Krov bečkog studentskog doma će biti stanište za 200.000 pčela

Da su veliki gradovi privlačno stanište za pčele već dugi niz godina pokazuju primjeri poput Beča. Međutim, da pčele borave u studentskom domu je sasvim novi pristup. Ove jeseni će pet pčelinjih društava dočekati studente doma Viennabase19.

Kako je saopštila gradska vlast, pet košnica sa ukupno 200.000 pčela postavljeno je na krovu jednog studentskog doma usred 19. bečkog okruga.

O njima će brinuti bečko udruženje pčelara, a procjenjuje se da će na ovaj način biti moguće skupiti do 60 kilograma meda za studente koji borave u domu. U okolini doma nalaze se livade za ispašu tokom ljeta, dok će na jesen biti posađene i voćke.

Viennabase19 je jedan od četiri studentska doma kompanije Base-homes for students GmbH koja je dio bečkog holdinga. Ova kompanija od 1963. godine nudi 1.600 modernih stanova za studente po povoljnim cijenama.

"Wien Holding je inicijator procesa modernizacije i razvoja u Beču i u velikoj mjeri doprinosi oblikovanju i ostvarivanju strategije održivosti grada. Pčelinja društva na krovu Viennabase19 ne samo da daju vrijedan doprinos održivosti, već i očuvanju vrsta", smatra Sigrid Oblak, direktorica Wien Holdinga.

Udruženje pčelara u Beču Wiener Bezirksimkerei proizvodi organski med u svim okruzima. Njihov cilj je zbližavanje pčela i ljudi u gradu. Na ovaj način se podržava regionalna proizvodnja i daje doprinos očuvanju biodiverziteta u gradu, saopćili su iz Grada Beča.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti