Loša strana italijanskih kuća za jedan euro

Desetine gradova u Italiji prodaju napuštene kuće za nisku cijenu, a oduševljeni kupci iz cijelog svijeta pokušavaju osigurati nekretninu u prekrasnim, zabačenim selima. Međutim, postoji problem.

Inicijative italijanskih gradića bile su izuzetno primamljive, jer umiruće zajednice dobijaju priliv novog života i investicija, a oronula imanja oživljavaju.

Sada se porodice, izvornih vlasnika napuštnih kuća, počinju javljati kako bi tražili svoja prava na ove stare kamene građevine, rekavši da su ih trebali kontaktirati kako bi bili upoznati s prodajom.

Među onima koji sada osporavaju potencijalnu rasprodaju kuća je i Josie Faccini iz Kanade.

Faccinijeva baka, Consilia Scapillati, migrirala je u Kanadu pedesetih godina, ostavivši za sobom simpatičnu malu kamenu kućicu u istorijiskom centru Castropignana u italijanskom južnom regionu
Molise, koju je porodica redovno posjećivala tokom proteklih godina.

Nakon što je pročitala o Castropignanovom planu da rasproda svoj stari stambeni fond, Faccini se počela brinuti zbog "otimanja imovine" i mjesecima je, izdaleka, pokušavao podnijeti svoj zahtjev za dom koji je njena baka napustila prije nekoliko decenija i nije jedina.

Uprkos naporima lokalnih vlasti da kontaktiraju porodice prvobitnih vlasnika, drugi kažu da se takođe boje da će izgubiti svoje pretke dok se bore da podnesu svoj zahtjev zbog udaljenosti, vremena i pravnih komplikacija.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti