Lonely Planet izabrao najbolje svjetske destinacije za narednu godinu

Lonely Planet, svjetski gigant kada su u pitanju turističke preporuke, izdao je svoju knjigu u kojoj preporučuje najbolje destinacije za 2022. godinu, od kojih su neke vrlo blizu BiH i vrijedi ih posjetiti ako niste do sada.

 

Godine 1973. mladi britanski par Tony i Maureen Wheeler objavio je vodič za jeftino putovanje Azijom. Nisu ni slutili da će jedan skromni vodič postaviti temelje za svjetski brend putovanja pod nazivom Lonely Planet.

Skoro 50 godina kasnije, njihova imperija i dalje napreduje. Budući da se veći dio svijeta polako ponovo otvara nakon pandemije koronavirusa, mnogima su putovanja na prvom mjestu planova.

"Nakon prisilne pauze, vrijeme je da te dugo odgađane planove putovanja skinemo s police i pretvorimo u stvarnost. Liste slave svijet u svoj njegovoj divnoj zamamnoj raznolikosti", rekao je Tom Hall, potpredsjednik za iskustvo Lonely Planeta, prenosi CNN.

Ove godine, Lonely Planet je istaknuo svojih 10 najboljih gradova, regija i zemalja. Kratak pregled mjesta za koja misle da bi se trebali na listi za putovanja - od skrivenih dragulja pustinje Oman do blistavih plavih voda Belizea, pogledajte u nastavku:

 

Top 10 zemalja: 

      1.Kukova ostrva

 1. Norveška
 2. Mauricijus
 3. Belize
 4. Slovenija
 5. Anguilla
 6. Oman
 7. Nepal
 8. Malaw
 9. Egipat

 

Top 10 regija: 

      1.Westfjords, Island

 1. Zapadna Virdžinija, SAD

      3.Xishuangbanna, Kina 

 1. Kent's Heritage Coast, US 
 2. Portoriko, SAD
 3. Shikoku, Japan
 4. Pustinja Atacama, Čile
 5. The Scenic Rim, Australija

      9.Ostrvo Vankuver, Kanada

 1. Burgundija, Francuska

 

Top 10 gradova: 

 1. Auckland, Novi Zeland
 2. Taipei, Tajvan
 3. Freiburg, Njemačka
 4. Atlanta, SAD
 5. Lagos, Nigerija
 6. Nicosia/Lefkosia, Kipar
 7. Dablin, Irska
 8. Merida, Meksiko
 9. Firenca, Italija
 10. Gyeongju, Južna Koreja

 

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti