasti razvoja video igara kod nas. DEMO ove video igre već je fascinirao široku svjetsku gaming scenu, a kreatori koncepta su programer iz Podgorice Mirko Stanić i njegov brat Mišo Vukčević.

Ministarstvo kulture podržalo je „Bleak Faith - Forsaken” kao dodatak uspješnoj Kickstarter kampanji koju su autori ovog projekta sproveli prošle godine. Kickstarter je najpopularnija veb platforma na svijetu za podršku umjetnicima, a planirani nastavak ove kampanje imaće za cilj nadogradnju tehničkih kapaciteta potrebnih za dalji razvoj ove video igre. Takođe, poslužiće i za kreiranje regionalne platforme koja treba da uključi i uposli nove aktere iz različitih oblasti koji bi djelovali na razvoju ovog ili nekog budućeg projekta iz sfere gaming industrije.

 

„Na ovom projektu, zapravo, Mišo radi već dvije godine. Započeo ga je kao grafičku novelu, ali je na kraju nastavio da kreira video igru. Sve to radio je sam. Razgovarajući na ovu temu, došli smo na ideju da nešto napravimo zajednički. U početku, željeli smo da to bude neki drugi projekat, ali što smo duže razmišljali sve više se nametala ideja da nastavimo i unaprijedimo njegov „Bleak Faith“, uz određene izmjene, naravno“, pojašnjava Mirko Stanić.

Projekat je zamišljen kao horor-survival RPG (role play - igra uloga) u srednjevjekovnom ambijentu, a Stanić naglašava da ne postoji konkurencija kada je riječ o ovakvim video igrama.

„Koliko god ih da izađe tokom godine, nijesmo na gubitku, jer ljudi kupuju jednu po jednu. Osim toga, ne postoje fizičke kopije, sve je digitalno“, kaže Stanić.

Podsjeća i da su na Kickstarteru u junu prošle godine prikupili 31.000 dolara.

„Sasvim je moguće da ćemo uskoro otvoriti još jedan kickstarter, možda već krajem marta. Cilj nam je da sakupimo 100.000 dolara kako bismo pokrili sve potrebe marketinga i osnovne prodaje“, napominje Stanić.

Dodaje i da je njegov partner Mišo Vukčević poboljšao grafiku video igre, da je uradio po uzoru na planine Crne Gore, a ukomponovao je i prepoznatljivost naše urbane arhitekture.

Stanić napominje da rad na jednom ovako kompleksnom projektu iziskuje mnogo vremena, da njihov radni dan zna da traje i po 20 sati, a radna sedmica često da bude bez slobodnog dana.

„Trudimo se, jer nam je stalo da dobijemo najkvalitetniji mogući rezultat. Što se tiče same proizvodnje video igre, sve ide dobro, nijesmo imali nikakvih prepreka do sada, osim nedostatka novca. Ali, i to može da se riješi“, napominje Stanić.

Kad završe video igru želja im je, kaže, da otvore firmu u Crnoj Gori, kako bi u našoj zemlji pokrenli točkove gaming industrije, koja trenutno ne postoji.

U tom kontekstu, Ministarstvo kulture tokom 2020. nastaviće sa intenziviranjem aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju ambijenta za rad u oblasti dizajna i razvoja video igara, sa ciljem kreiranja zajednice koja će učvrstiti poziciju Crne Gore kao kreativne destinacije.

Podsjetimo, prvi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora” prošle godine donio je brojne proizvode koji su, uz podršku Ministarstva kulture, predstavljeni domaćem i međunarodnom tržištu. Upravo rezultati prvog konkursa, na kojem smo podržali 11 projekata, bili su i ključni razlog da program bude nastavljen - uz još širi opseg oblasti koje su podržane tokom drugog konkursa

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti