Krivi toranj u Pizi se zahvaljujući projektu stabilizacije ispravio za četiri centimetra

Krivi toranj u Pizi je među najpopularnijim turističkim atrakcijama na svijetu, a mnogi inžinjeri i historičari bili su zabrinuti zbog njegovog nagiba. Ipak, nedavno istraživanje pokazalo je da se toranj uspio ispraviti za četiri centimetra.

Ovo se dogodilo , kako prenosi klix.ba, zahvaljujući projektu stabilizacije, koji se počeo provoditi 2001. godine. Spomenuto istraživanje finansirala je organizacija za očuvanje spomenika Opera Primaziale della Pisana (OPA).

Iako je nagib smanjen, on se i dalje promjera za otprilike 0,55 milimetara godišnje, naveo je profesor geotehnike Nunziante Squeglia sa Univerziteta u Pizi.

"Ipak, najvažnija je stabilnost tornja, a ona je bolja nego što se očekivalo", izjavio je angeciju ANSA.

Ovaj toranj, simbol moći pomorske republike Pize u srednjem vijeku, uspio je "preživjeti" najmanje četiri snažna zemljotresa, koja su pogodila regiju od 1280. godine.

Rezultati istraživanja iz 2018. godine pokazali su da ga je mekoća tla zaštitila od velikih potresa. Njegova konstrukcija počela je 1173., a završena je tek 1319. zbog bitaka koje su se vodile između Pize i Đenove te Luke i Firence.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti